Gast
Witam wszystkich,
nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia z modułem Splitgrade firmy Heiland i dlatego mam kilka pytań:
jak w zrozumiały sposób można przetestować różne kombinacje wywoływaczy i papierów?
czy można to zrobić na podstawie „wizualnej oceny”, czy też jest to możliwe/sensowne tylko przy użyciu standardowych wartości, takich jak szara skala itp.?
Byłbym wdzięczny, gdyby niektórzy użytkownicy Splitgrade podzielili się swoimi doświadczeniami.
Pozdrawiam
Matthias
Gast
Cześć, Matthias.
Splitgrade firmy Heiland to naprawdę przydatne „urządzenie” i łatwe w obsłudze. Dołączona instrukcja obsługi zawiera wszystkie niezbędne informacje. Kto ma Splitgrade, ten wie, co ma! Nie będę się rozpisywał.
A teraz przejdźmy do twojego pytania. Najpierw powinieneś sobie wyjaśnić, czego oczekujesz:
Czy chcesz tworzyć odbitki/zdjęcia, które Ci się podobają, czy też chcesz spełniać teoretyczne wartości/wytyczne?
Zakładam, że chcesz tworzyć zdjęcia, które odpowiadają Twoim wyobrażeniom i za którymi się opowiadasz.
W takim razie odpowiedź jest prosta: wypróbuj kombinacje „na oko”! – nic więcej nie jest potrzebne!
Zanim zacząłem pracować z Splitgrade, używałem Hauck Trialux. Tutaj też musiałem przeprowadzić testy dla różnych rodzajów papieru, aby uzyskać odpowiedni „wskaźnik papier-urządzenie” dla danego papieru. Te testy również przeprowadzałem na oko, ponieważ odbitki muszą odpowiadać moim wyobrażeniom, a nie jakimś teoretycznym wytycznym!
Zaletą Splitgrade jest to, że istnieje wiele podstawowych ustawień dla papieru. Heiland stworzył te indeksy przy użyciu konkretnej kombinacji wywoływaczy, ale jest to podane w instrukcji obsługi, więc już przed pierwszym testem wiadomo, w jakim kierunku należy podążać. Własne korekty można bez większego wysiłku wprowadzić i zapisać samodzielnie poprzez precyzyjne dostrojenie urządzenia (gradacja / czas itp.) dla poszczególnych rodzajów papieru.
Na koniec dodam, że sam wywołuję swoje papiery (Oriental, Kentmere, Agfa i Classic/Forte) w Calbes N113 w temperaturze 24 °C i przez czas od 90 do maksymalnie 120 sekund (w zależności od papieru). Wyniki są takie, jak sobie wyobrażam, a wszystkie ustawienia (drobne korekty) zostały dokonane „na oko”. Aha, jeśli zapiszesz swoje wyniki (zwykły mały „notatnik laboratoryjny” to przydatna rzecz), to prawie nic nie może pójść źle. Powinieneś tylko zanotować, dla której wersji oprogramowania Splitgrade (np. 1.9 lub 2.1 itp.) Twoje korekty są ważne, abyś miał punkt odniesienia, gdybyś kiedyś musiał „zaktualizować” oprogramowanie!
Pozdrawiam
Lo van de Renne
Gast
Dzięki, Lo,
Twoja odpowiedź pozwoliła mi spojrzeć na to z dużo większą jasnością.
Sam wypróbuję kilka kombinacji.
Matthias