Gast
Otázka: Měl už někdo problémy se škrábanci na straně s vrstvou u filmu Fomapan 200?
Zaznamenal jsem to už u dvou filmů. Můžu předpokládat, že k poškození s největší pravděpodobností nedošlo mechanicky při manipulaci.
Má Foma v tomto ohledu problém s kvalitou, který je třeba vzít v úvahu vzhledem k nízkým cenám?
MirkoBoeddecker
Martine,
diskuse tohoto typu se pravidelně objevují na všech fórech.
Bohužel se často jedná o čistou dezinformační kampaň vedenou konkurencí proti značce Foma, protože tyto filmy jsou čím dál populárnější a ubírají „velkým“ na tržním podílu.
Reagovat podobným způsobem mi přijde hloupé, ale i jiné filmy mají škrábance...
Pokud nepatříš do této skupiny (což nikomu nepodceňuji, ale chybí tu údaj o čísle emulze, Fomapan 2000 neexistuje a není uvedeno, zda šlo o KB nebo svitkový film...) a opravdu hledáš radu, tady jsou moje standardní tipy:
Ať už si koupíš jakýkoli film – u žádného materiálu, který běží přes válce, je navíjen do kazet a má potažený nosič, nelze zaručit, že se na něm neobjeví žádné škrábance.
Proto prostě PŘED vložením filmu zkontroluj začátek filmu, zda není poškrábaný – pokud tam předtím nebyly, ale později se tam někde u tebe „objevily“, je to pravděpodobně tím.
Filmy Foma, efke a Forte jsou měkčí než černobílé filmy Ilford, Agfa a Kodak, a ty jsou zase měkčí než barevné filmy.
Může se tedy klidně stát, že fotoaparát nebo cívka nepoškrábe film Ilford, ale film Foma ano.
Nejlepší je vždy vyloučit všechny možné zdroje chyb – jen tak si můžeš být jistý.
Pokud nelze odstranit příčinu poškrábání (např. oprava fotoaparátu je příliš drahá), zbývá jen použít materiál s vysokou hustotou nebo barevné filmy....
Sám jsem za svůj život nafotil tisíce filmů Foma a Efke a dosud jsem měl celkem 11 poškrábaných filmů. U 8 si nejsem jistý, u jednoho to byla kazeta, jednou nové spirály AP se širokým můstkem a jednou jsem ve svém fotoaparátu našel zrnko písku.
S pozdravem,
Mirko
FrankJBeckmann
Ahoj,
u kinofilmů od Fomy jsem zatím nezaznamenal žádnou zvláštní citlivost na poškrábání. Naproti tomu nový Tri-X je opravdová citlivka. Podle mých zkušeností je velmi náchylný k poškrábání a velmi rychle se na něm objevují oděrky nebo otisky prstů.
Fomapan 200 se mi osobně moc nelíbí, ale 100 se mi velmi líbí z hlediska podání tónů a jemného zrna. Na tomto filmu mi však vadí tři věci:
1. velmi krátká jazýčková část na začátku filmu,
2. číslování odpovídá polovičnímu formátu,
3. film v mém oblíbeném vývojce velmi výrazně ztrácí citlivost.
S filmy Foma jsem však nikdy neměl mechanické problémy, o to více s Tri-X.
Ale pokud má někdo z filmu nepříjemný pocit, může naštěstí sáhnout po mnoha jiných druzích a značkách.
Ahoj
Frank
fotohuisrovo
I my jsme vyvolali mnoho filmů Fomapan.
T200 má skutečně nižší citlivost. I při použití AM74 dosahuje sotva ISO 160.
Emulze od Fomy je jen o málo měkčí než u Fuji, Kodaku, Agfy nebo Ilfordu. Dosud jsme nezaznamenali žádné škrábance. Jednou jsme obdrželi reklamaci na svitkový film, u kterého se odlomil malý kousek cívky.
S filmem T200 lze dosáhnout krásných výsledků při expozici ISO 100 a HRX (2). Xtol také funguje dobře a všechny filmy Fomapan lze bez problémů vyvolat v AM74.
Většinu vad lze přičíst nesprávnému zpracování. Skutečné vady se u všech filmů vyskytují zřídka, stejně tak u Fomy z Hradce Králové, ČR.
S pozdravem,
Robert
Gast
Ahoj Mirko,
děkuji za tvůj názor. Opravdu mi nejde o to, abych někoho shazoval. Nemám k tomu vůbec žádný důvod, ani finanční, ani jiný. Jsem prostě jen amatér, který má radost z krásné černobílé fotografie, a jsem rád, když se mi podaří udržet náklady na mém koníčku pod kontrolou.
Byl jsem/jsem prostě trochu nejistý, protože mám v ledničce ještě skoro 30 rolí Fomapanu 200 a rád bych je všechny nafotil a vyvolal, ale nerad bych podstupoval příliš velké riziko, že přijdou o skvělé snímky.
Takže ty dva filmy s škrábanci mají označení Fomapan T200 0059
Vyvoláno v Jobo 2400, vývojka RODINAL 1+50, ustáleno v Agefixu a vykoupáno v Ageponu.
Díky tvému hodnocení, Mirko, a ostatním příspěvkům jsem se trochu uklidnil a teď budu provádět expozici pro jeden film za druhým. Doufám, že už tam nebudou žádné škrábance, a pokud ano, tak že budou mou vlastní vinou.
Fomapan 200 se mi jako film líbí. A protože ho nyní exponuji na ISO 125, jsou pro mě negativy v pořádku. Vycházím z toho, že film nemá zcela reálné ISO 200.
Mimochodem, váš servis a vstřícnost k zákazníkům ve FOTOIMPEXu považuji za skvělé.
Přeji hezký večer ze Švýcarska
Martin
Gast
Ahoj,
problém je v tom, že když si člověk koupí hodně filmů, většinou je dostane v zapečetěných baleních po 10 kusech, a často se stane, že právě ty vadné kusy jsou zabalené pohromadě, protože se balily těsně za sebou.
Ale k něčemu jinému: FOMA je dobrá až velmi dobrá, mám ji rád. Škrábance jsou určitě výjimkou, ale od kdy se to dá říct o FORTE? Měl jsem už balení po 10 kusech s svitkovými filmy, kde každý měl v emulzi několik 1/2 mm velkých dírek a na 18x18 zvětšeninách bylo vidět, že emulze byla nerovnoměrná.
Možná to u FORTE záleží na tom, komu se filmy prodávají?
cfb_de
Lidi,
S hanbou přiznávám, že jsem si loni přivezl Fomapan-200 z Prahy a nekoupil ho u Mirka.
Ale: Dneska si udělám Duka-den, zítra taky. Zatím jsem vyfotil čtyři z pěti rolí KB-200 (skvělá mašina, můj „nový“ M605, Fujinon-ES je opravdu doporučuji) a s filmem jsem neměl vůbec žádné problémy. V HRX (mezitím už minulost kvůli HRX-2) sice dosahuje jen 80 ASA, ale snímky jsou velmi pěkné.
Na ten film bych si mohl zvyknout. Na druhou stranu mám ještě 30 m Fomapan-100, který se mi líbí skoro ještě víc.
S pozdravem,
Franz
Nejčastěji používané filmy:
- 120: Efke R50, Ilford HP5+ (200–1600 ASA), APX100
- KB: Foma-100, HP5+ (200–1600 ASA), občas Delta/TMax
Gast
Ahoj Martine,
asi mám s filmem T200 podobné zkušenosti.
Při prohlídce pod mikroskopem se v žádném případě (3 z 5 filmů – 120, každý s cca 2–3 vadami) nejednalo o mechanické poškození emulze. To se dá jasně rozeznat pomocí dobrého binokulárního mikroskopu.
Na dotaz u společnosti FOTOIMPEX jsem se dozvěděl, že to má nějak souviset s chemickými procesy při vyvolávání. Ale už si to přesně nepamatuji.
S pozdravem Thomas
MirkoBoeddecker
Thomasi,
škrábanec nelze vysvětlit chemickými procesy během vyvolávání.
V průběhu tohoto procesu může docházet k odlupování emulze.
K tomu přispívají následující faktory: příliš teplá vývojka a silně alkalická vývojka, následovaná vysoce koncentrovanou přerušovací lázeňí (tvorba plynu = výbušné odletování kousků emulze).
Jedná se pak o nepravidelné skvrny bez emulze na filmu.
Při lití se něco takového vlastně nemůže stát – stroj přece běží rovnoměrně. Chyby kvality jsou proto vždy pruhy nebo bubliny.
Bubliny jsou kruhové.
Něco takového se při výrobě stává u všech filmů. Umění spočívá v tom, tyto chyby „vidět“ a vytvořit matici chyb.
Později se pak při konfekcionování opět vyříznou.
100% jistoty však nikdy není, protože pak by se muselo prohlédnout 100 % filmu a tím ho zničit.
Obvykle se na kontrolu a odstranění vad použije cca 10 % materiálu.
Zbylé množství vad je zpravidla méně než 0,5 %.
S pozdravem,
Mirko