CPD
Witam,
czy ktoś z was wywoływał już kiedyś filmy Efke w wywoływaczu Emofin? Mam tu na myśli przede wszystkim Efke 25. Na co należy zwrócić uwagę?
Tetenal zaleca, aby nie stosować wstępnego namaczania, natomiast w przypadku Efke jest to zalecane. Warstwa ochronna przed światłem w kąpieli nr 1 z pewnością nie wygląda ładnie, z drugiej strony przebarwienie to nie powinno powodować żadnych negatywnych skutków.
Chciałbym teraz wykonać kilka zdjęć testowych na filmie Efke 25, czułość 15 – 18 – 21 DIN, ewentualnie wartości pośrednie.
Jeśli ktoś ma w tym zakresie doświadczenie, proszę o informację! Czy czasy wywoływania podane w ulotce są rozsądne, czy też należy je zmodyfikować? Na przykład przy użyciu RODINALU zawsze wykonuję naświetlanie o 3 DIN więcej i wywołuję o 25% krócej; przy rozcieńczeniu 1:100. Ogólnie zauważyłem, że podane czułości i czasy wywoływania prawie nigdy nie są prawidłowe – przynajmniej w moim przypadku – aby uzyskać negatyw, który można powiększyć do normalnej gradacji.
W przypadku Efke mówi się, że ma on rzeczywistą czułość. Zgadza się to również z moimi dotychczasowymi doświadczeniami. Ale jak wygląda sytuacja w przypadku Emofin? Nie widzę problemu w sprawdzeniu rzeczywistej czułości, ale widzę go w czasie wywoływania.
Pozdrawiam i dziękuję!
CP
MirkoBoeddecker
Witam,
Firma Tetenal nie zaleca wstępnego płukania, ponieważ kluczowe znaczenie ma dokładny czas przebywania filmu w pierwszej kąpieli.
To właśnie od tego zależy rzeczywisty czas wywoływania w procesie dwukąpielowym.
W przypadku wstępnego płukania wywoływacz musi najpierw wyprzeć wodę, co powoduje spadek dokładności.
Nawiasem mówiąc, wstępne płukanie nie jest konieczne w przypadku filmów KB.
Dotyczy to głównie błon płaskich, aby równomiernie usunąć „supercoating”, czyli ochronną warstwę żelatynową.
Ze względów technologicznych nie można jej nałożyć w 100% równomiernie, ponieważ żelatyna jest mocno rozcieńczona i bardzo płynna. Jeśli nie pozostawi się jej przed wywołaniem, może dojść do nierównomiernego wywołania w przypadku wywoływaczy niepogłębiających.
Zasadniczo Emofin pozwala uzyskać czułość efke co najmniej na poziomie nominalnym, a czasem nawet powyżej.
Jest tak wyważony, że nawet przy pierwszej próbie powinno się uzyskać negatyw nadający się do powielania przy czasie startowym.
Czasy pochodzą od firmy Tetenal.
Pozdrawiam,
Mirko
mau
Postępuję inaczej niż zaleca instrukcja Tetenalu. Film obracam przez 3–4 minuty.
Informacja o czasie pierwszego wywoływania jest poprawna; ponieważ czas wywoływania dla filmu Effke jest dość krótki, niewielkie przypadkowe przedłużenie nie ma aż tak poważnych konsekwencji.
To prawda, nie jest to metoda szczególnie precyzyjna, ale za to praktyczna.
CPD
Cześć Mirko, cześć Mau,
przede wszystkim serdecznie dziękuję za wasze odpowiedzi. Po prostu to przetestuję: RF i PF – muszę je jeszcze zamówić w najbliższych dniach – zarówno z podgrzewaniem, jak i bez.
Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Czas wywoływania w przypadku Emofinu jest dość krótki w przypadku filmów o niskiej czułości. Tego lata znów będę w Turcji i chciałbym wywołać moje filmy na miejscu. Przy wysokich temperaturach (około 24 stopni Celsjusza) czasy wywoływania są tak krótkie, że można uzyskać jeszcze krótsze czasy, a ja obawiam się o powtarzalność wyników. Błąd 20 sekund przy czasie wywoływania wynoszącym 6 minut jest znikomy, ale przy 2 minutach oznacza już spory procent. Czy aby temu przeciwdziałać, można rozcieńczyć wodą? A może powinienem od razu przejść na inny wywoływacz (np. Moersch Zweibad)?
Cześć Mau,
zawsze myślałem, że Emofin nie powinien się obracać...
Wielkie dzięki! Pozdrawiam, CP
mau
O ile mi wiadomo, preparatu Emofin nie można rozcieńczać. Nie trzeba też dostosowywać czasu działania po nałożeniu kilku warstw.
mau
Tetenal zawsze podaje też czasy dla 3-sekundowego przechylania. Ten czas stosuję do rotacji. Rotacja oznacza u mnie: kładę puszkę na bębnach mojej starej maszyny Maerz i pozwalam jej pracować. Jeśli chodzi o temperaturę, mam jeszcze jeden pomysł: możesz spróbować jeszcze bardziej spowolnić ruch, np. przechylając co 2 minuty. Albo zadzwoń do Tetenal, kiedyś mieli infolinię. Nie mam już ich numeru, ale mam numer ze starej instrukcji (040 52145-0). P.S. Zero to pewnie centrala, jeśli tam nie będzie działać, po prostu spróbuj innego numeru. .-)