harald
Ahoj všichni.
Ještě jedna otázka.
Co používáte k měření času při vyvolávání pozitivů?
Nejdřív jsem si pořídil malý budík, ale ukázal se jako velmi nepraktický – má ČERVENOU! vteřinovou ručičku, kterou při červeném světle není vidět. Navíc nevydává žádný signál po uplynutí času x a protože se ještě příliš soustředím na obraz, čas mi rychle uteče.
Jak to řešíte v praxi?
Děkuji za vaše odpovědi.
S pozdravem Harald.
uworischki
Hodinky NEPOUŽÍVÁM, pozitiva vyvolávám v misce podle oka, takže pokud se obraz příliš rychle zčerná, znamená to, že je expozice stejně příliš dlouhá. V závislosti na papíru a vývojce se doby vyvolávání liší, ale po pár pokusech si na to zvykneš a získáš pro to cit.
uwe
Gast
Firma Krupps vyrábí malé digitální kuchyňské minutky. Můžeš si na nich nastavit dokonce dva různé časy a pípnutí, až vyprší. A pokud by se přístroj náhodou dostal do vývojky, stačí vyndat baterie, nechat ho vyschnout, vložit baterie zpět a pokračovat. Abychom dosáhli reprodukovatelných výsledků, měli bychom podle mého názoru pracovat s hodinami.
S pozdravem Sven.
Gast
Mám malý digitální kuchyňský budík se čtyřmístným displejem. Vadí mi na něm dvě věci:
1. Digitální displej není podsvícený, a proto je špatně čitelný. Podsvícení světlem, které nepoškozuje fotografický papír, by bylo skvělé. Muselo by se ale dát vypnout, aby se nevybíjely baterie.
2. Tlačítka jsou příliš citlivá (měkká guma s příliš rychlou opakovací frekvencí). To znamená: když zadávám 60 sekund, může se snadno stát, že místo „60“ mám najednou „6:00“ nebo „66:00“. Fotografie se pak snadno přeexponují...
Bohužel jsem zatím nenašel opravdu uspokojivé zařízení.
S pozdravem
Georg
Gast
Ahoj Georgi,
u těch od Krupps máš opravdu velký displej, který je i při červeném světle a 25 W stále dobře čitelný. Skvělé na tom je, že čas nastavíš jen jednou. Když po uplynutí času dvakrát stiskneš tlačítko Stop, časovač se vrátí na původní čas. Tyhle věci miluju, máme je teď po celém domě... :angry:
Gast
Ahoj,
zajděte do Fielmannu, někde ve vašem okolí určitě nějakou pobočku najdete. Ještě před 14 dny tam rozdávali jako reklamní dárky takové kuchyňské minutky,
jsou fakt skvělé, ideální do laboratoře i na vaření vajec, hned jsem si jich pořídil 4 kusy. :-)
S pozdravem zipakt
Gast
Ahoj Georgi,
u těch od Krupps máš opravdu velký displej, který je i při červeném světle a 25 W stále dobře čitelný. Skvělé na tom je, že čas nastavíš jen jednou. Když po uplynutí času dvakrát stiskneš tlačítko Stop, časovač se vrátí na původní čas. Tyhle věci miluju, máme je teď po celém domě... :(
Ahoj „urnes“,
podíval jsem se na stránkách Krups, ale nic takového tam není. Mohl bys mi snad říct nějaký typový označení, možná je něco takového uvedeno na krytu.
Moc děkuji!
Georg
Georg
Jejda, pořád se musím přihlašovat! (zapomněl jsem, promiň)
Georg
Dolcedo
Další návrh: elektronický metronom (v hudebním obchodě, nemusí to být nic drahého).
Nastavíš tempo na 60 a přístroj vydá přesně 1 tón za sekundu. Pak už stačí jen počítat... Výhoda: můžeš se soustředit na snímek a nemusíš pořád pokukovat na hodinky, které ve tmě stejně někdy špatně vidíš. Jenom to je trochu nepraktické při dlouhých expozičních časech...
Zdravím a přeju příjemnou práci,
dolcedo
Gast
Minulý týden měli v Tchibu skvělý kuchyňský budík za 7,99 eur. Je skvěle čitelný, snadno se nastavuje a po uplynutí času se displej vrátí zpět na nulu (ideální pro postupné měření v několika koupelnách se stejnou dobou, například při fixaci dvou koupelí po 30 sekundách).
Nejvíc se mi ale líbí, že budík nepotřebuje ekologicky škodlivé a drahé knoflíkové baterie, ale vystačí si s mikročlánkem (doufám, že ten název je správný, mám na mysli baterii, která je o číslo menší než AA). Lze tedy použít i dobíjecí baterie a úplně ušetřit za nákup baterií.
Koupil jsem si hned dvě hodinky tohoto typu.
Tady je odkaz:
http://www.tchibo.de/is-bin/INTERSHOP.enfi...ductSKU=0001264
Alespoň v internetovém obchodě Tchibo se tyto časovače ještě dají objednat, ale nevím, jestli je teď najdete i v obchodech.
S pozdravem
Georg
Gast
Můžeš si pořídit i stopky, jako se používají ve sportu; dají se prakticky zavěsit na krk a jsou k dostání v mechanickém provedení se svítícími číslicemi nebo v digitálním provedení.
Hodí se také velmi dobře k vyvolávání filmů.
Oleksander
cfb_de
Ahoj lidi,
používám levný laboratorní časovač od firmy Roth (taková ta věcička, co ukazuje čas, má dva časovače a pípá. Stojí asi patnáct mark) a svůj Palm na složitější úkoly, který pípá každou minutu, abych nezapomněl na převrácení při vyvolávání filmu. Software je od Jana Exnera a je fakt super!
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Georgi,
je ten časovač od Tchibo jen „kuchařská minutka“, nebo umí i odpočítávat (stopky)?
Díky,
Andreas