KB1984
Ahoj!
€
Kromě svitkového filmu jsem teď vyvolal i svůj první film formátu KB. Také s neředěným D76.
Bohužel se i na těchto negativech objevily skvrny. Hlavně na horním okraji. Přikládám pár fotek.
Prosím o vaše tipy na možné příčiny...
€
S pozdravem a díky
Bartosch
€
€
Renate
Mně to připadá jako problém s dopadem světla. Stačí zkontrolovat, zda je pouzdro a fotoaparáty světlotěsné.
€
S pozdravem
€
Renate
highscore
Ahoj
?
Jo, to je prosvítání, u mě taky!
Na snímcích 2 a 7 je vidět stejný typ poškození světlem.
Pokud si chceš být jistý, při příštím natáčení zalep spáry černou lepicí páskou.
Ale myslím, že bys mohl rovnou vyměnit světlotěsné těsnění.
?
Marcus
jochen53
Dobrý den,
film není dostatečně upevněn.
highscore
Jo, Jochene,
?
Teď, když na to upozorňuješ.
Toho jsem si nevšiml.
Myslíš, že ty dvě oblasti za obrázky 2 a 7 jsou také důsledkem nedostatečné fixace?
Může to být způsobeno cívkou?
Protože pokud to opravdu bylo světlo, má kb1984 dva problémy.
Magirus
„Film není dostatečně zafixovaný“
To se dá snadno ověřit – stačí ho zafixovat znovu.
Možná tentokrát naplnit plechovku víc ;-)
S pozdravem Bernd
KB1984
Ahoj všichni!
€
Díky za vaše rady!
Těsnění proti světlu u mého Canonu A1 jsem nechal vyměnit teprve před pár týdny.
Proto bych spíše vyloučil, že by do fotoaparátu pronikalo světlo.
Nastavil jsem fixační čas na 7 minut a každou minutu jsem film naklonil. Je to pro Kodak Tri-X málo?
Je ale možné, že jsem měl v nádobě trochu málo fixačního roztoku. Dá se filmový pás jednoduše „dofixovat“?
€
S pozdravem
Bartosch (KB1984)
fototiger
Ahoj,
?
I podle mě to vypadá na nedostatečné fixování. Tyto oblasti jsou k tomu náchylné. Pozná se to tak, že nedostatečně fixované části se „tísní“ kolem perforací nebo se nacházejí v místech, kde film přichází do styku s vývojovou spirálou a fixační roztok se tam nemůže dobře dostat. To by bylo spíše netypické pro vniknutí světla.
?
EDIT: Jedno naklonění za minutu zní jako příliš málo pohybu při fixaci. Zpočátku jsem měl také problémy s 35mm Tri-X. Nyní pohybuji plechovkou nepřetržitě první dvě minuty, pak každou minutu po dobu dalších 30 sekund.
?
Ano, dodatečná fixace je možná!
KB1984
Ahoj fototigere!
?
Díky za tip! A jak dlouho necháváš Tri-X celkem ve fixačním roztoku? Za předpokladu, že je fixační roztok čerstvě namíchaný...
fototiger
U čerstvého ustalovače mi klidně stačí 5 minut.
Mám ale dojem, že Tri-X se ve srovnání s jinými filmy rád ustaluje o něco déle. To poznám i tehdy, když současně provádím testy s kousky různých filmů.
AntiLynd
Gratuluji k prvnímu filmu! [s] K prvnímu filmu? [/s] Obecně vzato vypadají tvé negativy skvěle!
€
K tvému problému:
* Mají tyto skvrny stejný odstín jako běžná denzita na filmu (vzniklá expozicí)? --> Vniknutí světla do fotoaparátu, kazety, plechovky... (v tvém případě to tak nevypadá)
€
* Mají tyto skvrny stříbřitě hnědý nádech, který navíc mění barvu v závislosti na úhlu pohledu a dopadu světla? --> Problém související s fixací (v tvém případě to tak velmi vypadá). Není však důvod k panice. Delší doba fixace ne vždy pomůže. Často jsou příčinou špinavé, lepkavé nebo prostě nenapravitelně zchátralé spirály (řešení: důkladně vyčistit kartáčem, případně koupit nové). Už vidíš, že všechna místa, kde se u tebe tento problém vyskytuje, jsou místa těsného kontaktu mezi filmem a spirálou. Je docela možné, že se tam nahromadily různé nečistoty, které brání fixaci tak, jak bys chtěl. Mám to taky, na téměř všech svých KB filmech, ale ne v takovém rozsahu. Někde daleko vzadu na mém seznamu nákupů jsou nové spirály Jobo.
€
Mnoho pozdravů
Nils
KB1984
Ahoj!
?
Moc děkuji za všechny vaše tipy a rady.
Právě jsem znovu vyčistil nádrž Jobo a později spustím nový cyklus fixace.
Občas se dá číst, že se k čištění spirál Jobo doporučují dentální tablety. Pomáhá to, nebo stačí teplá voda a kartáček?
?
S pozdravem
Bartosch