Gast
Ahoj!
O víkendu jsem nafotil 3 filmy... můj poslední HP5 a 2 Adox CHM 400... všechny filmy byly nafotografovány za sebou ve stejném fotoaparátu a také společně vyvolány v jedné nádobě... teď jsem ale zjistil, že na obou filmech Adox jsou lehké povrchové škrábance (jsou vidět jen při pohledu z úhlu)....nemyslím si, že by byly vidět na výtiscích nebo skenech (na to jsou příliš malé), ale trochu to vadí....
je to kvůli (znovu použitým?) kazetám (prach v otvoru) nebo navíjení? nebo to byl možná ojedinělý případ (má někdo podobné zkušenosti?)....
pokud je to cena za (nízkou) cenu filmu, rád to akceptuji....pro „důležité“ snímky bych se však opět vrátil k originálnímu HP5.
chybu ve zpracování, resp. ve fotoaparátu mohu vyloučit, protože originální HP5 žádné škrábance nemá....
má někdo podobné zkušenosti?
zdravím
stefan
Gast
Ahoj,
to by bylo opravdu nepříjemné, kdyby to tak bylo, zejména proto, že kvalita zpracování u AdOXu by oproti Efke měla vlastně stoupat.
S těmi škrábanci je to trochu ošemetné, protože pokud používáš zvětšovací přístroj s dvojitým kondenzorem, jsou prakticky vždy vidět, a pokud zvětšuješ na větší formáty, třeba 30×40 a více, asi také.
Druhá věc je, že pokud na ně náhodou přitlačíš, zanechá to škrábance, navíc se škrábance časem obecně stále více zviditelňují.
Chyba však nemusí být nutně na straně „FOTOIMPEXU“, stává se to i u filmů Ilford, takové mám také někde po ruce, myslím, že i HP5.
Tím chci říct, že k tomu nemusí dojít při balení, ale např. při zalévání nebo při výrobě nosiče.
Mimochodem, HP 5 balí také Forte a Maco, přičemž u Forte rozhodně nepředpokládám lepší kvalitu.
Roland
MirkoBoeddecker
Abychom to mohli posoudit, museli bychom ty škrábance vidět.
Zcela nepatrné povrchové škrábance se vyskytují na každém filmovém materiálu.
Pokud nejsou na straně s emulzí, při zvětšování se nic nestane, a to ani s kondenzorem. V nejhorším případě by se dal použít ještě sprej s ochranným lakem proti světlu.
Kazety se samozřejmě znovu nepoužívají. Pokud vím, dnes to už nikdo nedělá.
Je však pravda, že první šarže byly ještě navíjeny ručně a ne plně automaticky. To bohužel souvisí s bankrotem společností Forte a Tura. Nyní jsme však zorganizovali plně automatickou výrobu a v těchto dnech se snažíme nechat vyrobit vhodné kazety.
Jelikož je ale nutné objednat minimálně půl milionu kusů ;), bude to zřejmě znamenat, že všechny filmy ADOX budou v budoucnu dodávány bez kódu DX. U filmů 25 a 50 mi to tolik nevadí, ale u filmů 125 a 400 doufám, že s tím nebude mít příliš mnoho uživatelů plastových fotoaparátů problémy.
Mimochodem doporučuji každému, aby před vložením do fotoaparátu krátce podržel své KB filmy proti světlu a zkontroloval, zda na nich nejsou škrábance. Škrábance se mohou objevit na každém nosiči, který v průběhu výroby prochází přes pásy a je navíjen do kazet. Bez ohledu na to, kdo jej vyrobil.
S pozdravem,
Mirko