BorisHillmann
Ahoj všichni,
mám teď na výběr dva objektivy pro svůj zvětšovací přístroj Kaiser Color VCL60: EL-Nikkor 50 mm, f/4 od Nikonu a Vivitar 50 mm, f/3,5.
Na zvětšovacím přístroji chci zpracovávat hlavně diapozitivy a černobílé negativy.
Který objektiv je lepší?
Inklinuji k Nikonu, alespoň optika fotoaparátů Nikon je rozhodně lepší než Vivitar (ten se, pokud vím, už vůbec nevyrábí), ale nevím, jak je tomu u zvětšovací optiky.
Může mi tedy někdo potvrdit, že Nikon je v tomto případě lepší volbou, nebo mě naopak přesvědčit o opaku?
S pozdravem
Boris
MirkoBoeddecker
Borisi,
EL Nikor je dobrý objektiv.
Slyšel jsem ale také od někoho, že byl spokojený s Vivitarem.
Nejlepší bude, když si uděláš zkušební snímky a sám zkontroluješ ostrost na okrajích.
K tomu vyfotografuj například noviny visící na zdi na film s vysokým rozlišením (paralelně při cloně 8) a zvětši je na maximální možný měřítko. Stačí mimochodem pořídit a vyvolat malý výřez z rohů.
Kdybys pak mohl sem zveřejnit získané poznatky, bylo by to super.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Borisi,
bohužel musím sdílet jinou zkušenost. Kdysi jsem měl objektiv 50/4.0 El Nikkor a to byla naprostá katastrofa! Prostě se nedalo dosáhnout ostrosti.:( Objektiv 50/2.8 (s 6 čočkami) má být prý lepší než ten 4.0 (se 4 čočkami). Podle recenzí je 2.8 téměř stejně dobrý jako 2.8 Schneider Componone a Rodenstock Rodagone. V každém případě doporučuji 4.0 El Nikkor nepoužívat. Před několika lety jsem 4.0 El Nikkor vyměnil za 50/2.8 Rodagon a jsem s ním opravdu spokojený. Tehdy se cena pohybovala mezi 80 a 120 eury, dnes by měla být výrazně nižší.
S pozdravem,
Joost
Gast
Ahoj Borisi, oba objektivy znám velmi dobře, protože jsem s nimi delší dobu pracoval.
Dnes Nikon již nevyrábí objektivy typu Tessar v kategorii 50 mm EL – starý čtyřčočkový EL-4/50 (vynikající zpracování, z něhož by si měly vzít příklad „moderní“ modely) však v kvalitě obrazu bez problémů konkuruje všem ostatním (včetně velmi dobrého Anaretu typu Tessar).
I Vivitar VHE 3,5/50 (pokud vím, vyráběný firmou Rodenstock) je vynikající čtyřčočkový objektiv. –
Budeš mít obrovské potíže zjistit viditelný rozdíl, a to i při více než desetinásobném lineárním zvětšení. Samozřejmě platí: přiclonit (optimálně clona 8).
Nech si oba, jsou skvělé a bohužel (peněženka :( ) už nemají žádnou hodnotu!
Hodně zábavy s nimi a srdečné pozdravy ze Sauerlandu! :D