Dolcedo
Ahoj všichni,
nevím, jestli to sem do fóra opravdu patří, ale nevíte někdo o nějaké levné možnosti, jak si nechat udělat zvětšeniny ze středoformátového negativu (barevné)?
Trochu jsem se poptal v různých fotoobchodech, ale ceny začínají už na 60–70 centech za nejmenší formát. Kontaktní kopie u 12 snímků na film často vyjdou na kolem 10 eur...
Díky za odpovědi a hodně štěstí při práci,
Dolcedo
mau
Záleží na tom, co považuješ za levné, já bych řekl 0,6
cfb_de
Ahoj Dolcedo,
„výhodné“ mi připadá
Gast
Ahoj,
měl jsem tu za rohem laboratoř s Frontierem (bohužel už zavřenou), kde mi u C41 vyvolali celou sérii včetně „indexové fotografie“ (formát DIN A4) za 9 eur. Pak jsem si koupil Agfa Duo-Scan, který zvládá prosvětlování až do formátu DIN-A4, abych si ušetřil index a mohl si ho prohlížet na monitoru, resp. nemusel vydávat malé výtisky. Do specializované laboratoře jsem chtěl dávat jen velké výtisky, tam s filmem zacházejí pořádně. Od té doby jsem ale v MF už žádné barevné filmy nedělal......
Zdravím Peter
Gast
Ahoj,
chceš vlastně kvalitní zvětšeniny, nebo jen levné?
V tom druhém případě není nic jednoduššího – zajdi do nejbližšího supermarketu nebo obchodního domu s fotolaboratoří.
Tam stojí jedna zvětšenina formátu 10x10 5–20 centů, to vím náhodou od svého starého strýce, který si za pár korun nechal znovu vyvolat své fotografie z „Vánoc 1958“ (film Kodak, maskovaný, takže by to vlastně neměl být žádný problém) pro pár starých známých.
Ale upřímně řečeno, ty zvětšeniny byly tak mizerné, že srovnávací zvětšeniny z té doby, staré přes 40 let, byly rozhodně lepší.
Roland
Renate
Hodně pracuji se středním formátem, konkrétně s formátem 6x7. Když jsem si nedávno zase vyzvedával několik barevných filmů ze své obvyklé fotolaboratoře, cena mě opravdu vyděsila. Za jednu zvětšeninu formátu 10x15 jsem musel zaplatit 48 centů. Stejná zvětšenina z toho samého stroje ve formátu KB stojí méně než polovinu. I vyvolání filmu bylo podstatně dražší než vyvolání filmu KB, ačkoli se spotřebuje přibližně stejné množství chemikálií. Zvětšeniny formátu 10x15 byly navíc špatné, protože stroj nelze nastavit tak, aby se zobrazilo celé negativ a zůstal bílý okraj. Chybí tedy horní a dolní okraj negativu. Dosud jsem to akceptovala, protože jsem chtěla pouze vyvolat film a zvětšeniny mi sloužily jako první orientace. Opravdu dobré zvětšeniny jsem si pak dělala ve vlastní laboratoři. Cena za to byla dosud také docela v pořádku.
Nepřijde mi správné, že bych teď měla za stejný produkt platit různé ceny. Raději půjdu rovnou do profesionální laboratoře, kde mi pak také udělají dobré zvětšeniny.
Není to levné, ale podle mých zkušeností velmi dobré, je laboratoř Farbglanz (www.farbglanz.de). Nevýhodou je, že se vždy musí platit 5 EUR za poštovné.
S pozdravem Renate
cfb_de
Ahoj Renate,
ty rozdíly v cenách chápu: Svitkový film se nevejde do standardního postupu velkých laboratoří pro APS/černobílé/digitální výtisky. Je tedy potřeba trochu více ruční práce a to něco stojí.
Chápu i ty oříznuté snímky. Stroj prostě nezvládá poměr stran negativu formátu 6x7.
Ta mizerná kvalita ti má pravděpodobně „pomoci“, abys v budoucnu už tuto velkou laboratoř neobtěžoval s takovými speciálními požadavky, protože na takových zakázkách nevydělávají žádné peníze. Takže se nesnaží a nenabízejí rozumné formáty.
S pozdravem,
Franz
mau
Ruční výroba zvětšeniny je časově náročná. Papír se musí vložit do zvětšovacího přístroje ve tmě, je třeba určit expoziční čas, provést expozici a poté následuje dodělávka. Buď v miskách, nebo spíše v bubnech. To vše zabere čas. Počítám s asi 10 minutami. Nyní by se měl někdo z této diskusní skupiny zamyslet a uvědomit si, že i ten slavný 1,00