harald
Ahoj lidi,
konečně jsem vyvolal první dva filmy a zvětšil první snímky.
Filmy dopadly hned napoprvé podle očekávání, jen jsem narazil na jeden problém:
Na okrajích se v nepravidelných rozestupech, u jednoho filmu jen na začátku,
objevily černé skvrny a nevím, odkud se vzaly. Všechny světelné zdroje byly vypnuté.
Sice to nevadí, ale v pořádku to přece nemůže být, ne?
Má někdo nějaký nápad?
Děkuji za vaše odpovědi.
S pozdravem Harald.
WolfgangMoersch
Ať už je to v pořádku nebo ne, v každém případě v tom není žádný zlý úmysl.
Svitkový film? Volně navinutý, zejména ke konci filmu, a už se na okraji objeví trochu světla. Kufr otevřený, kufr zavřený, film leží, chvíli na světle a už se to stalo. Dokud to nezasahuje do obrazu, není to důvod k rozčilování.
KB? Více než první dva nesmí být postiženy (ani při vysoké světelné propustnosti nosiče).
Gast
Ahoj,
Skvrny způsobené bočním dopadem světla na navinutou roli se mi u Efke 50 / 120 objevují také pravidelně.
Zvláštní je, že u TMAX400, Delta100 a Neopan400 se to nikdy nestalo.
Mám podezření, že Efke je obecně navinut volněji (což se projeví při převíjení/expozici), nebo
že ochranný papír je o něco tenčí a to stačí už na okraji k bočnímu prosvětlení.
Přestal jsem se nad tím divit a své filmy podléhající expozici teď vždycky hned balím do
zalepené, světlotěsné plastové krabičky. Od té doby už se to nestalo.
Pozdravy
Reinhold
MirkoBoeddecker
O jaký film šlo?
35mm nebo svitkový film?
35mm filmy na průhledném polyesterovém nosiči mohou vykazovat takzvaný „light-piping“ efekt.
Při tom světlo prochází průhledným nosičem jako skrz optické vlákno a vyzařuje i daleko za druhý snímek do stran.
V katalogu u filmů Lucky na to momentálně zvlášť upozorňujeme, protože moje testovací vzorky, které jsem provedl v létě, pěkně „pípaly“.
Maco IR by se měl také vkládat a vyndávat pouze ve tmě.
Svitkové filmy: viz výše.
S pozdravem,
Mirko