Gast
Witam,
odziedziczyłem stary aparat Agfa Rapid, w którym znajdował się jeszcze naświetlony film. Chciałbym ten film wywołać. Jak dotąd nie znalazłem jednak nikogo, kto znałby się na tym materiale filmowym. Dodatkowym problemem jest z pewnością to, że film mógł być poddany naświetlaniu już 15–20 lat temu.
Kto może mi pomóc? Gdzie znajdę specjalistę, który wywoła tę kliszę?
Sam mam tylko skromne domowe laboratorium do wywoływania czarno-białych zdjęć i nie znam się na kolorach. Poza tym powiedziano mi, że raczej nie jest to klisza C41, a raczej C-22 lub coś innego, czego już dawno nie ma w sprzedaży.
Pozdrawiam
Martin
Abi
Cześć Martin,
aby ktoś z forum mógł Ci pomóc, musisz najpierw podać, o jaki rodzaj filmu chodzi.
Filmy kolorowe i czarno-białe można zazwyczaj rozróżnić po zabarwieniu strony emulsyjnej. W przypadku filmów Agfa nie ma na nich podanego typu filmu, natomiast w filmach ORWO jest wytłoczony skrót typu filmu. Oto krótka lista dostępnych filmów: CNG = kolorowy film ORWO, proces C-41, NC19 lub NC 21 = kolorowy film ORWO, proces ORWO 5168; natomiast NP 15 i NP 20 to czarno-białe filmy negatywowe, które nawet po latach nadal można dobrze wywołać samodzielnie. Agfa oferowała Isopan IF, czarno-biały film negatywowy, oraz CNS, film kolorowy, którego procesu od lat nie prowadzi już żadne przystępne cenowo laboratorium. Agfacolor XRG (C-41) był, jak sądzę, ostatnim filmem kolorowym oferowanym jako Rapid. Filmy kolorowe można wywołać samodzielnie w zestawie do filmów C-41, nawet te, które nie są filmami C-41, ale tylko w temperaturze 24 °C przez około 15 minut, lub wywołać czarno-białe w Ilford Ilfotec LC 29. Musiałbym najpierw sprawdzić w Internecie czas wywoływania, ktoś już próbował to zrobić z filmem C-41. Pozostałe filmy kolorowe nie różnią się zbytnio czasami wywoływania od filmów kolorowych C-41, jednak nie wytrzymują tak wysokich temperatur wywoływania, ok. 37 °C. W razie potrzeby jest jeszcze laboratorium w Kün, które wywołuje stare filmy (czarno-białe i kolorowe), ale nie jest to zbyt tanie. Wszystkie informacje bez gwarancji.
Abi
Cześć Martin,
Agfacolor XR nie powinien stanowić problemu, ponieważ jest to film obsługujący proces C-41/AP70. Możesz go wywołać samodzielnie (choć w przypadku tego filmu raczej nie opłaca się to) albo poszukać specjalistycznego laboratorium – duże zakłady wywoływcze raczej nie podejmują się tego zadania (chociaż wywołują inne filmy 35 mm). Zapytaj po prostu w sklepie fotograficznym za rogiem.
Pozdrawiam, Abi