Gast
Cześć wszystkim,
szukam szarej klapki do sprawdzania przezroczystości, ale jak dotąd nic nie znalazłem.
Czy nikt już tego nie potrzebuje? Co robią ludzie, którzy drukują alternatywnie lub po prostu chcą uzyskać dokładne odbitki czarno-białe?
A może muszę ją naświetlić bez kalibracji z jednego kawałka filmu?
Szukam więc:
1 szt. podkładki filmowej o wymiarach ok. 2-4x5" z np. 11 polami o określonych gęstościach od 0 (lub podkład) do ok. 3.
Pozdrawiam
Martin
Gast
Niedawno kupiłem skalę szarości przezroczystą w sklepie Foto Brenner. To właściwie jedyny dostawca, jakiego udało mi się znaleźć. Wybór nie jest zbyt duży.
Karta szarości ma 14 stopni szarości, które różnią się gęstością o 0,15. Odpowiada to połowie stopnia przysłony. Użyłam jej, aby dopasować tabelę kontrastu mojej głowicy mieszającej kolory do papieru fotograficznego. Działało to znakomicie. Tabele dołączone do papierów fotograficznych zawierają jedynie wartości szacunkowe.
Pozdrawiam, Renate
Gast
Cześć Mirko,
Naprawdę chcesz to tak zostawić? A potem sprzedawać papiery do druku w wysokiej rozdzielczości na potęgę? Nie wiem ;-)
Pozdrawiam
Martin
RomanJRohleder
Te sprzedawane przez Brenner i Phototec były wielokrotnie krytykowane w innych miejscach – zbyt niska wartość dMax, zbyt grube przejścia tonalne.
„Prawdziwe” kliny można znaleźć w ofercie firmy Stouffer pod adresem www.stouffer.net (z USA); ja regularnie pożyczam od znajomego klina DuPont i używam moich pasków densymetrycznych (naświetlonych i skalibrowanych przy użyciu Sensi). To wystarcza do wielu zastosowań i nic nie kosztuje.
Stouffer dostarcza je we wszystkich rozmiarach, stopniach i gęstościach, a ceny, biorąc pod uwagę kurs USD/EUR, są wciąż w miarę przystępne.
MirkoBoeddecker
Od 1996 roku wielokrotnie, choć nieregularnie, zwracałem się do firmy Stouffer :-(
Zawsze spotykałem się z odmową: „Nie, nie potrzebujemy sieci dystrybutorów” – tak brzmiała odpowiedź.
Cóż mogę powiedzieć...
W przyszłym tygodniu spróbuję jeszcze raz.
Pozdrawiam,
Mirko
RomanJRohleder
Właściwie to w krytyce klinów dostępnych w Niemczech należałoby jeszcze wspomnieć o zazwyczaj ograniczonym zakresie gęstości. No cóż. Teraz już to tu jest.
Gast
Od 1996 roku wielokrotnie, choć nieregularnie, zwracałem się z zapytaniem do firmy Stouffer :-(
Zawsze spotykałem się z odmową: „No, we do not need a dealer network” – tak brzmiała odpowiedź.
Wszyscy, których znam i którzy mają porządny wzornik szarości, kupili go bezpośrednio w USA od firmy Stouffer. Być może więc to prawda, że nie potrzebują sieci dystrybutorów ;).
Mój (31 stopni, 0,1 logd na stopień) pochodzi z zamówienia zbiorczego i, o ile dobrze pamiętam, kosztował mnie 17 EUR wraz z proporcjonalnymi kosztami wysyłki. Przeszedł przez odprawę celną jako list. Nie jest to zbyt tania rzecz, ale bardzo, bardzo pomocna.
Myślę jednak, że dobrze byłoby móc zamówić ten element z katalogu Impex. Wtedy oszczędziłbym sobie zbędnych poszukiwań w opcji B).
Pozdrawiam
Joost
Renate
Jeśli uda mi się zdobyć coś lepszego niż ten produkt firmy Brenner, od razu to kupię. To jednak najlepsze, co udało mi się do tej pory zdobyć, i spełniło swoje zadanie. Do dzisiaj nie znałam marki Stouffer. Jednak jako osoba prywatna nie jest łatwo sprowadzić coś z USA. Takie sprawy wolę pozostawić profesjonalistom i zapłacić za to.
Pozdrawiam, Renate
MirkoBoeddecker
Już się tym zajmujemy.
W firmie Stouffer mamy nową osobę kontaktową, a ponieważ akurat przebywam w USA, pomyślałem, że jeszcze raz do niej zadzwonię.
Problem dotyczy cła i podatku VAT.
Więc nawet gdyby udzielili nam 20% rabatu, to przy odsprzedaży bez zysku nadal bylibyśmy o 1,5% drożsi niż przesyłka, która przechodzi bez przeszkód i nie podlega ani cłu, ani podatkowi VAT.
Z drugiej strony nie mielibyście wtedy możliwości odliczenia podatku naliczonego ani faktury ważnej dla urzędu skarbowego.
Poczekajmy, co nowa pani ze Stouffer powie na ten temat.
Naszym problemem jest to, że musimy osiągać zysk z każdej strony katalogu, ponieważ jedna strona kosztuje nas około 1000 EUR rocznie.
Musi więc powstać pewien obrót, a jeśli co druga osoba kupuje bezpośrednio, to dla nas to się nie opłaca.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Kup po 1 sztuce, o ile cena nie odbiega zbytnio od ceny w USA...
T2115C 21 .15 1/2 3.05 1/2 x 5"
T3110C 31 .10 1/3 3,05 3/4 x 8"
R3705-1C 37 .05 1/6 1,85 1/2 x 8"
leć ostrożnie!
Gast
No to, ludzie,
przejdźmy do sedna:
Palnik też kosztuje 17,95 i podobno nie jest zbyt przydatny.
Wysyłanie listem zawsze wiąże się z ryzykiem, ale najwyraźniej nawet w najlepszym przypadku nie wychodzi taniej.
Ponieważ nie mówimy tu o materiałach eksploatacyjnych, ale o trwałym (przy starannym użytkowaniu) narzędziu, Ole i ja nie jesteśmy w stanie samodzielnie sfinansować strony katalogowej (na której zmieściłyby się ewentualnie również Retro POP i od dawna obiecane filtry IR), ale ustalenie ceny, która byłaby zarówno akceptowalna dla klientów, jak i pokrywająca koszty, powinno być możliwe. Wolałbym raczej wydać 5 euro, niż dać się ponieść emocjom i polować na okazje w USA.
Pozdrawiam
Martin
Gast
Cześć Mirko,
po sprawdzeniu w katalogu Stouffera stwierdziłem, że przydałyby mi się
modele T2115C i TP120-21C.
Pozdrawiam
Martin
MirkoBoeddecker
Filtry IR: na razie pozostajemy przy Heliopanie.
Ostatecznie okazało się, że nie były one aż tak tanie, jak początkowo twierdził producent z Dalekiego Wschodu.
Heliopan dostarcza przecież niemal wszystkie „modele”.
Naszym problemem z Heliopanem było to, że przyznali oni wyłączne prawa do dystrybucji w USA i Anglii, przez co Retro i JandC nie mogą kupować filtrów za naszym pośrednictwem.
Dlatego musiałem poszukać alternatywy.
Ale teraz już to rozwiązaliśmy.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
Jakieś nowości w sprawie Stouffera?
Pozdrawiam
Martin