Gast
Kdo mi může poradit? Hledám dobu vyvolávání filmu ILFORD HP5 400 a kterou vývojku bych měl použít?
Dále hledám 3 plechovky Trieplex na vyvolávání filmu.
Díky
eurorichter ;)
Gast
Doba vyvolávání je uvedena na stránkách www.digitaltruth.com v tabulce „Massive Development Chart“.
HP5+ není na vývojku nijak vybíravý; s RODINALEM se projeví v plné kráse, ale já bych ho moc nedoporučoval (Franz z tohoto fóra už ano ;) ), ID11 / D76 je „klasická“ volba pro tento film, já mám dobré zkušenosti také s Calbe A49.
andreasbrigachtal
Ahoj Romane,
nevidím nic špatného na tom, vyvolávat HP+ v RODINALu! Zvlášť pokud používáš střední formát nebo chceš u malého formátu dosáhnout hezkého zrna!
Jinak já ještě používám Neofin Blau. Podívej se na kalkulátor doby vyvolávání na Phototecu.
Musel bys to ale vyzkoušet sám! :(
Andreas
P.S.: Nejen Franz doporučuje RODINAL! ;)
heinrich
Ahoj všichni,
pokud má někdo zkušenosti s filmem HP5 ve vývojce RODINAL, byl bych rád, kdybyste se o ně podělili. Já jsem se teď zaměřil na ID11, s expozicí na 200 ASA v ID11 1+3, celkem 17 minut s 1minutovým rytmem protřepávání (5krát za minutu), což mi dává ~beta 0,5 v projekci (N-1 v zónovém systému). Negativy (svitkový film 6×6) se pak dají s mým kondenzorovým zvětšovačem dobře vytisknout na gradaci 2,5–3. U plochého filmu prodlužuji vývoj na 19 minut. To se pak docela dobře hodí k mému starodávnému zvětšovači 13×18 s barevnou směšovací hlavou, který mám k dispozici. Gradace papíru se pak pohybuje mezi 3 a 3,5.
Mire, Agfa zveřejnila pro filmy Agfapan beta časové křivky pro různé vývojky Agfa. Tetenal totéž pro vývojky Tetenal v kombinaci se všemi možnými filmy. Mohli bychom si ušetřit spoustu testů, kdyby to dělali i ostatní ;) .......... K tomu ještě údaj o výsledné skutečné citlivosti a zákazník by byl opravdu spokojený, :( ....
S pozdravem
Heinrich
cfb_de
Romane,
ano, HP5+ ve RODINALu se mi prostě líbí :-) 20 °C, Agfa-Kipp, 400 ASA/1+50/11–13 min // 800 ASA/1+50/17 min (tam přidávám i APX100, hodí se velmi dobře pro exteriér i interiér). Nebo absolutní „klasika reportážního vzhledu“: RODINAL 1+25/800 ASA/8 min, ale s promícháním na začátku každé minuty po 10 sekundách. To dává „Salomonův vzhled“ bez rozmazání pohybem.
Král. Ano. A? Stíny se ztrácejí. Při 800 ASA není divu. Jsou to dvě clony navíc, než film vlastně umožňuje. Ale je to ostré jako břitva.
Pokud má být HP5+ králem jemných detailů: HRX2, 200 ASA/1+29/9 min, naklonit jednou za 30 sekund. Vypadá to taky pěkně. A je to ostré. Prostě Schainova zázračná polévka.
S pozdravem,
Franz
andreasbrigachtal
Ahoj Heinricha,
nechtěl jsem nikoho naštvat tím, že neuvádím časy! Ale každý pracuje jinak, a proto považuji časy ostatních vždy jen za orientační. Pokud máš s ID11 dobré zkušenosti, tak u toho zůstaň! Nemá smysl neustále experimentovat s vývojkami! Najdi si kombinaci, která ti vyhovuje, a pracuj s ní.
navíc, co se týče RODINALU, jsem stejně posedlý! dokonce i kodak hie jde do RODINALU! kodak/delta 3200 ASA na 25000 je rozhodně proveditelné!
:(
Moje okolí sice vždycky říká, že se to nedělá, ale pokud máš čas a máš rád opravdové zrnitost, zkus to. Uvidíme, jestli se tam vejde ještě jedna clona! :>
Časy pro začátek a vyzkoušení ti rád dodám, pokud budeš potřebovat! ;)
Andreas
Promiň, bohužel vždycky píšu všechno malými písmeny!
heinrich
Ahoj Andreasi,
dřív jsem kinofilm Agfapan 400 pro 35mm formát vždy vyvolával v RODINALu, tam člověk pozná, co je to zrno. Teď jsem se „vyrostl“, tedy mám práci a můžu si dovolit formát 4x5". Musel jsem tedy přejít na HP5 (Agfapan 400 se totiž neprodává v jednotlivých listech). S HP5 se ke mně dostal i ID11. Důvodem bylo, že u 1+50 RODINAL a HP5 nebyly uvedeny žádné doby vyvolávání. Pro ID11 jsem je měl a věděl jsem, že při -10 % by to mělo fungovat s vyvoláním N-1. Pak jsem zneužil svůj Hauk-Trialux jako denziometr a změřil hustotu při ID11 1+3 17 min a sedělo to (0,12 v zóně 0 při expozici jako 200 ASA a beta ~0,5).
Teď mi dochází ID11, D76 má být sice stejný, ale není (při 1+3 se chová jinak, negativy jsou tvrdší), takže teď zase stojím před volbou, kterou vývojku vyzkouším.
To mi zase zabere 2–3 dny. RODINAL má tu výhodu, že vydrží věčně, půl litru mi vystačí na 2 roky. Žádné neustálé míchání jako u ID11, stačí malý doušek z láhve a může se začít.
Tak nechme ty časy přejít, u 4x5 plochého filmu stejně není žádné zrno, nechci přece dělat tapety.
Pozdravy
Heinrich
andreasbrigachtal
Ahoj Heinricha,
také mám práci a s vlastním zpracováním fotek jsem začal až v dospělosti. Mám rád tapety! ;)
Ale žerty stranou. HP+ v roztoku RODINAL 1:50 podle technického listu Ilford = 11 min. HP však podstupuje expozici na 320 ASA a provádím vývoj 12 minut a 30 sekund. Přitom film v prvních 30 sekundách neustále převracím a pak jednou za 60 sekund. Nikdy jsem ale své filmy netestoval denzimetrem. Prostě se dívám, jestli mám ve stínech ještě detaily, a jestli to celé můžu vytisknout na stupni 3.
Pokud máš možnost měřit hustotu, můžeš to zkusit s oficiální dobou od Ilfordu. Zítra se zeptám kolegy z práce, ten má ještě časy pro ředění 100 a 200. Jestli to platí i pro HP+, to zatím říct nemůžu. ;) Ale taky to sem někdy napíšu.
Žádné zrno s 4x5"? Zkus můj Kodak 3200 v RODINALu! To celé na 25000 ASA!
Moje doba 75 min!! Každou minutu jednou převrátit.
To se samozřejmě nedělá! ;) Já ano! Existuje vůbec film pro GF?
Právě dělám Delta. Má to být skutečný 3200. Možná to půjde i na 50 000 ASA! ;)
Technický list pro HP+ se kdysi dal stáhnout jako PDF na Ilfordu. Netuším, jestli to ještě jde. Ale můžu ti to klidně poslat e-mailem.
RODINAL je opravdu velmi, velmi trvanlivý!
Zajdi se podívat na fórum Phototec. Je tam spousta profesionálů a pomocí vyhledávací funkce můžeš cíleně hledat HP+ v RODINALU.
Doufám, že jsem ti pomohl, a zvaž, jestli bys nemohl zase tapetovat! ;)
Dobré světlo
Andreas
heinrich
Ahoj Andreasi,
díky za ty časy. Brzy to vyzkouším. Denzimetr, to nemám. Trialux je expozimetr a časovač. S trochou počítání (v Excelu) se s ním dají určit relativní hustoty.
S pozdravem
Heinrich