Gast
Cześć!
Tytuł właściwie mówi wszystko... W waszym katalogu macie model Trix w dwóch wersjach, z których „Profilm” jest tańszy... Czym się one różnią?
Pozdrawiam
Stefan
Gast
W opakowaniu :( W kasecie tej samej marki co Kodak znajduje się ten sam film Tri-X, tyle że nie jest on pakowany przez firmę Kodak, lecz przez innego producenta. No i numeracja często nie zaczyna się od jedynki, tylko gdzieś w środku, ale komu to przeszkadza.
Gast
Niektórzy nie kupują filtrów profilowych, bo twierdzą, że podczas „zakładania” coś może pójść nie tak (czyli częściej niż gdy robi to sam producent zgodnie ze swoimi standardami). Inni odpowiadają wtedy: „Mnie coś takiego nigdy się nie zdarzyło!” lub „Nigdy o tym nie słyszałem!” (prawdopodobnie podobna będzie informacja od FOTOIMPEX). I (słusznie) mówi się też: po stronie producenta też czasem coś może pójść nie tak. Wtedy inni znowu mówią: tak, jasne, że u Kodaka też czasem coś idzie nie tak, ale w przypadku filmów profilowych znacznie częściej! Hm, co teraz...
To pewnie nie pomoże w podjęciu decyzji, ale tak dla informacji, co się „tak mówi i słyszy” o filmach profilowych.
Pozdrawiam
unadodox
Gast
A może Kodak zatrzymuje dla siebie taśmy najwyższej jakości,
a te z mniej dopracowanymi krawędziami sprzedaje dalej po niższej cenie?
Nie wiadomo tego na pewno...
Pozdrawiam, Stephan
MirkoBoeddecker
Materiał ten w 100% spełnia standardy jakości firmy Kodak i posiada oznaczenie tej marki.
Gast
Cześć Mirco,
W takim razie wszystko w porządku,
a co z filmami zwojowymi? Czy Trix będzie dostępny w przystępnej cenie w formacie 120 (lub 220)?
Nie mogę już patrzeć na te wszystkie filmy z płaskimi kryształkami... :-)
Pozdrawiam, Stephan
MirkoBoeddecker
Niestety nie. Jeśli chodzi o filmy profilowe, jesteśmy skazani na te sprzedawane na metry przez firmę Kodak.
Nie oferują filmów zwojowych.
Filmy 220 to już przeszłość.
Zostały tylko resztki filmu 320, który „sprzedaje się jak śmieci, bo ma dziwne przejścia tonalne”.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Jeszcze raz dla wyjaśnienia: to, że w profilach Kodaka faktycznie znajduje się materiał Kodaka, jest bezsprzecznym faktem i logicznie rzecz biorąc, materiał ten odpowiada standardom Kodaka. Pytanie brzmi tylko, co dzieje się podczas „pakowania” (z tego co wiem, robi to firma AP w Hiszpanii, ale mogę się tu bardzo mylić). Właśnie do tego chciałem się odnieść.
niekonwencjonalny