Gast
Ahoj,
vlastně se do toho nechci míchat, ale na trhu se :unsure: zase šíří zlé zvěsti: Brzy by mohlo dojít k problémům s dodávkami všech druhů svitkových filmů.
Chce tím strýček Schröer :blink: jen podnítit hromadné nákupy svého R3 ???
Je příčinou problémů těch několika výrobců rolí, kteří právě procházejí turbulentním obdobím :unsure: ???
Jsou problémy u nějakého dodavatele :huh: s podkladovým papírem, nosičem, rolími ???
Ví někdo ještě něco nejasného :( ???
Díky za jakékoli užitečné informace a i tak hodně světla!
Ralph
Gast
Ralphe,
někde jsem se o tom už zmínil.
Problémem je v současné době ukončení výroby posledního nezávislého výrobce ochranného papíru.
Pro naši řadu ADOX jsme si zatím udělali zásoby a momentálně hledáme alternativy.
Pokud se samozřejmě nechcete příliš zabývat výrobou nebo jste se pohádali téměř se všemi (jako někteří konkurenti), pak se tento problém na první pohled jeví jako neřešitelný.
V každém případě se tím zatím zabýváme a určitě najdeme řešení.
V nejhorším případě bude trochu složitější rozeznat čísla v červeném okénku.
S pozdravem,
Mirko
MirkoBoeddecker
zapomněl jsem se přihlásit...
RomanJRohleder
Mirko,
neměli bychom snad sbírat zadní strany filmů, místo abychom je po vyvolání vyhazovali do koše? ;-)
Když už jsme u toho – jaký smysl, jaký účel má otvor v zadním papíru svitkového filmu Foma, asi 1 až 2 cm za koncem filmu, o průměru přibližně 0,5 cm?
Najde se jak na Fomapanu z 60. nebo 70. let, tak i na současném Fomapanu 100/120 a stálo mě to dost nervů.
Gast
To znamená, že se měsíce vrtáte v těch plastových krabičkách,
ale chybí vám černý papír na tu roli?
To přirovnání k dobám NDR mi (při pohledu z odstupu)
připadá docela trefné...
S pozdravem Stephan
MirkoBoeddecker
Prosím, neházejte všechno do jednoho pytle.
1) ADOX není Foma.
2) Nahoře je uvedeno, že máme dostatečnou zásobu ochranného papíru pro naše filmy.
3) Z dlouhodobého hlediska se musíme poohlédnout po alternativách.
4) Není to přece naše vina, že byla výroba zastavena!! Buďte rádi, že se o to staráme, a ne jako někteří jiní, kteří jen pokrčí rameny a vypustí z úst obvyklou frázi „tím je téma vyřešeno“.
@ Romane, sám používám svitkové filmy Foma, od roku 1990 to bude asi 4000 kusů, a nikdy nedošlo k expozici skrz díru v zadním papíru. Co přesně tě na tom štve? Podívám se na to a poptám se.
Sbírat starý ochranný papír není vůbec špatný nápad. Jak to teď vypadá, náklady na ochranný papír brzy převýší náklady na filmový materiál, nebo si necháme filmy konfekcionovat v Číně, ale pak je všechno relativně levné a propustné pro světlo.
Ochranný papír se dá opatrně použít asi 10krát.
Možná by se vyplatilo ho poslat a na oplátku získat slevu na nové filmy.
Muselo by to ale vždycky být tak 100–1000 rolí najednou kvůli nákladům na dopravu.
Ale jak jsem řekl, to je všechno hudba budoucnosti.
Vlastně jsem jen chtěl dát smysluplnou odpověď na otázku, jaké jsou v současné době základní problémy s konfekcí svitkových filmů.....
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
protože navíjím do pytle, je ten papír většinou trochu pomačkaný, ale vážně, jestli by se ti ty cívky hodily, dej mi vědět.
S pozdravem
Martin
MirkoBoeddecker
Výroba cívek není žádný problém.
Problémem je ochranný papír.
Ale jak jsem již řekl – v současné době nemáme žádný problém.
Jen jsem se snažil vysvětlit, proč ostatní možná tvrdí, že to s svitkovými filmy v současné době vypadá tak špatně.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Co je na tom tak těžkého, vyrobit potištěný papír, který je na jedné straně úplně černý?
StefanHeymann
Promiň, zapomněl jsem se přihlásit...
S pozdravem Stefan
MirkoBoeddecker
Bohužel je toho hodně.
Nesmí docházet k žádné chemické reakci s filmem; musí být do určité míry nepropustný pro světlo (červené okénko); musí být potištěn na délku přes 150 cm (omezujícím faktorem je zde průměr tiskového válce); musí být přesně nařezán (zkus svému místnímu tiskaři říct něco o přesnosti řezu na setinu milimetru); atd....
S pozdravem,
Mirko
Gast
Dobrý den,
pár poznámek:
1) Wephota používá červený ochranný papír s černou zadní stranou, do kterého se balí fotografické papíry; ten by se dal použít i pro filmy.
2) Proč musí být papír nařezán s přesností na 1/100 mm?
Obecně pochybuji, že první 120mm svitkové filmy z roku 1901 měly tak přesně nařezaný papír.
3) Podle mého názoru používá např. Svema trochu jiný, silnější zadní papír; pokud se nemýlím, mělo by být možné se k tomuto ochrannému papíru dostat.
Roland
Gast
Ahoj Mircopexi,
co se týče cívek.
Už jsem jich pár nasbíral.
Nedá se je prostě odevzdat a za 100 kusů dostat film zdarma ;-) ?
RomanJRohleder
Mirko,
„@ Roman, sám používám svitkové filmy Foma už od roku 1990, za tu dobu jich to bude asi 4000, a ještě nikdy nedošlo k expozici skrz díru v zadním papíru.“
Obávám se, že nejde o expozici – nanejvýš u starších skládacích fotoaparátů s vybledlými červenými okénky.
Ale víš, o jaké dírce mluvím, že?
„Co přesně tě na tom štve? Podívám se na to a poptám se.“
Tři body:
- Ta dírka úspěšně brání použití filmů Foma s krabičkou na denní světlo, kterou bych občas rád použil – Rondinax 60. Zde se film vloží do komory, nasadí se kryt, zadní papír se vytáhne ven přes hranu a film se tak navine do druhého fotoaparátu. Poté se komora na film uzavře, kryt se otevře, film se zavěsí na stahovací šňůrku... atd.
Zde je návod:
http://grosskabinett.de/photo/Labor/entw/Rondinax60/
Nyní má zadní strana filmu Foma otvor a mírný ohyb v příčném směru – to stačí k tomu, aby se při vytahování ohnula a film se roztrhl na denním světle... což latentnímu obrazu vůbec neprospívá. *gnarr.
V rámci celoněmeckého oživení Rondinaxu je to nyní zcela jistě skvrna na reputaci Fomy. ;-) Je to ale také způsob, jak zvýšit prodej.
- U zmíněného prastarého filmu nyní barvivo zadního papíru reagovalo s emulzí a vytvořilo pořádný základní zákal. Jen v místě díry... je díra méně zakrytá – a to v celém rozsahu přes několik navinutí.
- A za třetí, skutečný a pravý důvod – každý výrobce, kterého znám, od Dálného východu po Blízký západ, se obejde bez děr a mě prostě trápí, že nevím, proč to Foma už 30 až 50 let důsledně dělá. :-)
No jo, Češi už často projevili své zvláštnosti... jako např. nepro světlo nepropustné kartony na fotografický papír (ty staré bílé s mrakovým vzorem).
„Sbírat starý ochranný papír není vůbec špatný nápad.“
Hej! To neplatí, to byl vtip!
„Jak to teď vypadá, náklady na ochranný papír brzy převýší náklady na filmový materiál, nebo si necháme vyrobit obaly v Číně, ale pak bude všechno relativně levné a propustné pro světlo.“
I „bez“ lepidla na lepicích jazýčcích, jako u J&C-Pro100?
(Jsou vlastně identické s tvými Classic Eco 100?)
Pokud to spěchá – možná zavolej do Mnichova – pokud tamní pobočka Agfa Photo dodává kazety a plechovky na černobílé fotografie do Düren, možná ti dají i pár metrů zadního papíru a navíc se v tom vyznají.
Své cívky budu v budoucnu prodávat na eBayi, zdá se, že to je trh budoucnosti.
Gast
Až budu příště vyvolávat svitkový film Forma, musím se podívat, kde je ta dírka, protože krycí papír většinou hned vyhazuju, takže mi to zatím neuniklo.
Svitkové filmy Fuji mají mimochodem také dírku v krycím papíru – ale na začátku, aby se daly zavěsit do „T“ na cívkách Fuji, což je geniální systém!
CPD
Ahoj Mirko,
není tu možnost chytit příležitost za pačesy a vyrobit si film formátu 220? Tento film má obrovské výhody, například i co se týče rovinnosti, jak ukazuje studie společnosti Zeiss.
Papír se potřebuje jen na přední a zadní pásku, při cestování, já většinou cestuji s batohem, je každá úspora objemu a hmotnosti výhodou. Navíc se dá vesele fotit.
Fotoaparáty vyrobené před určitým datem nelze kvůli nemožnosti přepnutí použít, smutně to vypadá i pro majitele Hasselbladů bez zásobníku na formát 220.
Lidé z Gigabitu chtějí vytvořit „320“ svitkový film, nemohl by ses k nim přidat?
Jen taková úvaha!
Zdravím CP
Gast
Výroba cívek není žádný problém.
Problémem je [...]
S pozdravem,
Mirko
Žlutý obr recykluje!!!
Je to vlastně docela legrační, právě mi přišel k vyvolání film Kodak 320TXP 120: Na cívce je nahoře velkými písmeny napsáno „Fujifilm Easy Loading“ :(
Nejraději bych to ani neotevíral a nevyvolával...
S pozdravem
Ole
Gast
Ještě jednou se zhluboka nadechněte a zamyslete se nad tím!
Takže:
Na co se navíjí svitkový film? Na prázdnou cívku z posledního filmu, který byl ve fotoaparátu – a co když tam předtím byl Fuji...?
Cívky od Fuji jsou mimochodem obzvláště jemné (kvůli malému „T“ ve štěrbině, díky kterému lépe drží jazýček) – takže recyklace je rozhodně dobrý nápad... :(
Roman