harald
Ahoj lidi, doufám, že vás moc neotravuju.
K otázce: Pokud se láhev s vývojkou nenaplní a skleněné láhve se přece nedají stlačit, existují určitě i nějaké alternativní metody, ne?
Protectan-Spray nemám, skleněné kuličky taky ne.
Co takhle použít plyn z hořákové láhve (směs propanu a butanu)?
Dalo by se také jednoduše spálit kyslík ze vzduchu, pak už by nic nemohlo oxidovat.
Ale určitě pro mě máte pár lepších a méně nebezpečných návrhů, že?
Moc děkuji za vaše odpovědi.
S pozdravem Harald.
uworischki
Kup si láhev Protectanu... Alternativy jako butan nebo propan jsou nesmysl a Protectan – ta láhev vydrží prostě věčnost...
cfb_de
Ahoj uworischki,
„Protectan“ *je* směs propanu a butanu.
Je pravda, že je v speciálním, dražším balení. Kdo potřebuje značku, aby se cítil dobře, ať si koupí Protectan.
Všem ostatním stačí argon ze svářečky nebo přímo plyn do kempingového vařiče.
S pozdravem,
Franz
uworischki
Díky, Franti, člověk se nikdy nepřestane učit...
Uwe
MirkoBoeddecker
Ahoj Franti,
jak to dávkujete?
Existuje něco, co by se dalo sestavit tak, aby to dobře fungovalo?
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
Kup si plechovku od zapalovače, nahoře na ni nasadíš hadičku*), a je to. Množství se dávkuje stejně „od oka“ jako u té dražší varianty. Plechovku drž ve svislé poloze hlavou nahoru, pak z ní tekutina nevytéká.
Jo a ještě: při tom co nejméně kouřit :-)
HTH,
Franz
*): Připevni hadičku kabelovou sponkou. Nic to nestojí a hned máš něco, čím to stlačit.
dl8ram
Ahoj, vy, co plníte plyn :-)
Co vlastně brání tomu, aby se plyn do láhve dostal jednoduše pomocí jednorázového zapalovače?
Pokud tam nejsem úplně „na dně“, nemusím z láhve nutně vytlačovat veškerý vzduch.
Jelikož pravděpodobně málokdo celý týden třese svou láhev na nosiči kola, mělo by stačit 2–5 sekundové „pffffffft“ ze zapalovače do hrdla láhve.
Kdo nevěří, že plyn je opravdu těžší než vzduch, ať si jím naplní šálek nebo sklenici a pak to vylije nad plamenem. (Nepřebírám žádnou odpovědnost za spálené vlasy na hřbetu ruky nebo podobné věci :-) )
S pozdravem
Alois
cfb_de
Ahoj Aloisi,
trvá to moc dlouho, z zapalovače téměř nevychází žádný plyn. Přece jen chci mít jen malý plamínek.
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Mám tak nějak dojem, že RODINAL mi požírá Protectan. Plastová láhev se v následujících dnech stále více prohýbá. Ale moje plechovka s Protectanem je už taky dost stará. Alespoň na ní není nic o hořlavosti atd., místo toho tam stojí „Protectan není zdraví škodlivý ani hořlavý“ a „Není kompatibilní s polystyrenem a akrylovým sklem“. Není v tom snad R12, jako kdysi v „lahvích na stlačený vzduch“? Zase taková typická otázka, která se automaticky obrací na Franze.
Zdravím Wolfgang
dl8ram
Ahoj Franti,
jelikož si své cigarety zapaluji – docela dekadentně – celokovovým zapalovačem ze sousední západní země, nic mi nebrání v tom,
abych si u jednorázového zapalovače „vytáhl“ plamen :)
S pozdravem
Alois
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
to je možné.
Ahoj Aloisi,
ještě jednou :-) V Bradfordu v Pensylvánii vyrábějí hezké kousky, že?
S pozdravem,
Franz
dl8ram
Ahoj Franti,
to není tak daleko. Na podlaze je napsáno Paříž :-)
S pozdravem na frontu benzínových zapalovačů
Alois