Gast
Witam,
Firma Filmotec z Wolfen produkuje film kinowy o nazwie „ORWO UN 54” w formatach 16 i 35 mm (długość odpowiednio 122 m i 305 m), o podanej czułości nominalnej 22 DIN.
Czy ten film, który, o ile mi wiadomo, był już oferowany przez ORWO dla filmowców, odpowiada dawnemu ORWO NP 22, a jeśli nie, to czym się one różnią, poza opakowaniem?
Zasadniczo pomyślałem, że można by nawinąć ten film na kasety KB i używać go do fotografowania, a to, że przy takiej ilości daje to zapas na kilka lat, to już inna sprawa.
Czy jakiejś właściwości materiału stoi na przeszkodzie temu zamiarowi, czy też podczas obróbki trzeba zwrócić uwagę na jakieś szczególne kwestie?
Bardzo dziękuję
Roland
MirkoBoeddecker
Roland,
Produkcja taśmy kinowej jest znacznie bardziej pracochłonna niż zwykłej taśmy KB, ponieważ wykrawarka perforacji musi pracować znacznie dokładniej, aby taśma nie „trzepotała” w aparacie.
Dlatego jest ona bardzo droga.
Jeśli chcesz zamówić u nas 700 metrów surowej taśmy do samodzielnego konfekcjonowania, z pewnością możemy zaoferować Ci lepszą cenę niż jakikolwiek dostawca taśm kinowych.
Film Filmotec to nowy produkt, a nie stary NP22. Nazywa się tak tylko dlatego, że główne rynki zbytu znajdują się na Wschodzie.
Pozdrawiam,
Mirko
PS Mamy kilka rolek Classic o długości 200 metrów, o czułości 200 ASA i 400 ASA, które zbliżają się do końca terminu przydatności. Jeśli jesteś zainteresowany, napisz do mnie, a zaoferuję Ci dobrą cenę.