Gast
Ahoj! Nedávno jsem začala zvětšovat své černobílé negativy v domácí temné komoře. Objektiv mám nastavený tak, aby byl obraz na papíře ostrý. Výsledek po vyvolání je ale nakonec neostrý :( ! Čím to může být?
Ráda uvítám jakékoli podněty, tipy atd.!! S pozdravem Jana
Gast
Ahoj Jano,
Zvykla jsem si zaostřovat na fotografický papír. To znamená, že jsem vyvolala a zafixovala jeden neexponovaný list papíru a ten teď pokládám pod objektiv, abych zaostřila.
A nezapomeň: zaostři při plně otevřené cloně a pak clonu přivři asi na 8.
Doufám, že ti to pomůže. Nebo to už tak děláš?
S pozdravem Martin
Gast
Ahoj Jano,
možná to není chyba zaostření, ale prostě jen chvění.
Možnosti:
-Chvěje se dům (vážně, jezdí před domem tramvaj?)
-Chvěje se podlaha (prkna?)
-Chvěje se zvětšovací přístroj (nešlapej na něj)
-Negativ se chvěje („praská“ vlivem tepla).
A mezi zaostřením a expozicí se k přístroji přibližuj jen s sametovými tlapkami; při vkládání papíru, clonění atd. se i můj starý Durst 138 (a ten je masivní) snadno posune, když rámeček na papír hlasitě zaklapne.
Pozdrav
Martin
Gast
Ahoj
Je to prostě ten jev, že promítané snímky vypadají dobře, ale když se na ně podíváš na papíře, je na nich vidět dost zrna a neostrosti.
Je to například tím, že kontrast na papíře je vyšší než na negativu a že světlo z zvětšovacího přístroje je příliš slabé na to, aby se dal snímek skutečně posoudit.
Oleksander
Gast
Ahoj Jano,
pokud bys zaostřovala s nasazeným červeným filtrem, nevyhnutelně by došlo k rozdílu v zaostření. Zaostři tedy bez červeného filtru.
S pozdravem Wolfgang
Tammo
- Je negativ ostrý?
- Je zvětšovací přístroj správně vyrovnaný?
- Zaostřuješ pomocí zaostřovacího kolíčku, lupy, nebo jen odhadem?
- Není náhodou poškozený zvětšovací objektiv?
- Jaký typ osvětlení Duka používáš (vzniká závoj)?
Není vůbec snadné najít chybu, strávil jsem tím asi půl roku, než jsem vyměnil své Duka světlo :(