Gast
Witam,
na wstępie chciałbym zaznaczyć, że oczywiście cieszymy się, że udostępniacie nam te dane.
Jednak w związku z pytaniem Horsch o czasy dla Np 20 przejrzałem kilka starszych instrukcji wywoływaczy i dodatkowo zauważyłem, że podane tam czasy dla filmów Efke (częściowo jeszcze dane ADOX) są konsekwentnie krótsze niż w waszej tabeli.
Na przykład dla D-76 (nieoficjalnie od Kodaka) 1+1 i ADOX KB 17 8 min w porównaniu z 12 min u Państwa dla ID 11 itp.
To pokrywa się również z moimi własnymi doświadczeniami – moim zdaniem czasy dla ID 11 są naprawdę zbyt długie, przez co negatywy stają się dość twarde i nie pozwalają na sensowne odwzorowanie chmur.
Czy zgodnie z waszymi danymi należy przeprowadzać naświetlanie o jeden stopień mniej niż zwykle, czy też z jakiego innego powodu występują te rozbieżności?
Roland
MirkoBoeddecker
Cześć Roland,
Z tymi czasami to zawsze taka sprawa.
Jeszcze wczoraj ktoś w sklepie twierdził, że wszystkie czasy są zdecydowanie za krótkie......
To po prostu zależy od wielu czynników. Twardość wody, rytm mieszania, termometr itp.
Zasadniczo wolimy raczej trzymać się dolnej granicy w przypadku efkes.
Dane z 1960 roku naprawdę nie są już aktualne – nawet jeśli efkes wywodzą się z oryginalnych patentów ADOX, to zostały one wielokrotnie zmodyfikowane, aby można było stosować nowsze chemikalia i surowce.
Ale moje testy z D76 pochodzą już z początku lat 90.
Jeśli więcej użytkowników uważa, że są one zbyt długie, chętnie to poprawię.
Pozdrawiam,
Mirko
Wolfi
Cześć,
czy ktoś z Was wie, jak długo trzeba wywoływać film Efke KB 25 w roztworze Agfa RODINAL Spezial (roztwór podstawowy)?
Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Wolfgang