Tammo
Právě jsem vyvolal několik zvětšenin na barytovém papíře Adox Fine Print Warmton. Zatím vše v pořádku, ale když jsem chtěl fotografie matně lisovat, zjistil jsem, že se fotografie s vrchní vrstvou přilepily k plátnu, takže je mohu odstranit pouze silou :(. Pokud fotografie nechám zaschnout na lesklém povrchu, lze je nechat zaschnout zcela normálně, aniž by ulpěly na lesklé fólii nebo jinde. Předchozí várku se dalo bez dalších problémů lisovat do matného povrchu. Co tedy mohu dělat, chci mít své snímky v matném provedení a ne v lesklém. Teď jsem nejprve všechny snímky lisoval do lesklého povrchu, protože jsem je chtěl mít suché, ale všechny vypadají trochu elegantně :D.
heinrich
Dobrý den,
Příčinou slepení je příliš vysoká teplota při sušení. Zdá se, že želatina v papíru ADOX má nižší bod tání než jiné druhy papíru. Měl jsem stejný problém při sušení zkušebních proužků. Pomohlo snížení teploty na cca 40 stupňů.
V závislosti na obsahu vody má běžná želatina bod tání mezi 34 a 45 stupni. Když jsem začínal s vyvoláváním černobílých fotografií, docela mě překvapilo, že některé druhy barytového papíru lze sušit při teplotě nad 50 stupňů.
Při sušení na vysoký lesk se želatina nemůže slepit, na kovu drží jen velmi špatně, díky teplotě obsah vody neustále klesá a bod tání stoupá. Spíše skvrnité výsledky naznačují nerovnoměrné vytvrzení, zde pomohou prostředky jako a) nižší teplota a :( předúprava smáčedly jako Glanzol (již se nevyrábí), Mirasol nebo Adoflo.
S pozdravem
Heinrich
Tammo
Díky za rady, ale teplotu nemůžu regulovat, protože mám starší model. Dosud to fungovalo bez problémů, jen u nové šarže se tento jev objevuje :( Zkusím teplotu upravit tak, že vytáhnu zástrčku ze zásuvky.
Gast
Ahoj Tammo,
film ADOX Warmton se pod tímto názvem prodává teprve krátce,
nemáš ho náhodou zaměněný s filmem Forte Polywarmton?
Forte a ADOX nejsou totéž a film Forte PW se bude prodávat i nadále.
S pozdravem Stephan
Tammo
Ne, ADOX se dříve jmenoval Classic-Arts. Papír je ale stále stejný, jen nosná vrstva je tenčí.
heinrich
Dobrý den,
samozřejmě je škoda, že nemáte regulátor teploty. Místo toho, abyste vytahovali zástrčku, by možná pomohla silná paspartová lepenka pod fotografií; to by mělo snížit povrchovou teplotu, ale má to smysl jen tehdy, pokud můžete upravit, tj. snížit napětí plátna, jinak se tkanina otiskne jako vzor do želatiny.
S pozdravem
Heinrich
Tammo
Tak to s tou krabicí vyzkouším. Díky za tip ;)
cfb_de
Ahoj Tammo,
já také suším na starodávném lisu bez termostatu a už léta nemám s regulací teploty pomocí „zapnutí/vypnutí zástrčky“ sebemenší problémy. Člověk u toho prostě musí stát.
„Vytáhnout zástrčku“ těsně předtím, než se lis příliš zahřeje, a jakmile teplota klesne pod vlažnou, zástrčku zase zapojit. Trvá to asi patnáct minut, než je hadr o rozměrech 20 x 30 cm na utěrce suchý.
A jen velmi zřídka se mi něco přilepí, ale to asi i proto, že moje sušící utěrka vidí vnitřek pračky jen jednou za uherský rok.
S pozdravem,
Franz
Gast
Lidi, to jste ještě nikdy neslyšeli o prodlužovacích kabelech s vypínačem...? ;)
cfb_de
Romane,
v mé už tak malé kuchyni se mi další věc prostě nevejde. Ale máš pravdu: do kabelu mé sušičky jsem zabudoval pěkný vypínač. Je to asi jediná technická vylepšení toho přístroje od roku 1950.
S pozdravem,
Franz
Tammo
Tak, právě jsem se pokusil obrázky znovu lisovat, poté, co jsem je samozřejmě navlhčil. Není to teplotou mého lisu, protože obrázky se i při 30 °C v mokrém stavu lepí na plátno ;) . Potom jsem se pokusil obrázky lisovat za studena a i při této metodě se lepí. Rozhodně to tedy není teplotou, ale změnou povrchové úpravy. Jen tak mimochodem, u „staré“ šarže nebylo lisování vůbec žádný problém, bez ohledu na teplotu :(
Gast
Ahoj,
zkus použít koupel na vlasy.
Roland
heinrich
.... a u 30 stupňů to taky lepí? To by byl případ pro Mirka, možná by k tomu mohl něco říct.
Moje zkušební proužky nelepí při teplotě <=40 °C, ale sušící utěrka v lisu je taky velmi, velmi volná (ušil jsem si ji sám, právě pro ty zkušební proužky).
Alternativou by bylo použití Hüteru v ustalovači, to by však mělo prodloužit vymáchání, i v tomto případě možná Mirko ví víc. Jinak nechte uschnout na vzduchu, výsledkem bude polomatný, resp. pololesklý povrch. Poté dobře vyžehlete, nejlépe to jde, když fotografie vyžehlíte mezi dvěma hladkými dřevotřískovými deskami, které jsou k sobě přitlačeny šroubovými svorkami. ADOX-warmton potřebuje k vyrovnání hodně tlaku, mnohem víc než jiné druhy papíru.
Baryt dá prostě strašně moc práce, ale výsledek pak vypadá líp.
Mnoho pozdravů
Heinrich
Tammo
„Moje zkušební proužky se při teplotě <=40 °C nelepí“
Kdy jsi ten papír objednal? U mě to bývalo vždycky stejné :( Léta jsem to sušil na vzduchu, ale pořídil jsem si speciálně lis, aby to šlo rychleji a nemusel jsem týden žít v chaosu. Opravdu si nedokážu představit, že by to tak zamýšlel vynálezce. Je to prostě kvůli nedostatkům v kvalitě papíru ;)
MirkoBoeddecker
Pokud se barytový papír přilepí na plátno horkého lisu, nelze hovořit o „nedostatcích kvality“. K tomu by nejprve musela být definována norma kvality, která by zohledňovala všechny parametry.
A jelikož je fotochemie bohužel spíše šamanismem než vědou, stěží věřím, že by někdo vytvořil nějakou normu, která by zaručovala papíru po zpracování v cizích chemikáliích jakékoli vlastnosti :-)
Ale to jen tak na okraj.
Všechny produkty PW14, které se dodávají již 2 měsíce (s výjimkou formátu 18x24 – tam máme ještě staré zbytky), pocházejí z nové výroby Forte a protože jsme nakoupili zásoby na půl roku, jsou všechny ze stejné série.
Jak již bylo několikrát zmíněno, starý podklad o gramáži 330–350 g je bohužel minulostí – natírací stroj byl mezitím sešrotován a starý proces bělení ukončen.
Z hlediska tónových hodnot je nový, o něco tenčí podklad lepší než ten starý.
To, že absorbuje méně vody a poskytuje menší tepelnou ochranu mezi sušicí deskou o teplotě 80 stupňů a plátnem, se dá vysvětlit jeho menší tloušťkou.
Proto mohou nastat rozdíly v chování při sušení.
Náš lis jsme zde nastavili na 80 stupňů. Musím však přiznat, že naše laboratoř vždy nechává snímky přes noc schnout na vzduchu a následujícího rána je krátce vyžehlí. Děláme to tak už odjakživa z důvodů pracovního postupu a racionality.
Pokud nebude o víkendu počasí tak skvělé jako právě teď, provedu v laboratoři pár „testů sušení“.
S pozdravem,
Mirko
PS: ADOX není totéž co Forte. To není pravda. Kdysi jsem jednou řekl, že necháváme vyrábět různé věci na různých místech, stále více podle vlastních specifikací, a proto ADOX není NUTNĚ totéž co Forte. V případě Polywarmtonu to však neplatí. Je to náš nejstarší produkt Forte a zůstává tak, jak je.
Gast
Ahoj,
myslím, že se tu mluví o „Classic Arts Warmton FB“ a ne o „Polygrade Warmton FB“, protože se zmiňuje Classic Arts – to byl přece Efke Emaks a ne Forte Polywarmtone, nebo se mýlím?
Ale v těch názvech papírů se už dávno nevyznám, a ani to nepovažuji za zvlášť prodejní, neustále vymýšlet nové názvy. To možná funguje v USA, ale určitě to neodpovídá chování německých spotřebitelů.
Roland
PS: Pokud se lesklý papír při 30 °C přilepí k plátnu – pak to není vada kvality – správně – to je špatný vtip.
MirkoBoeddecker
Jedná se téměř jistě o Polygrade Warmton, protože bylo provedeno srovnání s pozdějšími šaržemi a protože Classic Arts Warmton FB s pevnou gradací v této podobě dříve nebyl k dispozici.
Museli jsme upustit od značky Classic, protože patentový úřad nám po letech v konečném rozhodnutí registraci zamítl.
Kromě toho je nový PW kvůli jinému nosiči skutečně i jiným papírem. Nyní se dá jistě diskutovat o tom, která cesta je lepší.
Prodávat jiný papír bez označení v přesně stejném balení s přesně stejným názvem a zákazník se pak diví, proč je podklad tenčí a bílé odstíny jiné, nebo použít nový název s novým popisem.
Nejedná se mimochodem o neustálé střídání názvů, ale o jednorázový přechod od Classic k ADOX jako zastřešující značce.
Co se týče povrchu papíru, může to souviset i s tím, že nově dodaný papír je mimořádně čerstvý.
Forte trvalo dlouho, než mohli znovu dodávat, a jakmile byl hotový, okamžitě jsme ho odeslali.
To znamená, že teď máte v rukou PW14, který je starý jen pár týdnů.
Papír a filmy by se pomalu měly přizpůsobit době skladování. Obvykle jste dostávali papír, který byl v průměru 6 měsíců starý, protože Forte drželo na skladě master role a řezalo je pro nás na objednávku.
Kromě tenčího nosiče by to bylo ještě něco, co mě napadá.
Hüter by byl také můj tip.
S pozdravem,
Mirko
Tammo
Je mi jasné, že papír na té utěrce ulpívá, když ji příliš zahřeju, ale ne, když je studená, a tím myslím pokojovou teplotu; ve vlhkém stavu ten papír drží jako lepidlo Pattex. Myslím, že v tomto případě se dá hovořit o vadách kvality, já v tom alespoň nevidím žádnou pozitivní výhodu. Bohužel, když se podíváme na cenu, neexistují žádné skutečné alternativy.
Tammo
Mám otázku ohledně lepidla: dá se namíchat doma? Nebo z čeho se skládá? V katalogu jsem totiž nic nenašel a nechce se mi nakupovat u konkurence.
To s čerstvostí papírů dává smysl.
heinrich
Ahoj všichni,
>>„Je mi jasné, že papír ulpí na plátně, když nastavím příliš vysokou teplotu, ale ne, když je zařízení studené, a tím myslím pokojovou teplotu; mokrý papír lepí jako Pattex.“
Nedošlo tu k nějakému omylu? Polovlhké nebo ještě ne zcela vyschlé barytové papíry vždy přilnou k napínací plachtě sušicího lisu, to je normální, dělají to všechny barytové papíry, které jsem lépe lisoval (Kodak, Agfa, Illford, Forte, Classic & ADOX). Barytové papíry nechávám v sušicím lisu tak dlouho, dokud se neodlepí od napínacího plátna; to odlepování je slyšet, lehce to praská. Když pak lis otevřete, papír leží na lisu rovně, případně ještě v některém rohu přilne.
U mých zkušebních proužků se papír chová stejně, mluvím zde o Adox Polywarmton PW14. Při starém nastavení těsně nad 50 °C (stará pekařská lisovna, regulátor teploty zaručeně nekalibrovaný, měří nesmysly) bylo příliš teplo, papír se po 10 minutách stále neodlepil, i když byl suchý. Nyní při nastavení 40 °C je zkušební proužek po ~10 minutách suchý a už nelepí na plátně.
> K fixačnímu prostředku mám otázku: dá se připravit sám, resp. z čeho se skládá? V katalogu jsem totiž nic nenašel a nechce se mi nakupovat u konkurence.
Dříve se jako fixační přísada používal kalialun, viz Ansel Adams „Pozitiv“. Co se používá dnes, to netuším.
S pozdravem
Heinrich
[SIZE=1][SIZE=1]