Gast
Ahoj,
ví někdo, při jaké teplotě se dá film vyvolat?
Já ho vyvolávám při 20 °C.
Při teplotě pod 18 stupňů se mi na něm tvoří zvrásnění. Jakou teplotu nad 20 stupňů snese?
S pozdravem Frank
Gast
Ahoj Franku,
méně než 18 zrn? Při dvou stupních????? Co je to za blbost? V tom případě bych se alespoň u prvních pár promývání neodchýlil o víc než 2 stupně nahoru.
Mám zatím Effke, Forte/Classic, T-Max, TriX a PlusX a Agfa APX 100 a všechno, co si už nepamatuju, jsem hodil do umyvadla (v zimě spíš 14 stupňů) a nikdy jsem neměl problémy. Už jsem přemýšlel, jestli potřebuju ledovou vodu, kdybych někdy chtěl vrásčitý film.
Pozdrav
Martin
Gast
Ahoj,
měl jsem tenhle problém v temné komoře s Orwo 125, tedy s FP4.
Zvětšeniny formátu 18x24 byly tak mizerné, že jsem – protože nedokážu udržet teplotu pod 20 stupňů – vždy prováděl temperování v kbelíku a poté v něm i cívku vyplachoval. 3–4krát vyměnit vodu a silně pohybovat nahoru a dolů, aby to stříkalo. Tato metoda je pro mě příliš pracná a mokrá.
Proto. Existují přece i černobílé procesy, které probíhají při teplotě nad 20 stupňů.
Ví někdo něco víc než jen hloupé komentáře?
S pozdravem Frank
Gast
Ahoj Franku,
to neměl být žádný hloupý komentář. Když jsem začínal, taky jsem si vždycky pracně temperoval vývojku, protože jsem se bál těch hororových příběhů o vráskách. Až jsem to jednou ve spěchu zapomněl, viz výše.
Pokud jde o FP 4, také mě to překvapuje, ale vážně:
Problémem není absolutní teplota, ale její skok.
Moersch například uvádí pro svou vývojku Tanol časy pro FP 4 až do 26 stupňů. Film tedy v zásadě tuto teplotu snese. Můžeš svou vodu na promývání přesněji temperovat nad 20 stupňů?
Další alternativa je vyvolávání v plechovce podle Ilfordovy metody (5krát převrátit, vyměnit, 10krát převrátit, vyměnit atd.) a použít přesně temperovanou vodu pouze pro první dvě náplně, resp. doplnit 2litrový kbelík temperovanou vodou z kohoutku, aby se teplota pomalu vyrovnala s teplotou vody z kohoutku. Nicméně ani to není záruka.
Pozdrav
Martin
Renate
Vždy si vezmu kbelík, do kterého naliju vodu, a nechám ji jeden den stát ve vaně, která mi zároveň slouží jako temná komora. Poté má voda teplotu asi 20 stupňů a v ní film vyvolávám a promývám. Moje studená voda, která teče přímo z kohoutku, má v zimě často jen 12 až 14 stupňů.
Vývojka LP Cube XS by se měla používat při teplotě 24 stupňů. Dosud jsem ji ještě nevyzkoušel, protože mi chybí spolehlivé zařízení pro regulaci teploty.
Gast
Dobrý den,
jak jsem již zmínil v jiných příspěvcích, všechny své černobílé filmy zpracovávám při 24 stupních v rotačním bubnu.
To znamená, že od předchozího týdne procházejí vývojkou, přerušovací lázní, ustalovačem, mezivodním oplachem, Lavaquickem a ještě jednou minutovým oplachem vodou. Až do tohoto okamžiku probíhá vše při 24 stupních v rotaci. Poté se nádoba odpojí od procesoru a 10krát se naplní běžnou vodou z vodovodu (v zimě má asi 16–17 stupňů, v létě asi 19 až 21 stupňů), přičemž voda v ní zůstává vždy asi 15 sekund, než se vylije a znovu naplní. Poté film projde smáčedlem (cca 1 minuta, smáčedlo má, protože bylo rovněž ohřáté v procesoru, 24 stupňů). Hotovo, nyní do sušárny s přívodem studeného vzduchu. Můj proces funguje bezchybně a bez problémů; žádné zrnitosti, žádné odlupování, skvrny ani jiné hrůzy.
Na závěr ještě poznámka k vývojkám a filmům, které jsem v průběhu let v tomto 24stupňovém postupu/procesu prakticky používal.
Vývojky: RODINAL; Calbe R09; Kodak X-Tol, LP Supergrain, LP Cube SX; Champion Promicrol
Filmy KB/svitkový film /plochý film (staré emulze/provedení, z nichž některé již byly vyřazeny):
Agfa APX 100; APX 400; Delta 100; Delta 400; T-Max 100; Foma 100 a 400, FP4; HP5
Filmy pouze svitkové a/nebo ploché (aktuální emulze):
APX 100; Fuji Acros 100; Fuji Neopan 400 prof; MACO PO100C, Maco Cube 400; Rollei R3; Efke 25; 50 a 100; Forte/Classic Pan 200 a 400
Jak jsem již řekl, vše funguje bezchybně a bez problémů. Mimochodem, svitkový film Classic Pan 400 v rolce jsem již jednou vyvolával při teplotě 26 stupňů, protože jsem chtěl zůstat pod hranicí jedné hodiny (použil jsem extrémní ředění u R09).
Teploty do 24 stupňů tedy rozhodně nejsou problém, a to ani u „starých filmů“ (Efke, Forte)!
Mějte se a hodně štěstí.
Lothar van de Renne
Urnes
Ahoj Franku,
jak už Lothar zmínil, černobílé snímky můžeš vyvolávat i při vyšších teplotách, není to žádný problém, pokud odpovídajícím způsobem zkrátíš dobu vyvolávání.
To s tím zrnitým vzhledem u filmu Fp4 a teplotní odchylkou 2° mi však přijde záhadné. Podle běžných údajů filmy obvykle snášejí odchylku ±5 °C. Tím se obvykle řídím i já. Vyplachuji podle Ilfordovy metody a před vyplachováním si vždy připravím dvě konvice vody, která je „vlažná“, takže to ani výslovně neměřím, protože mám vždy stejný poměr horké a studené vody. Vždycky mám při tom trochu špatné svědomí, právě kvůli vráskám. Ale jediný případ, kdy jsem film přiměl k vrásnění, byl, když jsem ho z vývojky o teplotě 22 °C vložil do studené vody o teplotě 14 °C.
Ehm, ještě jedna otázka, Franku, jsi si jistý, že jde o zrnitost? Právě jsem si dole znovu přečetl, že jsi z negativů ještě dělal zvětšeniny. Takže vlastně by tvé negativy při zrnitosti měly vypadat tak, že by tě ani nenapadlo je ještě kopírovat...
Pozdravuje Sven.