Gast
Cześć wszystkim!
Właśnie urządzam sobie małe laboratorium do obróbki czarno-białych zdjęć, bo za nic w świecie nie mam już ochoty wydawać setek euro na jakieś przecenione laboratorium, by w końcu otrzymać gównianą jakość i niezadowalające odbitki oraz negatywy. Tyle jeśli chodzi o twierdzenie, że samodzielna obróbka jest zbyt droga. Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że tylko samodzielne wykonanie ma naprawdę sens. Malarz też nie maluje najpierw obrazu w czerni i bieli, a potem zleca komuś jego pokolorowanie. Ponieważ obecnie wydaje się, że dość tanio można zdobyć używane procesory i podobne rzeczy np. na eBayu, chciałem zapytać, co ma sens i poprosić o wasze doświadczenia. Szczególnie interesują mnie zbiorniki NOVA i produkty Thermaphot. Cały zestaw JOBO CPA 2 i CPP oraz inne podobne produkty są już dostępne w bardzo przystępnych cenach. Zacznę teraz od misek i chemikaliów RA4 w temperaturze pokojowej. Jednak na dłuższą metę nie sądzę, aby to było najlepsze rozwiązanie. Chciałbym móc drukować do rozmiaru około 40x50 cm, więc NOVA wydaje się odpowiednia, ponieważ jest w miarę przystępna cenowo. Proszę o opinie, zalety i wady... Bardzo dziękuję
fotohuisrovo
Model Nova o wymiarach do 40 x 50 cm jest już nieco zbyt duży w obsłudze. Do rozmiarów 30 x 40 cm sprawdza się dobrze.
Jeśli chodzi o cenę, to w ofercie Thermaphot warto zwrócić uwagę na model ACP 302 (szerokość 30 cm, 2 komory).
Ale spotkałem się też na rynku z modelem ACP 404 (suchy na suchy, szerokość 40 cm) za 1500,00 euro, używany, 2-letni.
Bęben CPA, CPP sprawdza się całkiem dobrze do wywoływania filmów lub oczywiście procesor filmowy TAS (Heiland). Wywoływanie papieru w bębnie jest dość pracochłonne. Płukanie bębna i suszenie nie należą do najprzyjemniejszych czynności. Zależy to również od tego, ile zdjęć wielkoformatowych się wykonuje.
W dwukomorowym ACP można pracować zarówno z RA-4 w temperaturze pokojowej (27 stopni) 2x30s, jak i z Rapidoprocede (33-35 stopni) 2x45s. Wiele wywoływaczy czarno-białych działa również w temperaturze 30 stopni (np. AM6006) i 2x30 s lub w systemie Ilford compatible 2150.
Z pewnością dla obróbki RA-4 ACP jest najlepszym rozwiązaniem.
Baryt nie nadaje się do obróbki maszynowej, tylko w miseczkach lub Nova.
Dla obu procesów (RA-4 czarno-biały) optymalnym rozwiązaniem jest ACP i Nova/miski) w połączeniu z analizatorem FEM-Kunze 4012 C i ewentualnie modułem Split Grade (Heiland).
W razie dalszych pytań pozostajemy oczywiście do Państwa dyspozycji.
Robert
mau
Małe procesory są stosunkowo niedrogie; pamiętaj, że model 252 Termaphot zużywa około 2,5 l chemikaliów na jeden zbiornik. Większe modele zużywają ich wielokrotnie więcej. Ponieważ chemikalia również nie są tanie, warto dokładnie przemyśleć, czy własna wydajność uzasadnia zakup maszyny o szerokości 30 lub 40 cm.
Najbardziej uniwersalne są procesory bębnowe. Sam posiadam model Saurier firmy Meteor z lat 70., który pozwala na obróbkę formatów do 50x60 cm. W tym urządzeniu wywoływuję wszystko, od E6, negatywów SW do formatu 13x18 oraz papieru do 50x60 cm (barytowego).
Papier barytowy świetnie nadaje się do wywoływania w bębnie.
Moja rada: jeśli masz wystarczająco dużo miejsca i pieniędzy, kup mniejszy procesor i maszynę Joboma, która obsługuje formaty do 50x60 cm.
fotohuisrovo
Pracuję na aparacie ACP 252 (szerokość 25 cm, 2 kąpiele). To urządzenie zużywa tylko 2 litry chemikaliów, dzięki czemu jest bardzo ekonomiczne.
Również format panoramiczny 25 x 60 cm wychodzi całkiem dobrze (RA-4 25,4 cm x 75 m).
Format 20 x 25 cm i 24 x 30 cm to u mnie bardzo często używane formaty.
Robert
Gast
Witam,
jeszcze jedna sugestia:
Wywołuję klisze RA4 w formacie do 40x50 w wywoływaczu Ilford Cap40 – przeznaczonym właściwie do Ilfochrome.
Napełniony po 2 litry na każdą partię jest dość ekonomiczny jak na ten rozmiar, a przy użyciu Dilucolor i termostacie ustawionym na 20°C czas wywoływania wynoszący 2 minuty sprawdza się znakomicie.
W miarę użytkowania stopniowo podnoszę nieco temperaturę, ale Dilucolor jest pod tym względem naprawdę wytrzymały.
Trzecia kąpiel służy mi wtedy jako pierwsze płukanie, dzięki czemu mogę szybko wyjmować próbki i je oceniać.
Swoją kupiłem na eBayu za nieco ponad 100 €