harald
Cześć wszystkim,
w końcu wywołałem pierwsze dwa filmy i powiększyłem pierwsze zdjęcia.
Filmy od razu wyszły tak, jak się spodziewałem, zauważyłem tylko jeden problem:
Na krawędzi, w nieregularnych odstępach, a na jednym filmie tylko na początku,
na zewnętrznej krawędzi pojawiły się czarne przebarwienia i nie wiem, skąd się wzięły. Wszystkie źródła światła były wyłączone.
Nie przeszkadzają one co prawda, ale to chyba nie może być w porządku?
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Bardzo dziękuję za liczne odpowiedzi.
Pozdrawiam, Harald.
WolfgangMoersch
W porządku czy nie, w każdym razie nie ma tu złych intencji.
Film zwojowy? Luźno nawijany, zwłaszcza pod koniec rolki, i już pojawia się trochę światła na krawędzi. Walizka otwarta, walizka zamknięta, film stoi, trochę czasu na świetle i już się stało. Dopóki nie wpada to do kadru, nie ma powodu do niepokoju.
KB? Nie może być dotkniętych więcej niż pierwsze dwa (nawet przy wysokiej przepuszczalności światła nośnika).
Gast
Cześć
Plamy spowodowane bocznym wpadaniem światła do zwiniętej rolki pojawiają się u mnie regularnie również w przypadku Efke 50 / 120.
Co dziwne, nigdy nie zdarza się to w przypadku TMAX400, Delta100 i Neopan400.
Podejrzewam, że Efke jest po prostu luźniej nawinięty (co ma wpływ na przewijanie/naświetlanie) albo
papier ochronny jest znacznie cieńszy i już na krawędzi wystarcza to do bocznego naświetlenia.
Odzwyczaiłem się już dziwić się temu i teraz zawsze od razu pakuję filmy po naświetlaniu do
zaklejonego, nieprzepuszczającego światła pojemnika Tupperware. Od tamtej pory nic się nie dzieje.
Pozdrawiam
Reinhold
MirkoBoeddecker
Co to był za film?
Film 35 mm czy zwojowy?
Filmy 35 mm na przezroczystych nośnikach poliestrowych mogą wykazywać tzw. efekt „light-piping”.
W tym przypadku światło przechodzi przez przezroczysty nośnik niczym przez światłowód i ucieka na boki nawet daleko poza kadr drugiego zdjęcia.
Obecnie ostrzegamy przed tym szczególnie w katalogu filmów Lucky, ponieważ moje próbki, które naświetliłem latem, dość mocno „pipały”.
Film Maco IR należy również wkładać i wyjmować wyłącznie w ciemności.
Filmy zwojowe: patrz wyżej.
Pozdrawiam,
Mirko