Gast
Dnes jsem se od jednoho známého dozvěděl o docela kuriózní metodě skenování negativů pomocí plochého skeneru (s jednotkou pro skenování průsvitů) – negativ se navlhčí trochou dezinfekčního alkoholu a položí se na sklo skeneru; pak se na něj nanese ještě pár kapek dezinfekčního alkoholu a navrch se položí průhledná fólie (fólie pro zpětné projekce); celé se to pak uhladí, dokud celý „sendvič“ bez vzduchových bublin pěkně nepřilne ke sklu skeneru. Nahoře se pak nasadí jednotka pro skenování průsvitů a hop, už se dá skenovat.
Ten známý se o této metodě dozvěděl od profesionálního grafika, který tvrdil, že touto metodou dosahuje mnohem lepších výsledků, než když používá obvyklé rámečky jednotky pro skenování průsvitů; nebyly by žádné problémy s rovinností, dezinfekční benzín by prakticky smyl prach a navíc vyplnil případné škrábance v negativu; po použití by se benzín zcela odpařil. Kromě toho by dezinfekční benzín zároveň vyčistil sklo skeneru (a negativ samozřejmě také – sbohem, suché skvrny...)
Zní to téměř příliš dobře na to, aby to byla pravda, ale můj známý tvrdil, že grafik (kterého poznal při profesionální fotografické zakázce – šlo o skenování středního formátu pro projekt kalendáře) nyní, pokud není potřeba vysoké rozlišení/velikost obrazu, raději používá tuto metodu, než aby spouštěl bubnový skener.
Teď se ptám – obsahuje Wundbenzin něco, co by mohlo negativu uškodit (v dlouhodobém horizontu)? Existují nějaká další očekávaná rizika? Zná někdo tuto metodu? Chemici a profesionálové v oblasti skenování, prosím, brzy musím naskenovat 20 rolí středoformátového Neopanu...
Roman
Co mě však zajímá...
Gast
Promiň, při úpravách jsem zapomněl vymazat ten poslední řádek...
cfb_de
Ahoj Romane,
to jsem si přečetl na jiném fóru a tam jsem na to odpověděl. (U dusičnanu stříbrného jsem to udělal naopak, takže si žádný správce fóra nemůže stěžovat :-)
S pozdravem,
Franz
Gast
Právě jsem si to přečetl, ještě jednou děkuji za rychlou odpověď!
Gast
Ahoj vy dva,
a my ostatní máme umřít jako hlupáci, nebo co???
S pozdravem
Martin
Gast
Martine, promiň, ale myslel jsem, že je vlastně všeobecně známo, že tím „druhým“ fórem se myslí Hobbylaborforum od Phototecu (www.phototec.de); v německy mluvícím prostoru vlastně existují jen tyto dvě alternativy pro fóra o černobílých laboratořích – tady u Mirka jsme prostě nechtěli tak otevřeně zmiňovat konkurenci (i když 90 % „stálých návštěvníků“ se stejně pohybuje na obou fórech).
Gast
Ahoj Romane,
díky, to jsem ještě nevěděl. Moje „druhé fórum“ je www.grossformatfotografie.de (a samozřejmě photo.net (obě by měly být „kompatibilní s Mirko“ :( )
S pozdravem
Martin
Gast
photo.net „snesitelný“… Z toho mi nezbývá než se smát... :( Nejhorší místo ze všech internetových fór...