ThomasL
Abych trochu ušetřil za filmy, koupil jsem si před časem na eBayi navíječ filmu značky Telesar. Bohužel ale zjevně poškrábe emulzi. A to tak výrazně, že je to vidět už na fotografii formátu 10×15.
Proto se ptám všech, kteří si také sami navíjejí filmy:
Poškrábou vaše navíječky také emulzi?
A ví někdo, jak tomu zabránit? (Samozřejmě i tím, že vyzkouším různé typy navíječek, dokud jedna z nich emulzi nepoškrábe.)
Gast
Ahoj Thomasi,
s poškrábanou emulzí jsem ještě nikdy neměl problémy! Možná by pomohlo vyčistit přívod! Zkusil bych to protáhnout kuchyňským papírem a podívat se, co z toho vyleze!
Pokud je plast zdrsněný, podle mě nezbývá než to vyhodit! :(
ale u našeho hostitele si takovou věc můžeš objednat i novou! Kdyby tam byly škrábance, Mirko by to musel vzít zpátky! :D
Zkontroluj ale taky, jestli se na vedení filmu v kameře neusadil prach. I to způsobuje velké škrábance na celém filmu!
:P
Pozdravy z jihu
Gast
Dobrý den,
zkontrolujte prosím, zda světelné těsnění mezi přihrádkou na filmové cívky a přihrádkou na kazety správně přiléhá, nebo zda se někde zachytává a tím poškrábe film.
S pozdravem
Rainer Teubner
MirkoBoeddecker
O jaký film šlo?
Existují filmy, které jsou citlivější (především Copex :( a pak Efke), a takové, které jsou odolnější (Ilford, Kodak).
Nejodolnější jsou barevné filmy. Ty obvykle nic nezničí.
Má tvé zařízení už vodicí kladky?
Určitě to nejsou kazety?
S pozdravem,
Mirko
ThomasL
Takže nejdřív díky za rychlé odpovědi.
Není to ani na fotoaparátu, ani na vyvolání. Používám totiž pořád hodně hotových filmů (i od Efke!).
Včera večer jsem se hned pokusil vyčistit vedení filmu (pokud to šlo). Potom jsem protáhl asi 30 cm filmu, který se také poškrábal.
Na tomto přístroji není žádná pohyblivá světelná těsnění mezi přihrádkou na filmové role a přihrádkou na kazety.
Filmové kazety jsem koupil nové. Takže to by to také nemělo být.
Jako film je v něm Polypan F (ok, vím, že je považován za supercitlivý).
Přístroj má odkláněcí kladku. A pár plastových hran, přes které musí film projít. Bohužel se ale celý přístroj nedá opravdu rozebrat a já se k těm hranám pro kontrolu nebo čištění nedostanu.
Má někdo nějaký nápad? Jinak to zařízení skončí v koši a koupím si nové. Tentokrát ale tam, kde ho budu moct vrátit, pokud mi poškrábe filmy.
Možná má někdo tip, která zařízení nepoškrábou ani citlivé emulze.