Gast
Ahoj všichni,
ještě nemám s modulem Splitgrade od Heilandu moc zkušeností, a proto mám pár otázek:
Jak lze srozumitelně otestovat kombinace vývojky a papíru?
Lze to provést „na oko“, nebo je to možné/smysluplné pouze se standardními hodnotami, jako je šedá stupnice apod.?
Byl bych rád, kdyby někteří uživatelé modulu Splitgrade popsali své zkušenosti.
S pozdravem
Matthias
Gast
Ahoj, Matthiasi.
Splitgrade od Heilandu je opravdu užitečný „přístroj“ a snadno se ovládá. Přiložený návod k použití popisuje vše potřebné. Kdo má Splitgrade, ten ví, co má! Více slov si ušetřím.
Nyní k tvé otázce. Nejprve by sis měl ujasnit, co vlastně chceš:
Chceš vytvářet zvětšeniny/obrázky, které se ti líbí, nebo chceš splnit teoretické hodnoty/předpisy?
Předpokládám, že chceš vytvářet obrázky, které odpovídají tvým představám a za kterými si stojíš.
Pak je odpověď jednoduchá: Vyzkoušej kombinace podle „vzhledu“! – nic víc není potřeba!
Než jsem začal pracovat se Splitgrade, používal jsem Hauck Trialux. I zde jsem musel provést testování jednotlivých papírů, abych získal příslušný „index papír-přístroj“ pro daný papír. I tato testování jsem prováděl podle vzhledu, protože zvětšeniny musí odpovídat mým představám a ne nějakým teoretickým specifikacím!
Výhodou Splitgrade je, že existuje řada základních nastavení pro papír. Heiland sice vytvořil tyto příslušné indexy s určitou kombinací vývojky, ale ta je uvedena v návodu k použití, a proto už před prvním testem víte, jakým směrem se ubírat. Vlastní korekce lze provést a uložit bez větší námahy pomocí jemného doladění v přístroji (gradace / čas atd.) u jednotlivých druhů papíru.
A na závěr: já sám vyvolávám své papíry (Oriental, Kentmere, Agfa a Classic/Forte) všechny v Calbes N113 při 24 °C a době 90 až max. 120 sekund (podle papíru). Výsledky jsou takové, jaké si představuji, a všechna nastavení (jemné korekce) proběhla „od oka“. Jo, a pokud si své výsledky zapíšeš (stačí obyčejně do malého „laboratorního zápisníku“, je to užitečná věc), těžko se něco může pokazit. Měl bys si jen poznamenat, pro kterou verzi softwaru Splitgrade (např. 1.9 nebo 2.1 atd.) platí tvé korekce, abys měl v případě, že bys software někdy „aktualizoval“, nějaké vodítko!
S pozdravem
Lo van de Renne
Gast
Díky, Lo,
díky tvé odpovědi mi to teď připadá mnohem jasnější.
Zkusím si sám vyzkoušet pár kombinací.
Matthias