SamuliSchielke
Kdo zná příčinu vzniku skvrn ve středních tónech při zlatém tónování? Střední tóny se po zaschnutí jeví jako skvrnité: částečně stříbřitě šedé, částečně zlatočervené. Tento problém se mi vyskytl u dvou různých druhů papíru (Polywarmton a Fomatone) a u dvou různých vývojek. Jako příčinu předpokládám špatné praní nebo příliš krátké fixování po tónování. Ale v úvahu by připadala i nesprávná teplota tonéru (žádný ohřívač misky = kolísání teploty). Zlatý tonér je příliš drahý na to, abych ho plýtval na příliš mnoho experimentů, proto bych byl vděčný za každou radu.
Samuli
MirkoBoeddecker
Ahoj Samuli,
rozhodně si musíš dobře vybrat.
Nejlépe něco jako Lavaquick.
To platí pro všechny druhy tónování – selenové, zlaté atd.
A samozřejmě musíš mít i dobře provedenou fixaci – tónovací roztok zbarví nevyvolané, ale nefixované zbytky stříbra.
S pozdravem,
Mirko
SamuliSchielke
Je uklidňující slyšet, že to nemá nic společného s teplotou. Pečlivější upevnění a zalévání je hračka.
Díky za radu,
Samuli
skahde
Důkladné fixování a opláchnutí jsou předpokladem pro úspěšné zlaté tónování. Pokud by to nestačilo, mám ještě dvě otázky:
Jedná se o zlatý tónovací roztok Tetenal? Provádíš také sírové tónování? Pokud jsi mohl u obou otázek zaškrtnout ano, důkladně vyčisti své vaničky a měrky. Neviditelné stopy po sírovém tónovacím roztoku na fotografiích způsobují v zlatém tónovacím roztoku nádherné červené skvrny. Byl jsem v tomhle ohledu příliš nedbalý a teď jsem se poučil. Nikdo přece nechce každou fotografii podepsat červeným otiskem palce ;)
S pozdravem, Stefan
SamuliSchielke
Ne, je to MT6 od Wolfganga Moerscha. Velmi pěkné, ale vyžaduje to trochu praxe. Díky vašim radám jsem teď přišel na příčinu problému. Po tónování někdy na emulzi místy zůstane tenká vrstva usazenin, což má za následek, že se tato místa špatně fixují a tónovací roztok na nich dále působí, a tak dochází ke vzniku skvrn. Důkladné propláchnutí mezi jednotlivými kroky a pečlivé sledování během fixace (sedimentové skvrny jsou vidět, protože se lesknou jinak než emulze) tento problém vyřeší. A mezitím opláchnutí přípravkem Lavaquick (děkuji také za tip, ušetří to spoustu času a nervů, když nemáte myčku a musíte velké zvětšeniny oplachovat jednotlivě).