Gast
Ahoj lidi,
při hledání šedého kalibračního vzorku jsem zatím nic nenašel.
To už to nikdo nepotřebuje? Co dělají lidé, kteří tisknou alternativními metodami nebo prostě chtějí pečlivě vyvolávat černobílé zvětšeniny?
Nebo to musím nekalibrovaně exponovat z jednoho kusu filmu?
Hledám tedy:
1 ks filmové podložky cca 2-4x5" s např. 11 poli s definovanými hustotami od 0 (nebo podložka) do cca 3.
S pozdravem
Martin
Gast
Nedávno jsem si u Foto Brenner koupil šedý kalibr pro měření průsvitnosti. Je to vlastně jediný dodavatel, kterého jsem našel. Výběr není nijak velký.
Šedá stupnice má 14 odstínů šedé, které se liší hustotou 0,15. To odpovídá půl clonovému stupni. Použila jsem ji k přizpůsobení kontrastní tabulky mé tiskové hlavy na fotografický papír. Fungovalo to skvěle. Tabulky přiložené k fotografickým papírům jsou pouze odhady.
S pozdravem, Renate
Gast
Ahoj Mirko,
to si to opravdu necháš líbit? A pak budeš prodávat hromady papíru pro digitální tisk? To nevím ;-)
S pozdravem
Martin
RomanJRohleder
Ty, které prodávají Brenner a Phototec, byly jinde opakovaně kritizovány – příliš nízká hodnota dMax, příliš hrubé přechody.
„Správné“ kalibrační šablony nabízí americká firma Stouffer na adrese www.stouffer.net. Já si pravidelně půjčuji šablonu DuPont od kamaráda a používám své densitometrické proužky (po expozici a kalibrované pomocí Sensi). To pro mnoho aplikací stačí a nic to nestojí.
Stouffer dodává všechny velikosti, stupnice a hustoty a ceny se vzhledem k kurzu USD/EUR stále drží zhruba v rozumných mezích.
MirkoBoeddecker
Od roku 1996 jsem se několikrát nepravidelně dotazoval u společnosti Stouffer :-(
Vždy mi to zamítli: „No, we do not need a dealer network“ zněla odpověď.
Co na to říct...
Příští týden to zkusím znovu.
S pozdravem,
Mirko
RomanJRohleder
Vlastně by se v rámci kritiky klínů dostupných v Německu mělo zmínit i to, že jejich rozsah hustot je většinou omezený. No nic. Teď už to tady je.
Gast
Od roku 1996 jsem se u Stouffera několikrát nepravidelně dotazoval :-(
Vždy mi to zamítli: „No, we do not need a dealer network“ byla odpověď.
Všichni, koho znám a kteří mají pořádný šedý kalibr, si ho objednali přímo z USA od firmy Stouffer. Takže je možné, že opravdu nepotřebují prodejní síť ;).
Můj (31 stupňů, 0,1 logd na stupeň) pochází ze společné objednávky a pokud si dobře vzpomínám, stál mě včetně poměrných poštovních nákladů 17 EUR. Prošel celnicí jako dopis. Není to zrovna levná záležitost, ale je to velmi, velmi užitečné.
Myslím si ale, že by bylo užitečné, kdyby se dala tato součástka objednat z katalogu Impex. Ušetřil bych si tak zbytečné bloudění přes ten hořák B).
S pozdravem
Joost
Renate
Kdybych sehnala něco lepšího než ten výrobek od Brennera, hned bych po tom sáhla. Je to ale to nejlepší, co se mi zatím podařilo sehnat, a svůj účel splnilo. O značce Stouffer jsem dosud neslyšela. Pro jednotlivce ale není nikdy tak snadné něco z USA sehnat. Takové věci raději přenechávám profesionálům a zaplatím za to.
S pozdravem, Renate
MirkoBoeddecker
A už se tím zabýváme.
Ve firmě Stouffer mají novou kontaktní osobu a protože jsem právě v USA, napadlo mě, že tam ještě jednou zavolám.
Problémem je clo a DPH.
Takže i kdyby nám poskytli 20% slevu, při dalším prodeji bez zisku bychom byli stále o 1,5 % dražší než zásilka, která projde bez problémů a nemusí platit ani clo, ani DPH.
Na druhou stranu pak ale nebudete mít odpočitatelnou daň na vstupu a ani fakturu platnou pro finanční úřad.
Počkejme si, co k této problematice řekne ta nová paní ze Stoufferu.
Náš problém je, že musíme vydělat na každé stránce katalogu, protože jedna stránka nás stojí kolem 1000 EUR ročně.
Musí tedy vzniknout určitý obrat a pokud každý druhý nakupuje přímo, vyjde nám to na škodu.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Kupuji po 1 kuse, pokud se příliš nevzdálíš od ceny v USA...
T2115C 21 .15 1/2 3.05 1/2 x 5"
T3110C 31 .10 1/3 3,05 3/4 x 8"
R3705-1C 37 .05 1/6 1,85 1/2 x 8"
Leť opatrně!
Gast
Tak, lidičky,
pojďme k věci:
Ten hořák stojí taky 17,95 a prý není zrovna moc použitelný.
Poslat to poštou a riskovat, že to proklouzne, je vždycky risk, ale zjevně to ani v nejlepším případě nevyjde levněji.
Jelikož tu nemluvíme o spotřebním materiálu, ale o nástroji s dlouhou životností (při šetrném zacházení), nemůžeme s Oleem sami financovat celou stránku katalogu (na kterou by se možná vešly i Retro POP a dlouho slibované IR filtry), ale mělo by být možné nastavit ceny, které budou přijatelné pro zákazníky a zároveň pokryjí náklady. Raději bych si připlatil 5 eur, než se nechat zlákat k lovu slev v USA.
S pozdravem
Martin
Gast
Ahoj Mirko,
podíval jsem se na stránky Stouffer a zjistil jsem, že by se mi hodily
T2115C a TP120-21C.
S pozdravem
Martin
MirkoBoeddecker
IR filtry: prozatím zůstáváme u značky Heliopan.
Nakonec se ukázalo, že nebyly tak levné, jak výrobce z Dálného východu zpočátku uváděl.
Heliopan ostatně dodává téměř všechny „kusy“.
Náš problém s Heliopanem spočíval v tom, že udělili výhradní práva pro USA a Anglii, a proto Retro a JandC nemohou filtry ode nás odebírat.
Proto jsem musel hledat alternativu.
Nyní jsme to však vyřešili.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
nějaké novinky ohledně Stouffera?
S pozdravem
Martin