harald
Ahoj lidi.
I když se to jedno (negativ) povede, ještě zdaleka neznamená, že to druhé (fotografie na papíře) bude taky!
Papír ORWO (10 x 14 cm), který jsem použil pro první pokus, byl zpočátku téměř celý černý, a to i při sérii expozic po 5 sekundách; teprve delší testování, výrazné zmenšení clony a expozice 5 sekund přinesly přibližně přijatelný výsledek. To se mi ale stále zdálo velmi krátké.
Pak jsem si řekl, že to zkusím s novým papírem forte Multigrad. Vyzkoušel jsem různé expozice a gradace, výsledek byl použitelný.
Poté jsem ale chtěl zkusit zvětšit výřez na stejném papíře se stejnou gradací, což se mi nepodařilo. Výsledek byl naprosto nevýrazný, gradace 2, 27 s a clona 11 stále přinášely příliš světlý a nevýrazný snímek.
Co dělám špatně?
Děkuji za vaše odpovědi.
S pozdravem Harald.
uworischki
1. Máš velmi tenké negativy? – V tom případě budou expoziční časy opravdu velmi krátké.
2. Má tvůj zvětšovací přístroj takzvanou páčku pro nastavení hustoty? Pak můžeš přidat jakýsi neutrální šedý filtr, což přinese úsporu asi 1–2 clony.
3. Z jakého formátu filmu zvětšuješ? U papíru 10x14 jsi pak docela blízko – to samozřejmě dává velmi krátké časy, pokud se nejedná přímo o Minox negativy.
Gast
Ahoj, Haralde!
5 sekund na tak malý snímek není nijak neobvykle krátký expoziční čas. Expoziční čas samozřejmě závisí také na formátu, hustotě tvých negativů a na zdroji světla použitém v zvětšovacím přístroji.
Není také neobvyklé, že se při zvětšování výřezů mění gradace – a samozřejmě i expoziční čas, který lze vypočítat z poměru výchozího zvětšení a konečné velikosti.
Rozložení hodnot jasu a kontrastu v rámci výřezu se může výrazně lišit od celkového snímku, navíc hraje roli i změněné rozptylování světla a vše souvisí s zvoleným zvětšovacím měřítkem.
S pozdravem
Holger
Gast
No, Haralde...
V tomhle procesu je tolik různých faktorů, které ovlivňují výsledek... takže je opravdu těžké něco říct...
Já jsem taky kdysi začínal s DUKA a měl jsem hned podobné problémy... možná ti to pomůže... vždycky to byla moje chyba.
Zkus si zkontrolovat následující:
1.) Expozimetr fotoaparátu
Je v pořádku, měří správně?
2.) Tvá technika fotografování
Měříš správně? I autofokus dělá všechno sám, expozimetr se musí umět používat!
3.) Film
Byl ještě v pořádku?
Byla hodnota ASA správně přenesena na expozimetr?
4.) Vyvolání filmu
Gast
vyvolal jsi ho příliš rychle...
4.) Vyvolání filmu
Byl to také vývojka na negativy?
Byla ještě čerstvá?
Byla správně namíchaná?
Použil jsi správné časy......
Tak, teď jsme film právě vyvolali... ještě jsme ho nezastavili a nefixovali...
Jak vidíš, ještě jsme se nedostali k procesu tisku, ale už jsi měl k dispozici nespočet možností, jak to vyladit..
Tip.
Pro expozici nového filmu použij jiný fotoaparát, vyvolaj ho, vytiskni, pokud chceš, rád ti pomůžu e-mailem....
Pozdrav
Maik
harald
Ahoj Maiku,
samozřejmě nejsem bezchybný, ale myslím si, že až do vyvolání filmu je vše v normálu. První dva filmy jsem provedl expozici fotoaparátem EOS 300 + EOS 30, stejně jako mnoho stovek barevných filmů předtím, většinou v automatickém režimu, částečně i s ručním nastavením.
Vyvolávací roztok byl čerstvě namíchaný, zbytek vybavení je v pořádku.
Příští víkend se tím budu znovu intenzivně zabývat.
Rád se vrátím k tvé nabídce pomoci. Nejdřív si ale musím nasbírat ještě pár zkušeností, včetně těch negativních, abych ti mohl položit pár konkrétních otázek. Můj první dojem je zatím příliš povrchní.
Tak brzy nashledanou.
S pozdravem Harald.
Urnes
Ahoj Haralde,
nedělej si s tím hlavu. Všichni jsme tak víceméně začínali.
U formátu 10x15 jsou tak krátké časy 5 sekund normální. Náročnost je však stejná, ať už fotíš malé nebo velké snímky.
Zkus si prostě udělat gradaci. Například jednu fotku v gradacích 0–5 a podívej se, jak se fotka mění.
Nech fotku vždycky úplně vyvolat. To znamená obvykle 1 nebo 2 minuty, podle papíru, vývojky a teploty. Polož snímek „lícem“ dolů do vývojky, abys nepodlehl pokušení vyjmout ho z vývojky dříve. Pokud výsledek neodpovídá tvé představě, změň dobu. Pokud jsou časy u malých formátů příliš krátké, možná stačí vyměnit žárovku v zvětšovacím přístroji za slabší nebo použít větší formáty. Nešetři na materiálu, to ti v dlouhodobém horizontu nepřinese žádné výhody. Všichni jsme se museli poučit z vlastních chyb. Dělej si poznámky a snaž se, aby výsledky byly reprodukovatelné.
S fotoaparátem Canon v automatickém režimu bys měl, za předpokladu normálního kontrastu a bez velkých bílých nebo černých ploch, trefit správně mezi stupněm 2 a 3.
Prohlédni si snímky za denního světla. To je tvůj měřítko. Pokud se ti zdá, že ještě nejsou správné, vyrob je znovu. Obvykle snímky při zasychání ztmavnou o 10–15 %.
S pozdravem Sven.