Dolcedo
Cześć wszystkim,
nie wiem, czy to w ogóle pasuje do tego forum, ale czy ktoś zna jakiś niedrogi sposób na wykonanie odbitek z negatywów średnioformatowych (kolorowych)?
Rozejrzałem się trochę po różnych sklepach fotograficznych, ale ceny zaczynają się już od 60–70 centów za najmniejszy format. Odbitki stykowe przy 12 zdjęciach na film często kosztują około 10 euro...
Dziękuję za odpowiedzi i życzę udanej pracy,
Dolcedo
mau
To zależy od tego, co rozumiesz pod pojęciem „taniego”; ja uważam, że 0,6
cfb_de
Cześć Dolcedo,
Uważam, że „korzystna” jest ta
Gast
Witam,
W mojej okolicy było laboratorium z aparatem Frontier (niestety już nie działa), które w przypadku procesu C41 oferowało wywołanie kasetowe wraz z „odbitką indeksową” (format DIN-A4) za 9 euro. Kupiłem więc skaner Agfa Duo-Scan, który obsługuje formaty do DIN-A4 w trybie przezświetlania, dzięki czemu oszczędzam na indeksie i mogę oglądać zdjęcia na monitorze, a także nie muszę drukować małych odbitek. Tylko duże odbitki chciałem oddawać do profesjonalnego laboratorium, gdzie odpowiednio obchodzą się z filmem. Od tamtej pory nie robiłem jednak już kolorowych filmów w formacie średnioformatowym......
Pozdrawiam, Peter
Gast
Cześć,
chcesz w ogóle porządne odbitki, czy po prostu tanie?
W tym drugim przypadku nic prostszego – wystarczy pójść do najbliższego supermarketu lub domu towarowego z punktem fotograficznym.
Tam odbitka 10x10 kosztuje 5–20 centów, wiem to przypadkiem od mojego starego wujka, który za niewielką opłatą zlecił ponowne wydrukowanie swoich zdjęć z „Bożego Narodzenia 1958” (film Kodaka, zamaskowany, więc właściwie nie powinno być problemu) dla kilku starych znajomych.
Ale szczerze mówiąc, odbitki były tak kiepskiej jakości, że te ponad 40-letnie odbitki z tamtych czasów były zdecydowanie lepsze.
Roland
Renate
Często pracuję w formacie średnioformatowym, a konkretnie w formacie 6x7. Kiedy ostatnio po raz kolejny odebrałem kilka kolorowych filmów z mojego stałego laboratorium, zszokowała mnie cena. Za każdą odbitkę w formacie 10x15 musiałem zapłacić 48 centów. Ten sam odbitek z tej samej maszyny w formacie 35 mm kosztuje mniej niż połowę tej kwoty. Również wywołanie filmu było znacznie droższe niż wywołanie filmu KB, mimo że zużywa się mniej więcej taką samą ilość chemikaliów. Odbitki w formacie 10x15 były do tego jeszcze kiepskiej jakości, ponieważ maszyna nie może być ustawiona tak, aby odwzorować cały negatyw, pozostawiając białą ramkę. Brakuje więc górnej i dolnej krawędzi negatywu. Do tej pory godziłam się z tym, ponieważ chciałam jedynie wywołać film, a odbitki służyły mi jako wstępna orientacja. Naprawdę dobre odbitki wykonywałam następnie we własnym laboratorium. Cena za to była dotychczas całkiem w porządku.
Uważam, że nie jest w porządku, abym teraz miała płacić różne ceny za ten sam produkt. W takim razie wolę od razu udać się do profesjonalnego laboratorium, które wykona mi dobre odbitki.
Nie jest to tanie, ale z mojego doświadczenia wynika, że bardzo dobre, jest laboratorium Farbglanz (www.farbglanz.de). Wadą jest to, że zawsze trzeba zapłacić 5 EUR za przesyłkę.
Pozdrawiam, Renate
cfb_de
Cześć Renate,
Rozumiem różnicę w cenach: film zwojowy nie pasuje do standardowego procesu obróbki w dużym laboratorium zajmującym się wywoływaniem zdjęć APS, czarno-białych i cyfrowych. Wymaga to więc nieco więcej pracy ręcznej, a to generuje koszty.
Rozumiem też kwestię przyciętych zdjęć. Maszyna po prostu nie radzi sobie z proporcjami negatywu 6x7.
Ta kiepska jakość ma prawdopodobnie „pomóc” Ci w przyszłości nie zawracać głowy temu dużemu laboratorium takimi specjalnymi życzeniami, bo na takich zleceniach oni nie zarabiają. Dlatego nie zadają sobie trudu i nie oferują rozsądnych formatów.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
mau
Ręczne wykonanie odbitki wymaga czasu. Papier trzeba umieścić w ciemni pod powiększalnikiem, ustalić czas naświetlania, naświetlić, a potem wykonać obróbkę końcową. Albo w kasetach, albo częściej w bębnach. To wszystko zajmuje czas. Planuję około 10 minut. Niech teraz ktoś z tej dyskusji zastanowi się przez chwilę i pomyśli, że nawet słynne 1,00