Gast
Kto może mi pomóc? Szukam informacji o czasach wywoływania filmów ILFORD HP5 400 i jakiego wywoływacza powinienem użyć?
Poza tym szukam jeszcze 3 pojemników Trieplex do wywoływania filmów
Dzięki
eurorichter ;)
Gast
Czasy wywoływania można znaleźć na stronie www.digitaltruth.com w sekcji „Massive Development Chart”.
HP5+ nie jest zbyt wybredny, jeśli chodzi o wywoływacze; z RODINALem daje znakomite efekty, ale raczej bym go nie polecał (Franz z tego forum już to zrobił ;) ), ID11 / D76 to „klasyczna” rekomendacja dla tego filmu, mam też dobre doświadczenia z Calbe A49.
andreasbrigachtal
Cześć Roman,
Nie widzę nic złego w wywoływaniu HP+ w RODINALU! Zwłaszcza jeśli używasz średniego formatu lub chcesz uzyskać ładne ziarno w formacie 35 mm!
Poza tym używam jeszcze Neofin Blau. Zajrzyj do kalkulatora czasu wywoływania na stronie Phototec.
Trzeba by jednak samemu to przetestować! :(
Andreas
ps. Nie tylko Franz poleca RODINAL! ;)
heinrich
Cześć wszystkim,
jeśli ktoś ma doświadczenie z filmem HP5 wywoływanym w RODINALU, byłbym wdzięczny za podzielenie się tymi informacjami. Obecnie skupiłem się na ID11, naświetlając na 200 ASA w ID11 1+3 przez całe 17 minut z częstotliwością mieszania co 1 minutę (5 razy na minutę), co daje mi ~beta 0,5 w projekcji (N-1 w systemie strefowym). Negatywy (film zwojowy 6x6) można następnie dobrze powielić na moim powiększalniku kondensatorowym z gradacją 2,5–3. W przypadku błony płaskiej wydłużam wywoływanie do 19 minut. To całkiem dobrze pasuje do mojego starego powiększalnika 13x18 z głowicą mieszającą kolory, który mam do tego celu. Gradacja papieru wynosi wtedy od 3 do 3,5.
Do Mirko, firma Agfa opublikowała krzywe czasowe Beta dla filmów Agfapan w odniesieniu do różnych wywoływaczy Agfa. Tetenal zrobił to samo dla wywoływaczy Tetenal w połączeniu z różnymi rodzajami filmów. Można by nam oszczędzić mnóstwo testów, gdyby inni też tak robili ;) .......... Gdyby do tego dodać jeszcze informację o rzeczywistej czułości, klient byłby naprawdę zadowolony, :( ....
Pozdrawiam
Heinrich
cfb_de
Roman,
tak, uważam, że HP5+ w RODINALU po prostu się sprawdza :-) 20°C, metoda Agfa, 400 ASA/1+50/11–13 min // 800 ASA/1+50/17 min (tu dodaję jeszcze APX100, który świetnie nadaje się zarówno do zdjęć plenerowych, jak i w pomieszczeniach). Albo absolutny „klasyk reportażowy”: RODINAL 1+25/800 ASA/8 min, ale z mieszaniem co minutę przez 10 sekund. Daje to „efekt Salomona” bez rozmyć ruchowych.
Super. Tak. I co z tego? Cienie są przemyte. Przy 800 ASA nic dziwnego. To o dwie przysłony więcej, niż ten film faktycznie pozwala. Ale jest bardzo ostry.
Jeśli HP5+ ma być królem: HRX2, 200 ASA/1+29/9 min, przechylając raz co 30 sekund. Wychodzi całkiem ładnie. I też ma bardzo dużą ostrość. Po prostu cudowna mieszanka.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
andreasbrigachtal
Cześć Heinrich,
Nie chciałem nikogo urazić, nie podając konkretnych czasów! Ale każdy pracuje inaczej, więc uważam, że czasy podawane przez innych należy traktować jedynie jako wskazówki. Jeśli masz dobre doświadczenia z ID11, to trzymaj się tego! Nie ma sensu ciągle eksperymentować z wywoływaczami do filmów! Znajdź odpowiednią kombinację i pracuj z nią.
Poza tym, jeśli chodzi o RODINAL, to mam na tym punkcie obsesję! Nawet ten Kodak idzie w RODINALU! Kodak/Delta 3200 ASA na 25000 jest jak najbardziej wykonalny!
:(
Moje otoczenie zawsze twierdzi, że się tego nie robi, ale jeśli masz czas i lubisz prawdziwe skupiska ziaren, to spróbuj. Zobaczmy, czy da się uzyskać jeszcze jedną przysłonę! :>
Jeśli zajdzie taka potrzeba, chętnie podam czasy na początek do wypróbowania! ;)
Andreas
Przepraszam, niestety zawsze piszę wszystko małymi literami!
heinrich
Cześć Andreas,
Kiedyś zawsze wywoływałem film małoobrazkowy Agfapan 400 w RODINALU – wtedy naprawdę widać, czym jest ziarno. Teraz dorosłem, czyli mam pracę i stać mnie na format 4x5". Z konieczności przerzuciłem się więc na HP5 (Agfapan 400 przecież nie jest dostępny w arkuszach). Wraz z HP5 pojawił się u mnie również ID11. Powód był taki, że przy 1+50 RODINAL i HP5 nie podano czasów wywoływania. Dla ID11 miałem je i wiedziałem, że przy -10% powinno się udać z wywoływaniem N-1. Wykorzystałem wtedy mój Hauk-Trialux jako densytometr i w ten sposób zmierzyłem gęstość przy ID11 1+3 17 min i pasowało (0,12 w strefie 0 podczas naświetlania jak 200 ASA i beta ~0,5).
Teraz kończy mi się ID11, D76 ma być podobny, ale tak nie jest (przy 1+3 zachowuje się inaczej, negatywy są twardsze), więc znowu stoję przed wyborem, który wywoływacz przetestować.
To znowu zajmie mi 2-3 dni. RODINAL ma tę zaletę, że jest wiecznie trwały, wystarczy mi pół litra na 2 lata. Nie trzeba ciągle przygotowywać świeżej partii, jak w przypadku ID11, wystarczy mały łyk z butelki i można zaczynać.
Niech więc czasy się wydłużą, przy błonie płaskiej 4x5 i tak nie ma ziarna, a ja przecież nie chcę robić tapet.
Pozdrawiam
Heinrich
andreasbrigachtal
Cześć Heinrich,
ja też pracuję i dopiero jako dorosły zacząłem samodzielnie obrabiać swoje zdjęcia. Lubię tapety! ;)
Ale żarty na bok. HP+ w roztworze RODINAL 1:50 – zgodnie z kartą techniczną Ilforda = 11 min. Jednak wykonuję naświetlanie HP przy czułości 320 ASA i wywołuję przez 12 min 30 s. W tym czasie przez pierwsze 30 sekund ciągle mieszam, a potem raz na 60 sekund. Chociaż nigdy nie testowałem moich filmów densymetrem. Po prostu upewniam się, że w cieniach nadal widać szczegóły i że mogę to wszystko wydrukować na stopniu 3.
Jeśli masz możliwość zmierzenia gęstości, możesz spróbować z oficjalnym czasem podanym przez Ilford. Jutro zapytam kolegę z pracy, który ma jeszcze czasy dla rozcieńczeń 100 i 200. Nie potrafię jeszcze powiedzieć, czy to dotyczy również HP+. ;) Ale też to tu wrzucę.
Żadnego ziarna przy 4x5”? Wypróbuj mój Kodak 3200 w RODINALU! Całość na 25000 ASA!
Mój czas to 75 min!! Co minutę raz przechylić.
Oczywiście nie robi się czegoś takiego! ;) Ja tak! Czy w ogóle jest film do GF?
Właśnie pracuję nad Delta. Podobno to prawdziwy 3200. Może uda się 50000 ASA! ;)
Kiedyś można było pobrać specyfikację techniczną HP+ w formacie PDF ze strony Ilford. Nie wiem, czy nadal jest to możliwe. Chętnie jednak prześlę ci ten dokument e-mailem.
RODINAL jest naprawdę bardzo, bardzo trwały!
Zajrzyj na forum Phototec. Kręci się tam wielu profesjonalistów i można skorzystać z funkcji wyszukiwania, aby znaleźć konkretnie HP+ w RODINALU.
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc i zastanów się, czy nie mógłbyś znowu położyć tapety! ;)
Dobrego światła
Andreas
heinrich
Cześć Andreas,
dzięki za wskazówki. Wypróbuję to wkrótce. Nie mam zresztą densimetru. Trialux to ekspozymetr i minutnik. Za pomocą tego urządzenia, przy odrobinie obliczeń (w Excelu), można określić gęstości względne.
Pozdrawiam
Heinrich