Gast
Dobrý den,
možná mi někdo dokáže poradit!
Před nějakou dobou jsem fotil interiéry s poměrně velkým kontrastním rozsahem (okna) na svitkový film Pan F 120. Nastavil jsem expozici na ISO 25/15 a vyvolával jsem v RODINALu v poměru 1:50 po dobu 9 minut podle Ilfordova rytmu.
Negativy se mi daří zvětšit jen s velkým úsilím (zesvětlování, částečné dodatečné osvětlení).
Co jsem udělal špatně? Měl jsem snížit citlivost ještě více a zkrátit dobu vyvolávání? Nestalo by se mi to s filmem Emofin, který teď chci vyzkoušet?
Už dlouho pořizuji podobné snímky na APX 100, který přeexponuji o jednu clonu. Film reaguje mnohem shovívavěji, alespoň mám ten dojem. Ani s FP4 jsem nikdy neměl takové problémy. Tentokrát jsem ale chtěl něco s obzvláště jemným zrnem. Pan F se přece musí přizpůsobit takovým světelným podmínkám.
Zdravím CP
andreasbrigachtal
Ahoj CPD?!
PanF má velmi jemné zrno... ale vyvolává relativně tvrdě! Místo RODINALU bych tam raději použil Emofin, protože ten má trochu vyrovnávací účinek. Je však třeba vzít v úvahu, že u filmů s nízkou citlivostí, jako je PanF, je emulze velmi tenká. Proto tento film nedokáže zachytit tolik odstínů šedé! Vyvolává tedy vždy relativně tvrdě. Případně lze takové filmy zjemnit pomocí speciálních vývojek, jako je ta pro Kodak Techpan. Jmenuje se to Technidol LC nebo tak nějak. S tím bohužel nemám žádné zkušenosti!
Jinak je lepší se vyhnout protisvětlu, resp. předem si rozmyslet, co má být na snímku zachyceno! Jinak je práce s Duka (dodatečné zesvětlování atd.) také zábava! ;)
Andreas
mau
S filmem PanF jsem měl podobné zkušenosti při vysokém kontrastu snímků.
U mě to tehdy byl Negafin a jmenovitá citlivost. Mohl bys jednak zvýšit ředění na 1+100 nebo dokonce 1+200. Dávej ale pozor, aby v roztoku bylo minimální množství RODINALU potřebné pro daný film. Pak samozřejmě můžeš citlivost ještě trochu snížit.
Emmofin se samozřejmě hodí právě pro takové snímací situace, já vyvolávám téměř vše v Emmofinu.
U svitkového filmu bys samozřejmě mohl použít také FP4 nebo Agfapan Axp100, přičemž ten druhý má velmi pěkné vykreslení ve světlech.