To już definitywny koniec, szkoda!
zobacz tutaj:
World of Photo – wiadomość o firmie Tura
27.10.2005
Koniec firmy Tura
Tradycyjna firma Tura z Düren ostatecznie wstrzymuje produkcję – tak wynika z informacji opublikowanej w gazecie „Aachener Nachrichten” z dnia 25.10.2005 r.
Zagraniczni inwestorzy, którzy byli w kontakcie z firmą Tura, wycofali się, nikt już nie inwestuje w upadającą gałąź przemysłu – twierdzi syndyk masy upadłościowej dr Rolf-Dieter Möning.
Spółka Tura AG ogłosiła upadłość w marcu tego roku. Według Möninga firma Tura do ostatniej chwili trzymała się produkcji filmów i papieru fotograficznego i najwyraźniej nie zdołała dostosować się do ery fotografii cyfrowej.
Szanowny Panie Bäekker,
Kiedy pracowałem w dziale sprzedaży zewnętrznej firmy Tura, był Pan dla mnie bardzo miłym klientem z interesującą koncepcją biznesową i doskonale zorganizowanym asortymentem. Często mogłem Pana polecać innym.
Sam cieszę się, że koniec firmy Tura przeżyłem z pewnym dystansem. Od ponad 2 lat przejąłem i zrestrukturyzowałem rodzinną firmę w Aue. Postawiliśmy całkowicie na technologię cyfrową. W naszej firmie pracują między innymi Fuji Frontier, zupełnie nowy EPSON 7800 oraz termominator. Poza tym zajmujemy się sprzedażą sprzętu fotograficznego, fotografią i wszystkim, co się z tym wiąże.
Foto-Martin-Bilderservice
Serdeczne pozdrowienia
Frank Martin
Przedstawiciel handlowy Tura w latach 1998–2004