Chciałbym również robić czarno-białe diapozytywy, dlatego szukam filmów nadających się do wywoływania odwracalnego. W katalogu Photoimpex znalazłem już sporo wskazówek; zestawem, który wydaje się najlepszym wyborem (pod względem stosunku ceny do jakości), jest ten od Fomy.
Teraz pozostaje tylko pytanie, jakie filmy oprócz Fomapan 100R jeszcze się nadają.
Ciekawy wydaje się Rollei R3 ze względu na wysoką czułość (w przypadku diapozytywów raczej rzadkość, przynajmniej wśród filmów kolorowych) – w jakim stopniu mogę ją wykorzystać w procesie odwracalnym?
Również Maco Ort PO 100C ma być odpowiedni do diapozytywów, ale czy sprawdzi się również Maco Cube 400C?
A jak wygląda sytuacja z filmami Ilford – czy ktoś ma z nimi doświadczenie?
PS:
Właśnie znalazłem różne receptury na procesy odwracalne i jestem pod wrażeniem, jak bardzo się one różnią (jedna na stronie Photoimpex dotycząca
Fomapan 100R i jedna na stronie MACO dotycząca
PO100C). Nie jestem chemikiem, ale nawet mi jest jasne, że to nie to samo. Fascynujące.
Gdzie właściwie można zdobyć te wszystkie rzeczy, nie narażając się na podejrzenie o produkcję bomb listowych?