BorisHillmann
Witam wszystkich,
Mam teraz do wyboru dwa obiektywy do mojego powiększalnika Kaiser Color VCL60: EL-Nikkor 50 mm, f/4 firmy Nikon oraz Vivitar 50 mm, f/3,5.
Powiększalnik zamierzam wykorzystywać przede wszystkim do obróbki slajdów i czarno-białych negatywów.
Który obiektyw jest lepszy?
Skłaniam się ku Nikonowi, przynajmniej optyka aparatów Nikon jest zdecydowanie lepsza niż Vivitar (chyba już nie jest produkowana), ale nie wiem, jak to wygląda w przypadku optyki powiększającej.
Czy ktoś może mi potwierdzić, że Nikon jest tutaj lepszym wyborem, a może wręcz przeciwnie?
Pozdrawiam
Boris
MirkoBoeddecker
Boris,
Obiektyw EL Nikor to dobry obiektyw.
Słyszałem jednak kiedyś od kogoś, że był zadowolony z obiektywu Vivitar.
Najlepiej zrób kilka zdjęć próbnych i sam sprawdź ostrość na krawędziach.
W tym celu sfotografuj np. gazetę wiszącą na ścianie na filmie o wysokiej rozdzielczości (równolegle przy przysłonie 8) i powiększ do największej możliwej skali. Wystarczy zresztą zrobić i wywołać mały fragment zdjęcia z rogów.
Byłoby super, gdybyś mógł potem opublikować tutaj swoje spostrzeżenia.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Cześć Boris,
Niestety muszę podzielić się innymi doświadczeniami. Miałem kiedyś obiektyw 50/4.0 El Nikkor i to była prawdziwa porażka! Po prostu nie dało się nim uzyskać ostrości :( Model 50/2.8 (z 6 soczewkami) ma być podobno lepszy od wersji 4.0 (z 4 soczewkami). Według opinii model 2.8 jest prawie tak dobry jak Schneider Componone 2.8 i Rodenstock Rodagone. W każdym razie radzę nie używać 4.0 El Nikkor. Kilka lat temu wymieniłem 4.0 El Nikkor na 50/2.8 Rodagon i jestem z niego naprawdę zadowolony. Wtedy cena wynosiła od 80 do 120 euro, teraz powinna być znacznie niższa.
Pozdrawiam,
Joost
Gast
Cześć Boris, znam oba obiektywy bardzo dobrze, ponieważ pracowałem z nimi przez dłuższy czas.
Obecnie firma Nikon nie produkuje już obiektywów typu Tessar w klasie 50 mm EL – jednak stary, czterosoczewkowy model EL-4/50 (wykonany znakomicie, co powinno stanowić wzór dla „nowoczesnych” egzemplarzy) z łatwością dorównuje pod względem jakości obrazu każdemu konkurentowi (w tym bardzo dobremu obiektywowi typu Tessar firmy Anaret).
Również Vivitar VHE 3,5/50 (o ile mi wiadomo, produkowany przez Rodenstock) jest doskonałym obiektywem czterosoczewkowym. –
Będziesz miał ogromne trudności z dostrzeżeniem widocznej różnicy, nawet przy powiększeniu liniowym przekraczającym 10-krotność. Oczywiście obowiązuje zasada: przymknąć przysłonę (optymalnie do wartości 8).
Zachowaj oba, są świetne i niestety (finansowo :( ) nie mają już żadnej wartości!
Miłej zabawy i serdeczne pozdrowienia z Sauerlandu! :D