Gast
Ahoj všichni,
dostal jsem se do fáze, kdy si chci sám vytvářet zvětšeniny. Jelikož ale fotím převážně na diafilmy a chci v tom pokračovat (je to levnější, hodí se to na přednášky), chtěl jsem se pustit do přímého vytváření zvětšenin diapozitivů pomocí barevného zvětšovacího přístroje značky Kaiser. Nyní mi však velký zásilkový obchod z Berlína sdělil, že již neexistují žádné chemikálie pro vývoj v misce pro zvětšeniny z diapozitivů. A to už několik let. No, v mé knize to zřejmě bylo z vydání do vydání stále přepisováno, protože tam je ještě podrobně popsána chemická sada Mono UK 3 od Tetenalu. Kniha je z roku 2000...
Zná někdo nějakou alternativu? Chci zůstat u vývoje v misce.
Ještě jsem uvažoval, že pomocí diaprojektoru a měchového zařízení vyfotografuji diapozitivy na barevný negativ a pak z nich udělám zvětšeniny. To by mělo jít, ne? (Ještě nemám měchové zařízení s nástavcem na diaprojektor...)
S pozdravem z Göttingenu
Boris Hillmann
Gast
Ahoj Borisi,
Teď jsem nadšeným fanouškem Duka... ale upřímně řečeno... barevnou fotografii jsem už dávno vzdal.
Je to náročné, drahé a alespoň v počáteční fázi s sebou nese nadprůměrnou míru frustrace.
Barevné fotografie se nedělají jen tak jako černobílé...
Můj tip: najdi si dobrou fotolaboratoř, nech si tam vyvolat diapozitivy, vyšší cena v dobré laboratoři
určitě nebude vyšší než vlastní zpracování.
No a pak je tu ještě celá ta digitální záležitost... vlastně to není úplně můj šálek kávy, ale určitě
lepší volba, alespoň v oblasti barevné fotografie, u černobílé samozřejmě nic nepřekoná starou dobrou Duku!
zdravím
maik
MirkoBoeddecker
Maiku, Borisi,
Ilfochromové zvětšeniny z kvalitního diafilmu představují vrchol vývoje v oblasti obrazové reprodukce.
Analogissimus, takříkajíc.
Lepší než jakákoli digitální technika – z hlediska kvality jde o vrchol obrazové reprodukce na této planetě.
Avšak: je to sakra drahé. Opravdu sakra drahé. Takříkajíc vrchol drahoty...
Proces se sice nedá provádět v misce (teoreticky ano, ale kvůli ceně to nedává smysl), ale v bubnu, který se válí po stole, je však na barevný proces extrémně teplotně tolerantní.
V posledních týdnech se dodávky zpožďovaly, ale teď, když se zrodil nový Ilford, doufáme, že brzy budeme moci znovu objednat.
Jinými slovy: to, co hledáš, existuje a je to také snadné na použití, ale relativně velmi drahé.
S pozdravem,
Mirko
PS: Pamatuješ si, kdo z naší firmy ti poskytl výše uvedené informace? Jedná se o poměrně specifickou oblast použití – je možné, že ne všichni zaměstnanci se v tom vyznají – proto bych rád „osvětlil“ tomu, kdo si myslel, že Ilfochrome funguje pouze ve stroji.
Renate
Musím Maikovi oponovat. Barevný proces s negativy není tak složitý. Od té doby, co je k dispozici RA4, je to stejně snadné jako u černobílých fotografií. Nemohu potvrdit, že by tato práce byla nějak zvlášť frustrující. Po několika zkušebních proužcích už mám barevnou korekci v malíku. U černobílých fotografií mi trvá podobně dlouho, než najdu správný kontrast. Ani černobílé fotografie nedělám jen tak mimochodem. Dobře zpracovaná fotografie vždy zabere hodně času, ať už je černobílá nebo barevná. Výsledky jsou v každém případě lepší než to, co dostanete v průměrném fotolabu. V každém případě jsou také dražší. U fotek z narozeninové oslavy si takovou námahu nedělám.
S pozdravem Renate
Gast
Ahoj,
Mirko: Promiň, už si ten jméno nepamatuju. Až dodatečně mi došlo, že tohle fórum je taky od FOTOIMPEXu, jinak bych to nepopsal tak obecně... Každopádně to byl muž...
Zavolal jsem do Tetenalu a tam mi už dali informace o Ilfordu. Myslel jsem si ale, že Ilford je v konkurzu, a proto není (dlouhodobou) alternativou... A co znamená „sakra drahé“? Vylučuje to vývoj v misce? V Tetenalu mi řekli, že by to mělo fungovat i v misce...
Jaký papír se pak pro tento postup používá?
Maik: V zásadě máš pravdu. Ale právě ta práce, spojená s (snad) úspěšným výsledkem, přináší tu zábavu. Má to být koneckonců koníček. Navíc nechci přenášet na papír každou diapozitiv, ale jen ty vybrané.
I dobrá laboratoř dělá chyby nebo nedokáže vyhovět mým speciálním požadavkům tak, jak by to v případě Fále bylo nutné.
Digitální technologie mě zatím nepřesvědčila, respektive to, co mě přesvědčuje, je ještě příliš drahé. Hodně se věnuji makrofotografii a jsem takříkajíc opravdový diapozitivový fetišista. Ne nadarmo Nikon uvedl na trh nový analogový fotoaparát (F 6).
Renate: S tou narozeninovou oslavou souhlasím, jenže mi tady jde konkrétně o diapozitivy, ne o barevné negativy.
Gast
Ahoj Borisi,
stačí se podívat na Fotoneckermann (Fotobrenner) do sekce Ilfochrome.
Pak uvidíš, co Mirko myslí tím „strašně drahé“.
On to taky nesežene o moc levněji.
Miska je v pohodě, ale stojí majlant a znesnadňuje celý proces. Nemůžeš totiž zkontrolovat, jestli je všechno pod vodou.
Pozdravy
Martin
MirkoBoeddecker
Původní cena z roku 2004 za 2litrovou sadu XP30 (DEV + BX + FX po 2 litrech) činila 29,15 € bez DPH.
50 listů formátu 24x30 stálo 65 €.
10 listů formátu 30x40 stálo 21 € (vše plus DPH).
Ilford však oznámil, že ceny zvýší minimálně o 11 %.
V tuto chvíli nikdo neví, jaké jsou skutečné ceny :-(
Stále čekáme na nový ceník.
Berte to prosím pouze jako orientační informaci.
Mirko
MirkoBoeddecker
Mimochodem, v obchodě visí cedule: Jobo Colorprozessor zdarma.
Viděl jsem to před chvílí, když jsem si „dával kafe před dveřmi obchodu, protože bylo 20 stupňů a svítilo slunce“.
Ten by se na něco takového hodil.
Je to jednoduchá věc – není určená pro vyvolávání filmů, ale hodí se na CIBACHROME (promiňte, samozřejmě mám na mysli Ilfochrome ;-)
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
Ten procesor je ta součástka, která otáčí buben sem a tam ve vodním nebo vzduchovém plášti?
Takže pokud je vyvolávání v bubnu jednodušší, protože je odolné vůči světlu (je to uzavřené), byl bych ti vděčný, kdybys mi mohl zprostředkovat kontakt na výrobce procesoru Jobo. Moje adresa: borishillmann@web.de
Není ten papír k dostání i ve formátu 18 x 24?
Ve vašem katalogu jsem nic takového (chemikálie a papír) nenašel....
Pak už chybí jen buben...
MirkoBoeddecker
Ten chlap chce, aby si to u něj v Berlíně někdo vyzvedl.
Za to je to zadarmo. Jde to?
S vodní lázní – ale u Ciba to vlastně není nutné –
Nejmenší formát papíru je 8x10 palců (20x25 cm).
S pozdravem,
Mirko
Gast
Mirko,
bydlím sice v Göttingenu a vlastně se mi nechtělo kvůli tomu speciálně jezdit do Berlína. Ale znám v Berlíně pár lidí, kteří by to za mě mohli zařídit. Mohl bys mi tedy dát telefonní číslo toho „dárce“...?
Jak se nejrychleji dozvím, kdy budete mít ty Ilfochromy?
S pozdravem
Boris
MirkoBoeddecker
Telefonní číslo ti pošlu e-mailem.
Ilfochrome: Dnes si ještě něco objednám a pokusím se nezapomenout to sem dát, až to dorazí.
S pozdravem,
Mirko