Gast
Tytuł właściwie mówi wszystko...
Kiedy to w końcu będzie?
Pozdrawiam
Wolfgang
MirkoBoeddecker
Wolfgang,
wszystko byłoby dla nas o wiele łatwiejsze, gdybyśmy znali takie rzeczy.
Niestety, jesteśmy zdani na łaskę firmy Fotokemika.
Jeśli ktoś z Azji złoży u nich zamówienie na 25 000 opakowań błyszczącego papieru PE w formacie 9x12, wszystkie inne sprawy schodzą na dalszy plan, bo na takiej produkcji można naprawdę dobrze zarobić.
I w pewnym sensie leży to również w interesie nas wszystkich, bo im bardziej są rentowni, tym pewniej stoją na nogach z myślą o przyszłości.
Właściwie obiecano nam filmy na listopad......
Najnowsze zapowiedzi są za 4 tygodnie, ewentualnie kilkaset sztuk już w przyszłym tygodniu.
Obecnie próbujemy również odzyskać materiały z naszych magazynów w USA i Anglii.
Będzie nas to kosztowało więcej niż zarabiamy, ale przynajmniej będziemy mogli ponownie realizować dostawy.
Gdyby w Niemczech inwestycje nie były opodatkowane z góry (pełne opodatkowanie z góry magazynów towarów handlowych), moglibyśmy, podobnie jak wszyscy inni koledzy w UE, zbudować duży magazyn towarowy. Ponieważ jednak za każdy film, który leży na półce, od razu naliczane jest 55% podatku z góry, nasze możliwości są o 55% mniejsze w porównaniu z Anglią czy Francją itp., ponieważ ten kapitał trafia do systemu opodatkowania z góry i nie może być zainwestowany...
Cóż mogę powiedzieć, kraj jest w fatalnej sytuacji finansowej i bankructwie, reformy nie są w zasięgu wzroku, a nasz obecny senator ds. finansów polecił berlińskim urzędnikom skarbowym, aby wyciskali z nas wszystko, co się da. Jako przedsiębiorca odczuwa się to natychmiast, ponieważ z dnia na dzień znika wszelka swoboda decyzyjna, a do firmy przylatują całkowicie zawyżone szacunki dotyczące płatności z góry, przeciwko którym trzeba potem mozolnie się odwoływać.
Jeśli do tego dochodzą problemy z dostawami ze strony producentów, niestety pojawiają się nieuniknione luki w asortymencie.
W każdym razie staramy się jak najlepiej :-)
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Czy to dziwi, że firmy inwestują za granicą? :(
Gast
Dzięki, Mirko, za informację...
Pozdrawiam
Wolfgang
GerdK
Cóż mogę powiedzieć, ten kraj jest na skraju bankructwa i pogrążony w długach...
Cześć Mirko,
Powiedz mi, czy to nie „czarni” politycy doprowadzili Berlin do bankructwa? Czy to nie Diepgen i spółka nie mieli dość i zgarnęli sobie emerytury w Berliner Bankgesellschaft? Czy to nie CDU forsowała ten idiotyczny projekt lotniska Schönefeld?
W ogóle nie życzyłbym wam w Berlinie, żeby były tam pieniądze. Zostałyby one przecież tylko zmarnowane w Schönefeld.
Pa, Gerd
MirkoBoeddecker
Gerd,
nie popieram żadnej partii, jeśli o to ci chodzi.
Faktem jest, że Niemcy opodatkowują inwestycje w magazyny towarowe, a inne kraje tego nie robią.
Nie wiem, kto uchwalił to prawo, ale muszę się do niego dostosować i dlatego nie mogę, tak jak inni koledzy za granicą, zbudować dużego magazynu towarowego.
Do tego dochodzi fakt, że urzędnicy skarbowi wykorzystują wszelkie możliwości dyskrecjonalne do granic możliwości i obecnie próbują wyciągnąć jak najwięcej, stosując różne sztuczki i chwyty.
Jest to odzwierciedleniem obecnej sytuacji finansowej Berlina, której rząd krajowy nie chce zmieniać i której nie zmienił od momentu objęcia władzy. Oba te czynniki razem sprawiają, że nie jesteśmy w stanie realizować dostaw, ponieważ każde zarobione euro trafia do urzędu skarbowego.
Nie wiem, czy nie jestem zbyt głęboko w tej sytuacji, by wyrazić się jasno.
Problem można opisać inaczej: muszę płacić podatki nawet wtedy, gdy nie wypłacam żadnych środków z firmy.
Te środki, które trafiają do urzędu skarbowego, mogłyby zostać wykorzystane gdzie indziej na inwestycje, wzmacniając tamtejsze przedsiębiorstwa przed trudnościami i przyczyniając się do wzrostu gospodarczego.
Tutaj opodatkowanie następuje z góry, a firma z nadmiernym zadłużeniem w Niemczech byłaby zoptymalizowana podatkowo.
Nie byłoby tak źle, gdyby ktoś mi coś pożyczył.
Wtedy mógłbym ustawić FOTOIMPEX zgodnie z systemem.
Ale po 4 odmowach nie pytam już o to żadnego banku.
Mają taki wewnętrzny „system alarmowy”.
Gdy tylko widzą „handel fotograficzny”, włącza się czerwona syrena i to by było na tyle.
To wszystko ma wam wyjaśnić, dlaczego „nie zwiększamy po prostu zapasów”, skoro popyt jest większy niż podaż.
Ma to wyjaśnić, że nie jesteśmy tu idiotami, którzy nie dostrzegają popytu, ale że niestety mamy poważny problem podatkowy związany z dużym magazynem towarowym.
Wolę trzymać się z dala od bieżącej polityki.
Pozdrawiam,
Mirko
PS: Jestem wielkim fanem naszego miejskiego lotniska.
Schöfeld: fuj, do diabła ;-)
Zła CDU, zła, zła! :(
MirkoBoeddecker
Wracamy do normalności: mamy już termin dostawy.
Wszystkie filmy KB powinny być ponownie dostępne za około 4 tygodnie.
Wszystkie filmy zwojowe są dostępne.
KB 100 jest dostępny.
Mirko
CarstenM
Mirko,
czy te filmy zwojowe ADOX są już w końcu dostępne w tych eleganckich puszkach, czy może puszki te wciąż dryfują na statku wokół Przylądka Horn? :-)
Pozdrawiam
Carsten
MirkoBoeddecker
......obecnie łowią na Morzu Północnym, a może już na Łabie :-)
micha
A co z tymi uroczymi błonami płaskimi?
Micha
MirkoBoeddecker
Micha,
o jakie błony płaskie chodzi?
Nie jest tak, że nic nie mamy...
Braki dotyczą tylko mniej popularnych formatów i czułości.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
No cóż, 8x10 i 9x12 :(
Micha
MirkoBoeddecker
Format 9x12 jest dostępny np. tylko w czułości 100 ASA i jest na stanie.
Format 8x10" nie jest dostępny w czułości 100 ASA, ale można go zamówić w czułościach 50 i 25.
Spodziewamy się dostawy formatu 8x10 w czułości 100 ASA za 4 tygodnie.
Pozdrawiam,
Mirko
Ole
A czy są może dostępne inne rozmiary? 6,5 x 9, 13 x 18?
MirkoBoeddecker
Niektóre rodzaje filmów są niedostępne, ale większość z nich mamy w ofercie.
Prosimy o konkretne zapytanie w dziale wysyłki – wtedy będziemy mogli natychmiast zareagować i w razie potrzeby zaproponować alternatywne rozwiązania.
6x9: efke 100
13x18: Classic 400
Pozdrawiamy,
Mirko