dpc
Firmy, které nabízejí také klimatizace, mají ve svém sortimentu i zařízení, která filtrují vzduch v místnosti. Říká se jim čističky vzduchu, pokud výrobci nevymysleli žádný anglicky znějící název.
Každopádně si dokážu představit, že takové přístroje jsou velmi užitečné, pokud máte v bytě temnou komoru: odstraní se nepříjemný prach... a zmizí zápach chemikálií.
Jsou tyto přístroje tak praktické, jak si rád představuji? Která zařízení byste doporučili a od kterých byste raději upustili?
dpc
cfb_de
Ahoj dpc,
v ideálním případě by měly pomáhat proti prachu (elektrostatický filtr). Ve skutečnosti to ale funguje jen omezeně, protože dovnitř se dostává příliš mnoho prachu dveřmi, usazuje se na polici a v koupelně se tvoří z ručníků.
Proti zápachu chemikálií tyto přístroje nepomáhají vůbec, pokud nemají odpovídající a dostatečně dimenzované absorbery kapalin. Pak jsou ale zařízení tak velká, že zaplní manželskou ložnici a dokážou filtrovat pouze tu nejmenší Duku v suterénu.
Po zakoupení budeš moci bez problémů postavit svou Duku v ložnici. Žena je pryč a na gauči se dá taky spát :-)
Stačí to jako jasný popis účinku této podvodné praktiky?
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj dpc,
Franz sice často pronášel „moudrá slova“, bohužel ale také „nemoudrá“. Jeho příspěvek o filtrech je proto pravdivý jen částečně, respektive je v některých bodech prostě nesprávný.
Existují filtrační systémy, které se osvědčují zejména v temné komoře či laboratoři, nezabírají prostor o velikosti celé místnosti a nemusí nutně fungovat na „mokré bázi“.
Samozřejmě se nejedná o levné zboží z obchodu s nářadím a běžné ventilátory, hygienické ventilátory a jak se všechny jmenují, samozřejmě také nepomohou. Abych to zkrátil, ve své laboratoři používám od roku 1997 „Filtair LF 300“, což je rotační filtr od společnosti „Filtair P Filtration Limited“ z Anglie. Tento filtr jsem tehdy zakoupil přes firmu „Techlab Photoequipment GmbH“. Tento filtr funguje v místnostech o velikosti až 60 kubických metrů, má speciální filtrační vložky, mimo jiné i uhlíkové filtry, a bojuje především proti chemickým zápachům a samozřejmě filtruje i prach. Zcela zaprášená místnost (např. obývací pokoj s koberci a záclonami atd.) se tím samozřejmě nemůže vyčistit; k tomu totiž filtr není určen. I přes filtr však musí laboratoř čas od času zajistit výměnu vzduchu v místnosti, tedy přísun čerstvého vzduchu!
Tyto filtry jsou k dispozici i pro větší místnosti. Velikost filtračního zařízení je velmi praktická, tedy snadno ovladatelná. Zařízení lze postavit na zem nebo zavěsit na zeď či pod strop. Nejsou však zrovna levné. Nemohu ti říct, zda firma Techlab, respektive tato anglická firma vyrábějící filtry, ještě existuje. Ale jak jsem již řekl, existují i praktické a použitelné laboratorní filtry. Osm let používání nemůže klamat :-)
Ještě hezký den.
S pozdravem Lothar
Gast
Ahoj. Taky jsem si pořídil čističku vzduchu. Hrubý filtr – elektrostatický filtr – uhlíkový filtr: takhle vypadá třístupňový filtrační proces. Jelikož používám koupelnu bez oken a při té jedné či druhé Duka-seanci jsem v nadšení <_< zapomněl vyvětrat, občas tam v té malé místnosti byl vzduch trochu „těžký“. Sice nevím, jestli se ten občasný nepříjemný pocit dá přičíst právě práci s Duka, ale každopádně mě to přivedlo na myšlenku zkusit to s čističem vzduchu. A musím říct, že to vypadá, že to funguje (možná placebo efekt? ;) ) Každopádně už nemám pocit, že sedím v zatuchlém vzduchu, a nevolnost jsem už nikdy neměl během ani po Duka-seanci. Pozdravy z jihu.
Gast
Ahoj dpc,
můj čistič vzduchu Philips s HEPA filtrem a třístupňovým filtrem je skvělý.
Samozřejmě pomáhá jen proti prachu ve vzduchu!
Uhlíkový filtr ale skutečně odstraňuje pachy ze vzduchu.
Příklad: U mých sousedů natírala renovační firma přesně v ten den ráno dřevěné podlahy v přední místnosti, když se noví obyvatelé večer chtěli v malém kruhu oslavit nastěhování. Po dvou hodinách „filtrování vzduchu“ už z toho laku nebylo téměř nic cítit. U mě ten samý lak / stejná firma / stejná podlaha smrděl ještě dva dny.
Na větrání v laboratoři bys ale stejně neměl zapomínat ;-) To, co smrdí, je obecně málokdy zdravé! Mimochodem, čerstvý vzduch má pozitivní vliv na schopnost soustředění.
Pozdrav
Ole