Gast
Ahoj, milí lidé!
Právě si zařizuji malou černobílou fotolaboratoř, protože už prostě nemám chuť utrácet stovky eur za nějakou předraženou laboratoř, abych pak dostal mizernou kvalitu a neuspokojivé výtisky a negativy. Tolik k tvrzení, že si to udělat sám je příliš drahé. Stále více si uvědomuji, že smysl dává opravdu jen vlastní výroba. Malíř také nemaluje svůj obraz nejprve v černobílé a pak ho nenechá od někoho vybarvit. Jelikož je momentálně zřejmě docela levné sehnat použité procesory a podobné věci např. na eBayi, chtěl bych se zeptat, co tam dává smysl, a poprosit vás o vaše zkušenosti. Zejména mě zajímají nádrže NOVA a věci od Thermaphotu. Celá řada JOBO CPA 2 a CPP a jak se to všechno jmenuje, je také k dostání za velmi příznivé ceny. Teď začnu s vaničkami a chemikáliemi pro pokojovou teplotu RA4. Ale dlouhodobě to asi nebude nic extra. Chtěl bych tisknout formáty do cca 40 x 50 cm, k čemuž se hodí NOVA, protože je relativně cenově dostupná. Prosím o sdílení zkušeností, klady a zápory... Mnohokrát děkuji
cfb_de
Ahoj „haidererphoto“,
vlastně mám obzvlášť rád lidi, kteří se alespoň tváří, že používají své skutečné jméno :-) a správné rozlišování velkých a malých písmen rozhodně zvyšuje čitelnost německého textu.
K tvé otázce:
Naposledy jsem si RA4 vyvolával sám před rokem a půl a zpracování barev jsem se naučil někdy před dvaceti lety. Po zpracování RA4 jsem dospěl k následujícím závěrům:
- Ruční filtrování bez analyzátoru je dnes stejně frustrující jako tehdy. Ale jde to. Je to práce, která vyžaduje učení, a proto je frustrující a drahá.
- Vytváření barevných fotografií doma je možné. Dokonce docela dobře a v každém případě lépe než u velkého předplatného.
- Zpracování při pokojové teplotě je pohodlné až při 24/25 °C.
- Válce jsou stále prostředkem volby.
- Při velkém objemu (pokud spotřebuješ sadu chemikálií za méně než týden) se možná vyplatí průtokový stroj. To by pak bylo asi 15–25 kusů 40x50 za týden. Zvládneš to?
Takže ode mě (já takový přístroj nemám a případně vyvolávám na „Comotu“) následující doporučení:
- Kup si CPP/CPA. Ale prosím ty novější s výkonným motorem.
- Následně zpracování v bubnu, tam je i 40x50 zábava (doba odkapávání kazí každou chemikálii a činí proces nejistým).
- Zvedák a kazety s ozubeným věncem pak celou záležitost pořádně usnadní.
- CN41 stále odevzdávám do laboratoře (stejně jako většinu barevných věcí, mám k dispozici velmi dobrý minilab), proto k CN41 žádné doporučení nemám.
Ještě jeden argument „pro kazetu/průchod“: Ve slabém světle Dukalampy vhodné pro RA4 téměř nic nevidím. A moderní papíry jsou téměř všechny ve své citlivosti optimalizovány pro systémy expozice, což znamená ještě méně světla. Tam si užívám buben, zatímco se v něm užitečně vyvolává tisk... tam mám rozsvíceno a kouřím si.
S pozdravem,
Franz