KB1984
Cześć!
€
Oprócz filmu zwojowego wywołałem teraz również mój pierwszy film formatu KB. Również przy użyciu nierozcieńczonego D76.
Niestety na tych negatywach również pojawiły się plamy. Zwłaszcza na górnej krawędzi. W załączeniu kilka zdjęć.
Proszę o wskazówki dotyczące możliwych źródeł błędów.....
€
Pozdrawiam i dziękuję
Bartosch
€
€
Renate
Moim zdaniem wygląda to na problem z oświetleniem. Wystarczy sprawdzić, czy puszka i kamery są szczelne.
€
Pozdrawiam
€
Renate
highscore
Cześć
?
Tak, to jest przypadek przedostania się światła, u mnie też!
Na zdjęciach nr 2 i 7 w aparacie widać ten sam rodzaj uszkodzenia spowodowanego światłem.
Jeśli chcesz mieć pewność, przy następnym filmie zaklej szczeliny czarną taśmą klejącą.
Myślę jednak, że od razu możesz wymienić uszczelki światłoszczelne.
?
Marcus
jochen53
Witam,
film nie jest wystarczająco dobrze przymocowany.
highscore
Tak, Jochen
?
Skoro już o tym wspomniałeś.
Nie zwróciłem na to uwagi.
Czy uważasz, że te dwa obszary za zdjęciami nr 2 i 7 to również niedostateczne utrwalenie?
Czy może to wynikać z rolki?
Bo jeśli to jednak było światło, to kb1984 ma dwa problemy.
Magirus
„Film nie jest wystarczająco utrwalony”
Można to przecież sprawdzić – wystarczy go po prostu ponownie utrwalić.
Może tym razem napełnij puszkę do pełna ;-)
Pozdrawiam, Bernd
KB1984
Cześć wszystkim!
€
Dziękuję za wasze wskazówki!
Zaledwie kilka tygodni temu wymieniłem uszczelki światłoszczelne w moim Canonie A1.
Dlatego raczej wykluczyłbym przedostawanie się światła od strony aparatu.
Ustawiłem czas utrwalania na 7 minut i co minutę przechylałem kasetę. Czy to za mało dla filmu Kodak Tri-X?
Możliwe jednak, że w pojemniku było trochę za mało utrwalacza. Czy można po prostu „dodatkowo utrwalić” paski filmu?
€
Pozdrawiam
Bartosch (KB1984)
fototiger
Cześć,
?
Moim zdaniem to też wygląda na niedostateczne utrwalenie. Te miejsca są po prostu podatne na niedostateczne utrwalenie. Widać to po tym, że niedostatecznie utrwalone fragmenty „przylegają” do perforacji lub znajdują się w miejscach, gdzie film styka się ze spiralą wywoływającą, a utrwalacz nie ma do nich dobrego dostępu. To raczej nie wygląda na skutek wpadania światła.
?
EDIT: Jedno przechylenie co minutę to chyba za mało ruchu podczas utrwalania. Na początku też miałem kłopoty z filmem 35 mm Tri-X. Teraz poruszam puszką nieprzerwanie przez pierwsze dwie minuty, a potem co minutę przez kolejne 30 sekund.
?
Tak, można dokonać dodatkowego utrwalenia!
KB1984
Hej, fototiger!
?
Dzięki za wskazówkę! A jak długo w sumie trzymasz Tri-x w utrwalaczu? Zakładając, że utrwalacz jest świeżo przygotowany...
fototiger
W przypadku świeżego utrwalacza wystarcza mi spokojnie 5 minut.
Mam jednak wrażenie, że Tri-X w porównaniu z innymi filmami wymaga nieco dłuższego utrwalania. Zauważam to również, gdy jednocześnie wykonuję próbki klarowania z fragmentami różnych filmów.
AntiLynd
Gratuluję pierwszego filmu! [s] Jak na pierwszy film? [/s] Ogólnie rzecz biorąc, twoje negatywy wyglądają świetnie!
€
Co do twojego problemu:
* czy te miejsca mają ten sam odcień, co zwykła (powstała w wyniku naświetlania) gęstość na filmie? --> Wpadające światło do aparatu, kasety, puszki... (w twoim przypadku raczej nie)
€
* Czy te miejsca mają srebrzysto-brązowawy połysk, który dodatkowo zmienia się w zależności od kąta patrzenia i padania światła? --> Problem związany z utrwalaniem (w Twoim przypadku bardzo na to wygląda). Nie ma jednak powodu do paniki. Dłuższy czas utrwalania nie zawsze pomaga. Często przyczyną są brudne, lepkie lub po prostu nieodwracalnie zniszczone spirale (rozwiązanie: dokładne wyczyszczenie, w razie potrzeby zakup nowych). Widzisz już, że wszystkie miejsca, w których występuje u Ciebie ten problem, to miejsca ścisłego kontaktu między filmem a spiralą. Całkiem możliwe, że zgromadził się tam różnego rodzaju brud, który uniemożliwia utrwalenie w pożądany sposób. Ja też to mam, na prawie każdym z moich filmów KB, ale nie w takim stopniu. Gdzieś daleko z tyłu mojej listy zakupów znajdują się nowe spirale Jobo.
€
Pozdrawiam
Nils
KB1984
Cześć!
?
Bardzo dziękuję za wszystkie wasze wskazówki i porady.
Właśnie ponownie wyczyściłem zbiornik Jobo i później rozpocznę nowy cykl utrwalania.
Czasami można przeczytać, że do czyszczenia spiral Jobo zaleca się stosowanie tabletek do czyszczenia aparatów dentystycznych. Czy to pomaga, czy wystarczy ciepła woda i szczotka?
?
Pozdrawiam
Bartosch