Gast
Ahoj všichni,
možná by mi někdo z vás, profesionálů, mohl poradit.
Fotografování je moje velká vášeň a rád bych se naučil, jak si sám vyvolávat fotografie (černobílé i barevné).
Má někdo radu, kde najdu informace (např. dobrou odbornou literaturu)? Musím k tomu říct, že o tom nemám vůbec žádnou představu. Nebo možná nějakou školu, kam se dá přihlásit jako soukromník? Nebo nějaké jiné tipy, jak se i já, jako naprostý laik, něco takového naučím?
Moc děkuji za vaše odpovědi předem a přeji hezký den
Sandy
Gast
Na internetu se dá najít pár věcí, tady je jeden příklad:
První kroky.
Dalším nápadem je samozřejmě lidová vysoká škola, i když tam se momentálně asi více zaměřují na digitální fotografii. Dobrým nápadem by mohly být také fotografické kluby nebo spolky; u nás ve městě něco takového existuje, zabývají se prací s mládeží. V jiných městech by to mělo být také.
Dotaz v místním fotoobchodě (kde mají i chemické potřeby) možná pomůže najít lidi, kteří jsou ochotni předat své znalosti.
U FOTOIMPEXu je k dispozici pronájem laboratoře, možná by tam pomohli? (pokud jsi v okolí Berlína nebo přímo v Berlíně)
Knihy: Feininger, Hedgcoe (zkus to vyhledat na www.zvab.de)
Hodně štěstí, i když to na začátku jistě bude trochu náročné.
S pozdravem Ronald
heinrich
Ahoj,
nejlepší bude, když se přihlásíš na nějaký kurz fotografie (na VHS nebo do fotografického klubu ve tvém okolí). Výhodou je, že laboratoře často můžeš využívat i mimo kurzy. Ušetří ti to spoustu času a hlavně peněz za počáteční investice do chemikálií, papíru, laboratorního vybavení, zvětšovacího přístroje atd. Vybavení se sice dá sehnat z druhé ruky za velmi příznivou cenu, ale i tak tě to vyjde na pár stovek. Literaturu by měl najít v městské knihovně.
Pro začátek bych doporučil knihu Otto Croyho „Entwickeln und Vergrößern“ (Vyvolávání a zvětšování), je už hodně stará, možná ji seženeš v antikvariátu nebo na eBayi.
Poté ti mohu doporučit knihy Ansel Adamse „Negativ“, „Pozitiv“ a „Die Kamera“ a také „Zonensystem in černobílé a barevné fotografii“ od Fischera-Piehla. Oba autoři však nepíší nutně pro začátečníky.
S pozdravem
Heinrich
cfb_de
Ahoj Heinricha,
naprosto souhlasím. Pokud bys pro začátek hledal nějakou novější literaturu: Reinhard Merz, Das Praxisbuch černobílé laboratoře, ISBN: 3-9809801-0-3
andreasbrigachtal
Ahoj Sandy!
Ta kniha, kterou tam Franz doporučuje, je skvělá. Nedávno jsem ji darovala kamarádce, která s tím taky začala. Samozřejmě jsem si ji předtím prolistovala. Všechno je tam pěkně ilustrované a popsané. A ta kamarádka už stihla udělat první výtisky! ;) Já sám jsem se všechno naučil od táty! Tip, že je nejlepší dívat se starému mazákovi přes rameno, je to nejlepší, co můžeš udělat. To se už ve škole vůbec nedělá? V AG nebo tak!
Andreas
Gast
Ahoj všichni,
děkuji za vaše odpovědi. Do nějakého kroužku asi nepůjdu, protože školu jsem už dávno dokončil. Je mi už 34 let. Knihu „od“ Franze jsem si poznamenal. A ten nápad s nějakým ostříleným veteránem mě sice také napadl, ale kdo by to dělal? Koneckonců se jen dívám a nepřináším jim žádné peníze, jako třeba učeň nebo tak. Ale za pokus to stojí... možná jednou proberu Zlaté stránky.
Každopádně děkuji za milou pomoc. V jiném fóru se mi před časem spíš smáli. Podle hesla, že se to stejně nedá naučit jen tak... raději to ani nezkoušet. Je to moc těžké.
Tak hezký den a pěkné fotky
Sandy
Gast
Ahoj Sandy,
s těmi „starými mazáky“ to tak nevidím; u nás v okolí jsou i profesionálové, kteří rádi nechají nahlédnout do své práce, rádi předávají své znalosti a přitom nemyslí na peníze. Jsou to prostě lidé, kteří v době digitalizace chtějí předat kousek svého řemesla dál. Prostřednictvím VHS se většinou dají navázat docela dobré kontakty, zejména s profesionály, kteří pak opravdu chtějí své znalosti sdílet.
S pozdravem Sven.
Gast
Je to příliš těžké? Když to zvládnou ostatní, dá se to naučit.
S pozdravem Ronald
Gast
Jasně, že to nezvládneš za jeden den. Ale někde začít musíš. Zkušenosti pak přijdou s praxí
;)
S pozdravem Sven.
cfb_de
Téma „zkušení veteráni“:
Seznam zkušených veteránů v časopise SW.
Je jich tam docela dost a zřejmě chtějí jen, abys si přinesl vlastní spotřební materiál. Možná ani ne ten na první seznámení. Zavolat nic nestojí :-)
S pozdravem,
Franz
Gast
Díky… těch starých mazáků je tu fakt spousta :-). Určitě se vyplatí zavolat! A tu knihu jsem si včera objednala na Amazonu! Dneska by už měla být v poště. Mockrát děkuji všem :-).
S pozdravem Sandy