Gast
Witam,
może ktoś będzie w stanie mi pomóc!
Jakiś czas temu robiłem zdjęcia w pomieszczeniach o dość dużym zakresie kontrastu (obszary przy oknach) na filmie zwojowym Pan F 120. Ustawiłem czułość na ISO 25/15 i przeprowadziłem naświetlanie w RODINALU 1:50 przez 9 minut, stosując metodę Ilforda.
Powiększenie negatywów wymaga ode mnie bardzo dużego nakładu pracy (dodatkowe naświetlanie, częściowe doświetlanie).
Co zrobiłem źle? Czy powinienem był jeszcze bardziej obniżyć czułość i wywoływać jeszcze krócej? Czy nie spotkałoby mnie to z Emofinem, który zamierzam teraz przetestować?
Od dawna robię podobne zdjęcia na APX 100, który prześwietlam o jeden stopień. Film reaguje znacznie łagodniej, przynajmniej takie mam wrażenie. Również z FP4 nigdy nie miałem takich problemów. Tym razem jednak chciałem uzyskać szczególnie drobne ziarno. Trzeba przecież dostosować Pan F do takich warunków oświetleniowych.
Pozdrawiam, CP
andreasbrigachtal
Cześć CPD?!
PanF ma bardzo drobne ziarno… ale działa dość ostro! Zamiast RODINALa lepiej byłoby użyć Emofinu, bo ten ma nieco łagodniejsze działanie. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku filmów o niskiej czułości, takich jak PanF, emulsja jest bardzo cienka. Dlatego ten film nie jest w stanie oddać tak wielu odcieni szarości! Zawsze więc działa dość ostro. W razie potrzeby takie filmy można zmiękczyć za pomocą specjalnych wywoływaczy, takich jak te do Kodaka Techpan. Nazywa się to Technidol LC czy coś w tym rodzaju. Niestety nie mam z tym żadnego doświadczenia!
Poza tym lepiej unikać światła tylnego lub wcześniej sprawdzić, co ma być widoczne! W przeciwnym razie praca z Duka (dowiewanie itp.) też sprawia frajdę! ;)
Andreas
mau
Z filmem PanF miałem podobne doświadczenia przy dużym kontraście ujęć.
W moim przypadku chodziło wtedy o Negafin i czułość znamionową. Możesz po pierwsze zwiększyć rozcieńczenie do 1+100 lub nawet 1+200. Pamiętaj jednak, aby w roztworze znalazła się minimalna ilość RODINALU wymagana dla danego filmu. Wtedy oczywiście można jeszcze nieco obniżyć czułość.
Emmofin nadaje się oczywiście właśnie do takich sytuacji fotograficznych, ja wywołuję prawie wszystko w Emmofinie.
W przypadku filmu zwojowego możesz oczywiście użyć również FP4 lub Agfapan Axp100, przy czym ten ostatni ma bardzo ładną charakterystykę w jasnych partiach.