Gast
Drodzy użytkownicy forum!
Planuję wykonać czarno-białe zdjęcia z podświetleniem, charakteryzujące się naturalnie silnymi kontrastami świetlnymi, i w tym celu chciałem użyć filmu o czułości 100 ASA.
Zależy mi przede wszystkim na dobrej ochronie przed efektem halo, czyli braku efektu prześwietlenia, oraz na dobrej ostrości konturów.
Czy jest jakiś film, który się do tego nadaje?
Bardzo dziękuję
Manfred
Gast
Agfa APX100!
Gast
Zgadza się.....
Gast
Cześć, Manfred.
APX 100 – w porządku, dobry wybór i łatwy w obróbce!
Alternatywa: R3 (Rollei/Maco). W zasadzie jest to film o czułości 200/400, ale jego zakres czułości sięga od 50 do 6400 ASA. Sam używam go (a także jego poprzednika, Cube 400c) praktycznie w zakresie od 100 do 3200 ASA, czyli jeden do wszystkiego! Wyniki są świetne....... ale!!
R3 jest trudny w obsłudze, ponieważ wymaga innego traktowania niż „zwykłe” filmy. Dotyczy to zwłaszcza stosowania wywoływacza, osiągalnej dzięki temu czułości oraz wymaganych czasów wywoływania! Nawiasem mówiąc, wiele czasów wywoływania dostępnych w Internecie jest nieprawidłowych i naprawdę można je traktować jedynie jako wstępną wskazówkę.
Przykład: Kto przeprowadzi naświetlanie R3 przy czułości 400 ASA i wywoła w Promicrolu w proporcji 1:14 w temperaturze 24 stopni przez 10 minut, tak jak podano w karcie technicznej (zarówno dla R3, jak i dla Promicrolu), prawdopodobnie będzie rozczarowany. Ten czas to za mało. W Promicrolu potrzebuję 10,45 minuty, nawet przy wywoływaniu rotacyjnym, które zazwyczaj jest o 10 do 15 procent krótsze niż czas wywoływania w komorze przechylnej. Poza tym to świetny film, superpanchromatyczny, bardzo elastyczny, bardzo dobrze kontrolowany, z bardzo bogatą gamą tonów nawet w zakresie push itp., ale nie chcę tu robić reklamy. Niestety, R3 jest też bardzo drogi.
Ze względu na swoją budowę (ochrona przed efektem halo) nadaje się on w każdym razie bardzo dobrze do twoich potrzeb (koniecznie przeczytaj kartę techniczną, którą możesz pobrać na stronie Maco). Za pomocą R3 możesz osiągnąć zarówno ekstremalną ostrość, jak i bardzo wysoką rozdzielczość. Zależy to tylko od ciebie, wybranej czułości i użytego wywoływacza.
Przy czułości 100 ASA powinieneś wywoływać go w LP CUBE SX (wyższa rozdzielczość). W Promicrolu przy 100 ASA też się da (wyższa ostrość krawędzi), ale osobiście używam R3 z Promicrolem tylko do 200 ASA. Jeśli Cię to interesuje, wywołuję R3 w następujących wywoływaczach: LP CUBE SX (od 50 do maks. 200 ASA); Champion Promicrol (od 200 do 3200 ASA) oraz Calbe R09 (od 400 do 3200 ASA).
Moje doświadczenia dotyczą wyłącznie filmów rolkowych i błon płaskich, ponieważ pracuję tylko z tymi formatami. Wywoływanie odbywa się zawsze w obiegu przy temperaturze 24 stopni.
To tyle. Tekst wyszedł jednak nieco dłuższy. Życzę powodzenia i przyjemności przy pracy.
Pozdrawiam, Lothar
fotohuisrovo
Zakończyliśmy już testy filmu R3.
Oto nasze wyniki:
w niskim zakresie do ISO 200, ale optymalnie przy ISO 50: CG512, 23 minuty przy 24 stopniach. (Kipp)
przy ISO 400 do około 800: AM74, 18 minut przy 20 stopniach (ISO 800). (Kipp).
Powyżej ISO 1000 nie znaleźliśmy jeszcze dobrej alternatywy.
Wywoływacze SPUR nie dają zbyt wiele w przypadku tego filmu, ID11/D76 również nas nie przekonały. Tanol daje dziwne (ostre) ziarno.
Xtol również wydaje się działać dobrze (informacje od klientów). Nie prowadzimy produktów Kodak.
Cube XS daje zresztą takie same wyniki jak CG512.
Podsumowanie: Ciekawy film, dość specyficzny pod względem wywoływacza. Zakres czułości ISO 50 – ISO 1000 z dwoma różnymi wywoływaczami, brak efektów prześwietlenia, a jak na nośnik poliestrowy film dobrze się układa. Przetestowaliśmy film zwojowy 35 mm i 120. Cena: o około euro za wysoka.
Robert
Gast
Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim, więc zdecyduję się na APX 100 i uwzględnię w moich testach również nowy Rollei R3.
Manfred
Gast
Fomapan 100 – proponuję go po prostu jako kolejną alternatywę do rozważenia.
Moim zdaniem pod względem ochrony przed rozpraszaniem światła nie ustępuje on APX 100.
cfb_de
Cześć Oleksander,
Zgadzam się z Tobą. Fomapan-100 to całkiem niezły film i pod wieloma względami nie ustępuje APX100. U mnie ma lekko niebieskawy odcień, ale wcale mi to nie przeszkadza.
Pozdrawiam,
Franz
Gast
Z tym też się zgadzam, Fomapan 100 jest bardzo podobny do APX100 (być może ma nieco mniejszą czułość efektywną...)