CPD
Ahoj,
vyvolával už někdo z vás filmy Efke v Emofinu? Mám na mysli hlavně Efke 25. Na co je třeba dávat pozor?
Tetenal nedoporučuje předmytí, u Efke se to naopak doporučuje. Ochranná vrstva proti světlu v lázni 1 určitě nevypadá hezky, na druhou stranu by toto zbarvení nemělo mít žádné negativní důsledky.
Chci teď udělat pár zkušebních snímků s Efke 25, citlivost 15 – 18 – 21 DIN, případně mezilehlé hodnoty.
Pokud máte nějaké zkušenosti, prosím o zprávu! Jsou doby vyvolávání uvedené v příbalovém letáku rozumné, nebo je třeba je upravit? Například s RODINALem vždy provádím expozici o 3 DIN a vyvolávám o 25 % kratší dobu; při ředění 1:100. Obecně jsem zjistil, že uvedené citlivosti a doby vyvolávání téměř nikdy nesedí – u mě rozhodně ne – aby se dosáhlo negativu, který lze zvětšit na normální gradaci.
U Efke se uvádí, že má skutečnou citlivost. To se shoduje i s mými dosavadními zkušenostmi. Ale jak je tomu u Emofinu? V testování skutečné citlivosti nevidím takový problém, ale spíše v době vyvolávání.
S pozdravem a díky!
CP
MirkoBoeddecker
Dobrý den,
společnost Tetenal nedoporučuje předběžné oplachování, protože je velmi důležité, jak dlouho přesně film v první lázni zůstane.
Právě to určuje skutečnou dobu vyvolávání při dvoufázovém vyvolávání.
Pokud se provede předběžné oplachování, musí vývojka nejprve vytlačit vodu a celý proces se stane nepřesným.
Předběžné oplachování ostatně není nutné u filmů pro malý formát.
Týká se to hlavně plochých filmů, aby se rovnoměrně odstranila „supercoating“, tedy ochranná vrstva z želatiny.
Z technologických důvodů ji nelze nanést 100% rovnoměrně, protože želatina je velmi zředěná a tekutá. Pokud se před vyvoláním nenechá rozložit, může to u nehloubkových vývojek vést k nerovnoměrnému vyvolání.
Emofin v zásadě přivádí efke alespoň na jmenovitou citlivost, někdy dokonce i nad ni.
Je tak vyvažující, že i při prvním pokusu by měl vzniknout kopírovatelný negativ s počáteční dobou.
Časy pocházejí od Tetenalu.
S pozdravem,
Mirko
mau
Navzdory odlišným pokynům na obalu postupuji jinak. Film nechávám otáčet 3–4 minuty.
To s dobou prvního vyvolávání je správné; jelikož je doba vyvolávání u filmu Effke poměrně krátká, nemá náhodné mírné prodloužení tak závažný dopad.
Je pravda, že nejde o nijak zvlášť přesnou metodu, ale je praktická.
CPD
Ahoj Mirko, ahoj Mau,
nejprve vám moc děkuji za vaše odpovědi. Prostě to vyzkouším: RF a PF – ty si ještě musím objednat – a to s předehřátím i bez něj.
Teď ale ještě jedna otázka. Doba vyvolávání u Emofinu je u filmů s nízkou citlivostí poměrně krátká. Letos v létě budu zase v Turecku a rád bych si filmy vyvolal přímo na místě. Při vysokých teplotách (asi 24 stupňů Celsia) se doby vyvolávání zkracují natolik, že se dostaneme k ještě kratším časům, a já mám obavy o reprodukovatelnost výsledků. Chyba 20 sekund je při době vyvolávání 6 minut zanedbatelná, ale při 2 minutách už představuje značné procento. Lze tomu zabránit ředěním vodou? Nebo bych měl rovnou přejít na jinou vývojku (např. Moersch Zweibad)?
Ahoj Mau,
vždycky jsem si myslel, že Emofin by se neměl míchat...
Moc děkuji! Pozdravuje CP
mau
Pokud vím, Emofin se nedá ředit. Ani po vyvolání více filmů není třeba upravovat expoziční časy.
mau
Tetenal vždy uvádí i časy pro 3sekundové naklonění. Tento čas použij pro rotaci. Rotace u mě znamená: Položím plechovku na bubny svého starého stroje Maerz a nechám ho běžet. Co se týče teploty, mám ještě jeden nápad: Mohl bys zkusit pohyb ještě více zpomalit, např. naklánět každé 2 minuty. Nebo zavolej do Tetenalu, kdysi měli poradenskou linku. Číslo už nemám, ale mám číslo ze starého popisu (040 52145-0). P.S. Ta 0 je pravděpodobně ústředna, pokud to tam nebude fungovat, zkus prostě jiné číslo. .-)