Dolcedo
Dobrý den,
mám krátký dotaz: Pokud chci zvětšit obrázek, aniž by na papíře zůstaly okraje... stačí na to tenká skleněná deska? Nebo se kvalita obrazu výrazně sníží kvůli lomu světla, prachu a podobně?
Jaké jsou alternativy?
Ještě jedna věc: Ví někdo, kde se dozvím, jaké osvětlení Duka potřebuji pro který papír? Je to uvedeno na obalu?
Moc děkuji a přeji příjemnou práci,
David
cfb_de
Ahoj Davide,
Skleněná deska stačí, pokud to není sklo ze střešního okna s pruhy. Pohodlnější je však bezskleněný zvětšovací rámeček, do kterého se papír mnohem snáze správně vloží. Deska by však měla být dostatečně těžká, protože takový muzejní karton vyvíjí pořádnou sílu. A hrany by měly být pečlivě obroušené (krvácení z prstů v laboratoři není nutné).
Prach je tam samozřejmě opravdu otravný, máš tam najednou o dvě plochy navíc, na kterých se usazuje.
Alternativy: „bezrámový rámeček“ s magnetickými lištami, PE papír se dá s kapkou vody přilepit přímo na podkladovou desku, zkus na fóru konkurence vyhledat „sticky easel“, nebo – úplně luxusně – super skvělou vakuovou přísavnou desku.
Ty se často prodávají na eBayi a většinou pocházejí z rozebraných reprografických fotoaparátů. Zvaž, jestli chceš mít „zvětšovací rám“ o rozměrech 50 x 60 cm a vážící asi dvacet kilo. Vakuová pumpa navíc vydává hluk a musí být odizolována od vibrací.
Takže já pořád používám staré dobré kapky vody. Nebo tu nejméně cool variantu: zvětšit s okrajem a pak rovnou do řezačky papíru. To má tu výhodu, že mám čisté kolečka. A protože baryt stejně suším metodou s lepicí páskou, ani jinak to nejde.
S pozdravem,
Franz