Gast
Dobrý den,
zdědil jsem starý fotoaparát Agfa Rapid, ve kterém byl ještě exponovaný film. Rád bych tento film nechal vyvolat. Zatím jsem však nenašel nikoho, kdo by se v tomto typu filmu vyznával. Dalším problémem je jistě to, že film je podroben expozici už asi 15–20 let.
Kdo mi může pomoci? Kde najdu odborníka, který by film vyvolal?
Sám mám jen skromnou černobílou hobby laboratoř a s barevnými filmy se nevyznám. Navíc mi bylo řečeno, že se pravděpodobně nejedná o film C41, ale spíše o C-22 nebo něco jiného, co už dávno neexistuje.
S pozdravem
Martin
Abi
Ahoj Martine,
aby ti někdo z fóra mohl pomoci, musíš nejprve uvést, o jaký film se jedná.
Barevné a černobílé filmy lze obecně rozeznat podle zbarvení strany s emulzí. U filmů Agfa není typ filmu uveden, u filmů ORWO je zkratka typu filmu vyražena. Zde je krátký seznam filmů, které existovaly: CNG = barevný film ORWO proces C-41, NC19 nebo NC 21 = barevný film ORWO proces ORWO 5168, u NP 15 a NP 20 se jedná o černobílé negativní filmy, které lze i po letech dobře vyvolat doma. Od Agfy byl k dispozici Isopan IF, černobílý negativní film, a CNS, barevný film, jehož proces již léta neprovádí žádná cenově dostupná laboratoř. Agfacolor XRG (C-41) byl, pokud se nemýlím, posledním barevným filmem, který byl nabízen jako Rapid. Barevné filmy si můžeš vyvolat sám v sadě na film C-41, a to i ty, které nejsou C-41, avšak pouze při teplotě 24 °C po dobu cca 15 minut, nebo černobílý v Ilford Ilfotec LC 29. Čas na to bych si musel nejdřív vyhledat na internetu, někdo to už s filmem C-41 vyzkoušel. Ostatní barevné filmy se v časech vyvolávání od barevných filmů C-41 téměř neliší, nesnášejí však tyto vysoké teploty vyvolávání, cca 37 °C. V nouzi je ještě jedna laboratoř u Künu, která vyvolává staré filmy (černobílé i barevné), ale není to zrovna levné. Veškeré údaje bez záruky.
Abi
Ahoj Martine,
Agfacolor XR by neměl být žádný problém, protože se jedná o film kompatibilní s procesy C-41 a AP70. Můžeš si ho vyvolat sám (u jednoho filmu se to ale nevyplatí) nebo najít specializovanou laboratoř – velké fotolaboratoře se do toho moc nepouštějí (i když vyvolávají jiné 35mm filmy). Zkus se zeptat v obchodě s fotografickými potřebami za rohem.
S pozdravem, Abi