Gast
Ahoj!
Hledám informace o vyvolání filmu Adox R17, který jsem našel ve starém fotoaparátu. Rád bych ho zkusil vyvolat, protože mě zajímá, jestli jsou na něm ještě použitelné snímky. Bylo by skvělé, kdyby mi tu někdo mohl pomoct, protože tento starý film není uveden v žádné z mých tabulek :huh:
Díky předem!
S pozdravem
Alfred
Gast
Ahoj Alfrede,
i kdybys měl dostatek doby vyvolávání, moc by ti to nepomohlo. Film se dnes musí vyvolávat mnohem déle, aby se vůbec dosáhlo nějakého výsledku; samozřejmě za cenu silného základního zákalů. Je to proto, že krystalky stříbra podrobené expozici se v průběhu času opět rozpadají, proto se doporučuje exponované filmy vyvolat co nejrychleji. Zbývající exponované stříbrné krystalky musíš „vytáhnout“ delší dobou vyvolávání.
Jednou z možností by bylo tzv. klipové vyvolání. To znamená, že odstřihneš kousek filmu a provedeš zkušební vyvolání. Samozřejmě se ztrátou obrazu.
A pokud ještě pár dní počkáš – právě cestuji –, mohu ti z mé knihy o Beutlerovi sdělit dřívější doby vyvolávání, ty se však vztahují k Neofinu, respektive k Beutlerovu vývojce, zjednodušeně řečeno: k původnímu Neofinu. Ale jak jsem řekl, ty doby ti moc nepomohou.
Hmmm! Momentálně se trochu zabývám Emofinem od Tetenalu. Dokážu si představit, že tato vývojka by pro tvé účely nemusela být vůbec špatná.
Hodně štěstí!
Pozdrav CP
Gast
Ahoj lidi,
co na to říká náš Mirko?
S ohledem na CPovy námitky ohledně dlouhodobé stability (i když to vlastně nepovažuji za tak kritické, jak se to vždycky vykresluje, ale pokud jde o (pravý) ADOX, nebude to možné popřít), měly by jako základ fungovat časy pro efke/ADOX R 50, ne? Pokud se tedy namíchá podle původního receptu R 17?
Škoda vlastně, že to kvůli stáří stejně moc nepomůže.
Pozdravy
Martin
Gast
Ahoj lidi,
v zásadě mě to taky zajímá – právě totiž píšu román, ve kterém kombinuji skutečné zážitky s vymyšlenými. V příběhu se na půdě najdou desky podléhající expozici, ortochromní z 20. let minulého století, které se pak vyvolají. Naštěstí je lze vyvolat pod červeným světlem. Ale zajímalo by mě, jestli by se z těch desek dalo po osmdesáti letech ve skutečnosti ještě něco dostat.
No, z toho románu stejně nic nebude: už na čtyřicáté stránce a zatím jen jeden mrtvý – na to se dneska můžeš vykašlat.
Před lety jsem vyvolal film z bohatého fondu babičky mé tehdejší přítelkyně. Film byl starý jen patnáct let, tedy podle našich měřítek prakticky nový. Výsledky jsem sice dostal, ale nebyly dobré, přičemž dodnes nevím, zda to bylo na fotografovi, na mně, nebo dokonce na nás obou; tipuji to druhé.
V opravdu parádním článku v Geo o Svenu Hedinovi hledal jeden profesionál (alespoň to tvrdí) ve pouštním písku staré desky, které tam Hedin musel nechat.
Občas se zeptám odborníků v archivech, co si o tom mám myslet. Na photo.net se k tomuto tématu také něco najde – jenže mi někdy chybí víra.
Veselé svátky Letnic a neutopte se v RODINALU, zase prší!
Pozdrav CP
Gast
Ahoj CP!
Doba vyvolávání mi byla jasná už dřív – jen jsem zatím nenašel vůbec žádné informace o tom filmu, takže jsem ani nevěděl, jak ty doby prodloužit.
Také se obávám, že ty snímky – pokud by se nějaké daly rozeznat – už nebudou žádným velkým zážitkem, ale stejně mě to moc láká. Zejména vědomí toho, co tento film naposledy zachytil, je prostě příliš lákavé :huh:
Bylo by skvělé, kdybys mi mohl napsat doby vyvolávání z tvé knihy od Beutlera. Kdo ví?.. možná tam přece jen bude něco zajímavého k vidění. Na konci je tam dokonce i vražda... ==>
Pokud tam něco bude, rád sem pak výsledek přidám ==>
Díky za dosavadní informace!
S pozdravem
Alfred
Gast
Ahoj Alfrede,
prosím, ještě pár dní vydrž. Jsem na služební cestě, ale jakmile se vrátím domů, sdělím ti časy a složení přípravku Neofin,
S pozdravem
Gast
Ahoj CP,
to nevadí. Ten film už leží někde už roky, možná dokonce desetiletí. Pár dní navíc už na tom nic nezmění...
S pozdravem
Alfred
Gast
Ahoj CP,
už jsi zase doma, nebo jsi na mě zapomněl? ;)
S pozdravem
Alfred
Gast
Ahoj Alfrede.
Ne, nezapomněl jsem na tebe! Zapomněl jsem ale svou knihu od Beutlera, kterou jsem si speciálně vyložil. Momentálně nemám vlastní internet, takže jsem odkázán na kavárnu.
ALE: Teď z paměti, opravím se, pokud teď plácám nesmysly, je uvedena doba vyvolávání u Neofinu Blau mezi 14 a 20 minutami – jak jsem řekl, dnes večer se na to podívám znovu. Pro tebe by tedy přicházela v úvahu delší doba.
Pokud by výsledek nebyl dobrý, můžeš to zkusit zesílit nebo zeslabit. Zesílením ale dostaneš jen to, co už tam je.
Pokud nemáš Neofin, dej mi svou adresu. Ještě nějaký mám, který stejně nepoužívám, a jednu ampulku ti dám zadarmo.
Pokud tě teď chytila chemická horečka, rád ti sdělím i Beutlerův recept.
Pozdrav CP
CPD
Ahoj Alfrede,
co se dlouho odkládá, to nakonec dopadne dobře!
Mám teď před sebou knihu pana Beutlera, kterou mimochodem vřele doporučuji, a prostě ti sem napíšu ty doby vyvolávání, které uvádí:
14 DIN (odpovídá dnešnímu Efke 25): při 18 stupních (!) 8–12 min
17 DIN film ( -"- Efke 50): 14–16 min
Dnes se vyvolává spíše při 20 stupních.
Navrhoval bych, abys přesto zvolil delší časy: tedy 16 min při 20 stupních Celsia. Pokud se na snímku něco objeví, můžeš to případně zeslabit nebo zesílit, výsledky v kvalitě Fine Art to asi stejně nepřinese – ale co už.
Moje nabídka s Neofin Blau platí, stejně jako sdělení receptur, pokud máš zájem. Pokud si stejně mícháš sám, možná by to nebylo špatné, existuje ještě přísada proti silnému základovému oparu, který tvůj film pravděpodobně bude mít. Pokud si ale nemícháš sám, nákup váhy a hlavně chemikálií se nevyplatí. Jednou nebo dvakrát si můžeš nechat namíchat v lékárně, já jsem tuto bezplatnou službu také už jednou využil.
Pozdrav CP
Gast
Ahoj CP,
to zní docela dobře. Bohužel mám na skladě už jen Neofin červený. Prohlédl jsem si příbalový leták od Tetenalu. U Neofinu Blau je tam pro Orwo NP 22 uvedeno 16, resp. 20 minut (což odpovídá ADOXu R17). Je tam ale i údaj pro Neofin Rot. Pokud to také vyjde, nebudu potřebovat Neofin Blau. Pokud si však myslíš, že Neofin Blau je lepší alternativa, rád se k tvé nabídce vrátím. :)
Pokud mi ho dáš zadarmo, alespoň ti uhradím poštovné.
S pozdravem Alfred
p.s.: Výhodou by bylo, že časy pro Neofin Rot jsou jen asi poloviční ;)
CPD
Ahoj Alfrede,
na tuto otázku je těžké odpovědět: Neofin červený byl vlastně určen pro citlivé filmy s měkčím zobrazením. Pan Beutler však píše, že pokud máš čas, měl bys použít modrý.
Netuším, co se mezitím s tvým filmem stalo. Pokud došlo ke zploštění gradace, byla by červená určitě lepší volbou – ale to nevím, je to jen spekulace.
Takže – pokud chceš lahvičku modré, dej mi vědět.
S pozdravem CP
Gast
Ahoj CP,
tak to zkusím nejdřív s červenou. Kdybych pak došel k závěru, že by možná přece jen byla vhodnější modrá, určitě se na tebe později zase obrátím.
Ještě jednou moc děkuji za pomoc a za nabídku :(
S pozdravem
Alfred
PhilippeGrunchec
Tento film značky ADOX často používala Diane Arbusová a vyvolávala ho v Beutleru!