Gast
Dobrý den,
nejprve bych chtěl říci, že je samozřejmě potěšující, že nám poskytujete tyto hodnoty.
Ale díky Horschově otázce ohledně časů pro Np 20 jsem vyhledal několik starších návodů pro vývojky a při jejich prohlížení jsem navíc zjistil, že časy uvedené pro filmy Efke (částečně ještě údaje od ADOXu) jsou bez výjimky kratší než ve vaší tabulce.
Např. pro D-76 (neoficiálně od Kodaku) 1+1 a ADOX KB 17 8 min oproti 12 min u vás pro ID 11 atd.
To se shoduje i s mými vlastními zkušenostmi, časy pro ID 11 jsou podle mého názoru opravdu příliš dlouhé, takže negativy jsou pak dost tvrdé a neumožňují rozumné zobrazení mraků.
Má se podle vašich údajů provádět expozice o jeden stupeň méně než obvykle, nebo proč jinak tyto odchylky?
Roland
MirkoBoeddecker
Ahoj Rolande,
s těmi časy je to vždycky ošemetné.
Zrovna včera se v obchodě objevil někdo, kdo tvrdil, že všechny časy jsou mnohem příliš krátké......
Záleží prostě vždycky na spoustě věcí. Na teplotě vody, rytmu pohybu, teploměru atd.
Obecně se u filmů efke raději držíme spíše spodní hranice.
Údaje z roku 1960 už opravdu nejsou aktuální – i když filmy efke vycházejí z původních patentů ADOX, byly mnohokrát upraveny, aby bylo možné použít novější chemikálie a suroviny.
Ale moje testy s D76 jsou už také z počátku 90. let.
Pokud by se ještě více uživatelů domnívalo, že jsou příliš dlouhé, rád to přepracuji.
S pozdravem,
Mirko
Wolfi
Dobrý den,
neví náhodou někdo, jak dlouho se má film Efke KB 25 vyvolávat v Agfa RODINAL Spezial (základní roztok)?
Moc děkuji.
S pozdravem
Wolfgang