Georg
Ahoj všichni!
Už pár let s velkou radostí pracuji ve fotolaboratoři, ale kvůli změnám v práci mám čím dál méně času na to, abych naši malou koupelnu proměnil ve fotolaboratoř – a samozřejmě i na to, abych ji zase „přestavěl“ zpět na koupelnu. Víkend je tak už téměř příliš krátký na to, abych „jen tak“ vyvolal 10 filmů a z nich pak ještě zvětšil pár negativů...
Možná má někdo nějaké tipy a triky, jak tyto procesy urychlit? Nebo vymyslel konstrukce pro malé prostory, které usnadňují sestavení?
U mě to vypadá takto: zatemnění (připevnění fólie na okno), zakrytí vany třemi dřevěnými deskami, vytažení zvětšovacího přístroje (Meopta) ze sklepa a jeho montáž, namíchání chemikálií a jejich nalití do misek, příprava drobných dílů... a pak pomalu začít.
Myslíte si, že je tu potenciál pro „automatizaci“?
Děkuji za všechny rady!
Georg
Gast
Ahoj Georgi,
V tomhle ti moc nepomůžu. Často jsem ale čelil stejnému problému a měl jsem pak možnost pracovat v laboratoři v městských temných komorách, u přátel nebo párkrát i ve fotoklubu.
Vlastní temná komora je samozřejmě lepší – možná bys mohl přes internet najít pár stejně smýšlejících lidí ve svém okolí a založit s nimi společnou laboratoř.
S pozdravem CP
Gast
Ahoj!
Moc toho sice neuděláš, ale můžeš ty filmy vyvolat dřív a o víkendu pak jen vytisknout fotky.
Myslím, že od Patersonu je k dostání krabička na 5 filmů, což ti taky trochu ušetří čas.
Roland
cfb_de
Jo, od Joba to taky mají a měli. Dneska večer nasadím svůj model 2336, v prvním cyklu s 1x KB a 4x 120, ve druhém cyklu s 2x KB a 2x 120.
Potom mi ale asi upadne ruka, protože 20–30 minut míchat 2 litry chemikálií, to je fakt dřina. Ale vyjde to na 9 filmů. A když použiju jen KB, tak se do dvou náplní vejde 10 filmů, u svitkových filmů dokonce 12.
Je však třeba vzít v úvahu minimální množství vývojky. A to je důvod, proč jsem si pořídil takovou tuhle mašinu: RODINAL 1+100 teď zvládne tři filmy najednou, 1+50 pak 4–5 120ek najednou.
Pro rychlejší přípravu si při příležitosti sestavím z mého Durstu vozík 60x60. Nahoře zvětšovací přístroj, dole místo na skladování namíchaných chemikálií, vaniček a dalších drobností. Pak už v koupelně bude potřeba jen malý stolek na dodatečné vyvolání.
Obvykle ale v sobotu a v neděli nevyvolávám, v sobotu odpoledne zvládnu asi dvě (dobré) až 40 (fotky pro tchýni) kopií a v neděli stejné množství. Mezi tím musím vždycky něco uklidit, protože můj pracovní stůl nestojí nad vanou, ale nad klíčem, který je občas mnohem důležitější. Takže to jde jen tehdy, když jsem doma sám.
S pozdravem,
Franz
Abi
Ahoj Georgi,
můžeš ušetřit spoustu času, když si chemikálie připravíš o den nebo dva dříve (u práškových přípravků je to asi nejlepší). Nebo použij tekutý koncentrát na vyvolání filmu, pak můžeš teplotu chemikálií regulovat pomocí vody, kterou je smícháš. A filmy je také nejlepší vyvolat večer předem, v noci se v bytě vznáší méně prachu. Pak mohou schnout téměř bez prachu. Během doby, kdy se filmy namáčejí, můžeš už vyndat některé věci ze sklepa. S papírovým sušičem (průtokovým sušičem u PE nebo sušicím lisem pro baryt) můžeš v den práce v laboratoři ušetřit ještě více času a místa. Optimální je, když máš při práci ještě někoho, kdo ti pomáhá.