Gast
Cześć! Niedawno zaczęłam powiększać moje czarno-białe negatywy w domowym laboratorium. Obiektyw jest ustawiony tak, że na papierze obraz ma dobrą ostrość. Jednak efekt końcowy po wywołaniu jest nieostry :( ! Co może być tego przyczyną?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, porady itp. Pozdrawiam, Jana
Gast
Cześć Jana,
Wiesz, przyzwyczaiłem się do ustawiania ostrości na papierze fotograficznym. To znaczy: wywołałem i utrwaliłem nienaświetlony arkusz papieru, a teraz kładę go pod obiektywem, żeby ustawić ostrość.
I pamiętaj: ustaw ostrość przy otwartej przysłonie, a potem przymknij ją do około f/8.
Mam nadzieję, że to pomoże. A może już tak robisz?
Pozdrawiam, Martin
Gast
Cześć Jana,
być może nie chodzi o błąd ostrości, a po prostu o drgania.
Możliwe przyczyny:
-Dom się trzęsie (serio, tramwaj pod drzwiami?)
-Podłoga się trzęsie (deski?)
-Powiększalnik się trzęsie (nie stawiaj na nim stóp)
-Negatyw się trzęsie („podskakuje” pod wpływem ciepła).
A między ustawianiem ostrości a naświetlaniem trzymaj aparat delikatnie, podczas wkładania papieru, przymykania przysłony itp. nawet mój stary Durst 138 (a jest on masywny) łatwo się przestawia, gdy ramka papieru głośno się zatrzaskuje.
Pozdrawiam
Martin
Gast
Witam
To po prostu zjawisko polegające na tym, że wyświetlane zdjęcia wyglądają dobrze, ale gdy spojrzy się na nie na papierze, widać dość wyraźne ziarnistość i nieostrość.
Wynika to np. z tego, że kontrast na papierze jest wyższy niż na negatywie, a światło z powiększalnika jest zbyt słabe, by naprawdę ocenić zdjęcie.
Oleksander
Gast
Cześć Jana,
gdybyś ustawiała ostrość przy założonym filtrze czerwonym, nieuchronnie powstałaby różnica w ostrości. Dlatego ustaw ostrość bez filtra czerwonego.
Pozdrawiam, Wolfgang
Tammo
- Czy negatyw jest ostry?
- Czy powiększalnik jest prawidłowo ustawiony?
- Czy ustawiasz ostrość za pomocą regulatora ostrości z siateczką, lupy, czy tylko na oko?
- Czy obiektyw powiększający nie jest przypadkiem uszkodzony?
- Jakiego rodzaju lampy Duka używasz (powstawanie zasłony)?
Nie jest łatwo znaleźć przyczynę, spędziłem nad tym ponad pół roku, zanim wymieniłem moje oświetlenie Duka :(