Gast
Ahoj,
mám úplně jednoduchý dotaz:
jak dlouho musím fixovat filmy, ale i papírové kopie? Při vyvolávání je to relativně dobře vidět, nebo existuje tabulka časů; přerušovací lázeň není žádný problém, ale existují u fixace pevně dané časy? Určitě to záleží i na chemikáliích, že?
Díky za odpovědi, příjemnou práci
David Saiger
Gast
Ahoj Davide,
Základní pravidlo zní: doba fixace je polovina doby vyčištění.
Já vím, je to super. U papíru to není vidět, u filmu se do toho člověk nutně nechce dívat.
Obvykle je u fixačního roztoku uvedeno, co zvládne při jakém ředění a za jak dlouho.
Test pro film: Vhoď do fixačního roztoku kousek odpadu, sleduj, jak dlouho trvá vyčištění, a zdvojnásob tuto dobu.
Jinak se podívej na obal.
S pozdravem
Martin
cfb_de
Ahoj Martine, ahoj Davide,
u filmu je dvojnásobná doba vyčištění (jde to docela snadno s kouskem odpadu: stačí sebrat z podlahy okraj s perforací a přidat ho k filmu) vhodná pro klasické emulze. Ploché^H^H^H^H^Hkrystalické filmy jako Delta-něco nebo TMax-něco a také Fomapan-200 by však měly zůstat ve fixačním roztoku třikrát až čtyřikrát déle.
Proč? Tyto filmy obsahují velké množství jodidu. A ten se musí z fixačního roztoku také odstranit, což bohužel trvá déle. Obsah jodidu zhruba ovlivňuje dobu vyčištění, přesto by se měl např. „Tetenal Superfix 1+7“ po čtyřech TMax vyhodit, pokud se nedá pořádně změřit. Měřit znamená: titrovat obsah stříbra a titrovat obsah jodidu. Testovací proužky z obchodu k tomu vůbec nejsou vhodné a jsou podvod.
Poté řádně propláchnout (aby se předešlo mezitím trapné otázce ohledně „růžového TMax“): Nechat plechovku zavřenou, nalít vodu. 10x převrátit, nechat minutu odpočinout. Vodu vylít, nalít novou. 20x převrátit, nechat minutu odpočinout. Vodu vylít, nalít novou. 20x převrátit, nechat pět minut stát, 20x převrátit. Vodu vylít, nalít novou, poslední cyklus převrácení třikrát zopakovat (vždy s novou vodou). Poté spotřebujete jen velmi málo vody (mně stačí 10litrové vědro na dva TMaxy včetně vývojky a mezilehlého oplachování), ještě nemáte unavenou ruku a zaručeně získáte TMaxy jasné jako jarní počasí.
S pozdravem,
Franz